USÜLSÜZ SATIŞ ZARARI 1 KATRİLYONDAN FAZLA
Kategori: Hendek Gündemi
Tarih:
Okunma: 4411
Yorum: 0
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 08:31

2015 yılında MHP’nin usulsüz arazi satışları iddiasıyla yaptığı suç duyurusunun ardından İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilen dönemin belediye başkanı İrfan Püsküllü ve 26 kişinin yargılandığı davanın 9.celsesi yapıldı. Görevi kötüye kullanma suçu iddiasıyla açılan davada Belediye avukatları 2019 öncesi usulsüz satışlardan 1 katrilyonu aşan zararı mahkemeye sundu.

 

Önceki dönem Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü ‘nünde içinde bulunduğu sanıklar, usulsüz yer satışları yüzünden Hendek Belediyesini, 1 Milyar 62 milyon 407 bin TL zarara uğrattığı iddiasıyla yargılanıyor.

 

Yargılama sürecini takip eden Mimar Cengiz Şişman, “İrfan Püsküllü'nün hukuk karşısında temizlenmeden belediye başkan adayı olmasını doğru bulmadım” derken meclis üyelerini uyardı. Mimar Cengiz Şişman, “Belediye meclis üyeleri attıkları imzalara dikkat etsinler. Meclis üyeliği sona erdikten sonra da yapılan bir hukuksuzluk varsa, peşinizi bırakmaz” dedi.

 

USULSÜZ SATIŞLAR VE İMAR DÜZENLEMELERİ

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu’nun MHP İlçe Başkanı olduğu 2015 yılında, dönemin MHP’li meclis üyeleriyle birlikte Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları usulsüz arazi satışlarıyla alakalı olarak açılan davanın 9.celsesi görüldü. Hendek’te belediye meclisi kararı olmadan ve encümene yetki verilmeden yapılan imar düzenlemeleri ve arazi satışlarını kapsayan deliller eşliğinde dönemin Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü ve 26 kişi hakkında açılan davada şok gelişmeler yaşandı.

 

İNCİ’NİN DOSYASI AYRILDI

Aynı zamanda Püsküllü’nün meclis üyesi aday listesinde Celil Çekiçcioğlu ve Bilal Deniz’de yargılanan isimler arasında yer aldı. Davaya konu olan eski başkanlardan Ali İnci’nin dosyası Milletvekili olması nedeniyle ayrıldı.

 

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

Hendek Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada Püsküllü’nün avukatlığını AK Parti İlçe Başkanlığı görevinden alınan Hasan Serdar Baykal’ın yapması dikkat çekti. Hazırlanan müfettiş raporları sonrasında yine dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından soruşturma izni verilen Püsküllü, meclis üyeleri, encümen ve kamu görevlileri hakkında açılan “ Görevi Kötüye Kullanma” davasının 9.duruşmasında tanıkların beyanları dinlendi.

 

1 KATRİLYONU AŞAN ZARAR VAR

İçişleri Bakanlığının teftiş raporuna göre Püsküllü ve daha önceki dönemde meclis kararı olmaksızın ve encümen yetkisi bulunmadan belediye taşınmazlarını satılması iddianame de yer aldı. Hendek Belediyesi avukatları tanıkların dinlenmesinden sonra kayıtlar ve raporlarda net bir şekilde görüldüğü üzere belediyenin uğratıldığı zararın 1 milyar 62 milyon 407 bin 902 TL (Eski parayla 1 katrilyon 62 milyar 407 milyon) ifade etti. Belediye avukatları bilirkişi tayin edilmesini ve kurum zararının tespitini talep etti.

 

ÇIKMAZA GİRDİ

Uzlaşma komisyonunda yer alan ve Mahkemede konuşan Belediyenin teknik işlerden sorumlu başkan yardımcısı olan İnşaat Mühendisi Hızır Çağrı Güngör, 18 uygulaması yapılan, imar düzenlemesi sonrası satışı gerçekleştirilen söz konusu araziler üzerinde yapılaşmaların olduğunu ifade ederek durumun çıkmaza girdiğini söyledi. Mahkeme duruşmayı bilgi ve belge toplanması istemiyle 26 Haziran 2024 gününe erteledi.

 

MÜFETTİŞ RAPORUNA YANSIYAN İDDİALAR NELER?

Meclis onayı ve encümen kararı olmadan yapılan satışların arasında Başpınar mahallesindeki Gelirler İdaresi Başkanlığının karşısında arazi yer alıyor. Bu arazinin satışından sonra usulsüz imar değişikliği yapıldığı iddia ediliyor.

Rasimpaşa mahallesinde eski terminal binasının bulunduğu ve yanındaki arsanın rayiç bedelinin altında satılması da dava konusu arasında yer aldı.

Diğer konu ise 19 farklı bölgede yapılan imar düzenlemelerinden 10’unun mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen düzeltme yapılmadığı ve buna rağmen satışlar gerçekleşmesi yer alıyor.

Vatandaşlara ait mülkler üzerinde bulunan hisse paylarının rayiç bedelin çok altında belediye şirketine satışının gerçekleşmesi.

Başpınar mahallesinde satışı yapılan parselden elde edilen gelirin 2015 yılı mali bütçe hesaplarına sokulmaması dosyada yerini aldı. 

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.

Önerilen Haberler

Yusuf Alemdar'dan ilk icraat, ilk müjde: Sakarya’da suya yüzde 20 indirim

Hendek Gündemi

Yusuf Alemdar'dan ilk icraat, ilk müjde: Sakarya’da suya yüzde 20 indirim

Hendek Belediyesi Güreş toplantısına ev sahipliği yaptı

Hendek Gündemi

Hendek Belediyesi Güreş toplantısına ev sahipliği yaptı

Üst Geçitten Atlamak İstedi

Hendek Gündemi

Üst Geçitten Atlamak İstedi

Genç yaşta canına kıydı

Hendek Gündemi

Genç yaşta canına kıydı

Eski Hastane Tarih oluyor

Hendek Gündemi

Eski Hastane Tarih oluyor

Büyükşehir ekipleri haşere ve vektörlere karşı etkin mücadele yürütüyor

Hendek Gündemi

Büyükşehir ekipleri haşere ve vektörlere karşı etkin mücadele yürütüyor