Merhaba hocam öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba. ben Metin Çengel. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümünde öğretim görevlisiyim. Uzaktan eğitim teknolojileri ve bilişim teknolojileri alanında çalışmalar yapıyorum. Dört-beş yıldır da özel gereksinimli bireylerin yaşam standartlarını geliştirmek için belirli engel gruplarında bireyler ile çalışıyorum. Onları teknoloji ile barışık yapma adına birtakım teknolojik çalışmalarda bulunuyorum.
Bir bilişim akademisyeni olarak Türkiye de özel eğitim alanında ve engelli bireylerin toplumda yaşadığı sorunlar nelerdir?
Aslında sorunları farklı temalar altında değerlendirmekte fayda var.
-Çocukların evlerine mahkum bırakılması
-Onların dışarıdaki hayattan soyut bırakılması
-Teknolojiye ulaşabilme derecesinin az olması
-Bu çocuklarımızın toplumda bağımsız yaşayamamaları vb. Sorunlar yaşanmaktadır.
Engelli bireyleri topluma kazandırmada teknoloji kullanımında yaptığınız çalışmalar ile biliniyorsunuz. Sizi bu çalışmalara teşvik eden nedir?
Öncelikle beni bu çalışmalara teşvik eden şey üniversitede çalışan bir arkadaşımın çocuğunun engelli olmasıydı. Düşündüm ve dedim ki eğer teknolojik araç-gereçler ona destek olabilseydi, yaşam standartlarında ve eğitiminde ilerlemeler olacaktı. Engelliler Konferederasyonunda görev alan ve benim gözümde özel eğitimin duayeni olan Selim Özen ile tanışmam da benim özel eğitimde teknolojik çalışmalar yapmama vesile oldu.
Peki hocam, okurlarımıza bu alanda yaptığınız çalışmalarınızdan bahsedermisiniz?
Söylediğim gibi değişik engel gruplarından bireyler için çalışmalar yapmaktayım. Bunlar:
-Zihinsel engellilere kavram öğretiminde kullanılacak, onlara sesli,görüntülü,animasyonlu bilgi öğretme ve kalıcılığını test etmek için geliştirdiğimiz görüntülü test uygulaması şu an TÜBİTAK’ta test aşamasında olup en yakın zamanda mobil mağazalarda yerini alacaktır .
-Ayrıca cerebral palsy’li bireylerimiz için geliştirdiğimiz, onların aileleri ve çevreleri ile iletişimini sağlayacak klavye uygulamalarda şu an test aşamasında olup, yakın zamanda bu bireylerimizin kullanımına sunulacaktır.
-Bir diğer çalışmamız ise işitme engelli bireylerimizin çevresi ile görüntülü konuşma esnasında iletişimlerini arttıracak işaret dilini karşıya ses olarak aktaracak bir uygulamadır. Bu konuda da çalışmalarımız sürmektedir.
Dr. Metin Çengel’e sorduğum soruların hepsine verdiği samimi ve içten cevapları için teşekkür ediyorum.
Gelecek hafta bir diğer özel eğitim yazısına kadar hoşça kalın, özel eğitimin “farkında” kalın...!