Cemil Tekin

Radyo ve Radyoculuk

Yazar: Cemil Tekin
Tarih:
Okunma: 626
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

Sevgili Okurlarım; Bu yazımda sizlere zamanında hepimizin evinde en baş köşede bulunan, şimdi ise bir kenara atılmış yada kaldırılmış Radyo’dan bahsedeceğim.

Radyo’nun mazisi çok eski olup, ilk yayınına İstanbul Radyosu adıyla, 6 Mayıs 1927'de, Sirkeci'deki Büyük Postane binasının bodrum katında başlandı. Henüz kimsede radyo alıcısı bulunmadığından, Postane binasının kapısının üzerine yerleştirilen hoparlör yardımıyla her akşam yayın yapılmaya başlandı. İlimiz Sakarya’da ise ilk radyo yayını yine İstanbulda olduğu gibi amatör bir ruhla 1992 yılının Mayıs ayında Genç Radyo 89.6 frekansından başlanmıştır. (İlk yıllarda bu radyo korsan diye tabir edilen yasal olmayan kaçak bir yayındır, ardından kısa bir zaman sonra lisans başvuru yapıp Resmi yayına geçiş yapmıştır.)

Sonrasında Belediye destekli ART (Adapazarı Radyo Televizyonu), devamında ise kurulduğunda lisansı olmayıp daha sonra lisans alan Pınar Fm, eski garajlar civarında bir binada dikkatleri üzerine çekerek yayınlarına başlayan “Ada Fm” (102.8), Nas Fm, Radyo Mega o zamanki imkanlarla tamamen amatör bir ruhla kurulmuş olup, o yıllarda çok önemli bir iletişim aracı olan Telsiz’in anteni ile yayınların ulaşması sağlanmıştır. Böylelikle de Sakarya’da Radyoculuğun adımları atılmaya başlanmıştır.

İlimizin ilk radyo programcıları (DJ’leri) Hüseyin Pınarlı ve Metin Özdemir’dir. İlerki yıllarda Radyoların çoğalıp, Radyoculuğun gelişmesiyle bu programcıların sayısında da gözle görülür bir artış olmuş, aralarında başarısıyla öne çıkan arkadaşlarımız İstanbul’da ulusal tabir edilen Radyolarda bir çok arkadaşımız çalışma imkanı bulmuştur. Ve hala daha işlerine devam eden arkadaşlarımızda vardır.

92 yıldır süre gelen Radyoculuk şimdi ise teknolojinin gelişmesiyle yerini sosyal platformlara bırakarak internetin olduğu her yerde bizlere radyo dinleme imkanı sunmaktadır. Her Radyo da günümüz şartlarına uyum sağlayarak dinleyicisine sosyal medyalardan, internet sayfalarından Radyo dinleme seçenekleri sunmaktadır. Karasal yayıncılık devam ediyor olsada internet ortamından dinleme oranları karasala göre bir hayli yüksektir.

İnanıyoum ki; Herkesin kenar köşesine attığı Radyolarını çıkarıp, eskiden olduğu gibi evlerinin baş köşesine koyacaklarını umut ederek, hepinizi Radyo dinlemeye davet ediyorum. Mesela buna da ilk olarak her Salı akşamı 20.00 - 23.00 saatleri arasında Radyo Mega 102.2 frekansında Gecelerin Yargıcı Cemil’i dinleyerek başlayabilirsiniz.

Bir sonra ki yazımızda buluşmak üzere, Kalın sağlıcakla…

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.