Sahurda Kahvaltı; İftarda Çorba
Kategori: Sağlık
Tarih:
Okunma: 21508
Yorum: 0
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:
Güncelleme Tarihi: 20.05.2024 16:17

İftarda Çorbadan Sonra 5 Dakika Ara Verin

 

Özel Beyhekim Hastanesi Diyetisyeni Dyt. Reyhan Şenbaş, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye dair öneriler paylaştı. Dyt. Şenbaş, Ramazan Ayında sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söylerken iftarda da çorbadan sonra 5 dakika ara verilmesini tavsiye etti.

 

SAHURDA KAHVALTI TERCİHİ

“Ramazan ayında birtakım önerilere uyarak, hem sağlıklı beslenme, hem zorlanmama, hem de kilo alma, zayıfsak da kilo verme riskinden korunabiliriz” diyen Özel Beyhekim Hastanesi Diyetisyeni Dyt. Reyhan Şenbaş, sahura mutlaka kalkmak gerektiğini söyledi. Dyt. Şenbaş, “Sahur yemekleri olarak kahvaltılıklar iyi seçimdir. Protein kaynakları yumurta, az tuzlu peynir, ceviz vb. ekmek olarak tam buğday ekmeği veya çavdar, siyez ekmeği vb,tatlı olarak doğal bal veya doğal tahin –pekmez, yeşillikler ve mevsimsel diğer çiğ sebzelerle, muz, kuru kayısı gibi meyvelerle sahur yemeklerimizi hazırlayabiliriz. Vücudumuzun ihtiyacına göre olan miktarları yavaş yavaş yiyelim ve su içmeyi ihmal etmeyelim. Çay tercih edebilecekse açık olmalıdır, ayran, süt gibi içeceklerde tercih edilebilir” dedi.

PROTEİN KAYNAKLARI SOFRADA OLSUN

Dyt. Şenbaş şöyle devam etti: “Eğer ben sahurda yemek yemeliyim, kahvaltıyla oruç tutamam diyenlerdenseniz, mutlaka protein kaynakları da sahur sofranızda olsun. Örneğin makarna ile oruç tutuyorsanız, yumurta, peynir, ceviz veya haşlama et, tavuk sote gibi yiyecekler de sofranızda bulunsun. Ramazanlık yapılan gözleme, yufka böreği ile sahur yaptığınızda yine yumurta, peynir ve ceviz gibi gıdalarla birlikte tüketin. Suyunuzu bol için az şekerli veya balla tatlandırılmış komposto ayran içecekler de tüketebilirsiniz. En çok dikkat edeceklerinizden biri de sahurdan sonra hemen yatmayın, evin içeresinde veya yerleri müsait olanlar evin dışında da olabilir, 30-45 dakika kadar yavaş şekilde yürüyünüz. Diz ağrısı olanlar, fazla ayakta kalamayanlar veya ertesi gün okula, işe vb. gidecekler hemen yatmak zorunda hissedenler, kanepede uzanır gibi başları dik olacak şekilde yatarlarsa bu da mide şikâyetlerini önler.”

ÇORBADAN SONRA 5 DAKİKA ARA

Dyt. Şenbaş son olarak ise şunları kaydetti: “İftarda su veya hurma, zeytin gibi yiyeceklerle orucumuzu açalım, suyu yavaş yudum yudum tüketelim sonra çorba ile devam edelim. Çorbayı tüketirken de yavaş yavaş tüketip, az salata, az iftariyelikler ile çorbayı bitirdikten sonra 5-8 dakika kadar yemeğe ara verelim. Arzu edersek namaz da kılınabilir veya bekleyip midemizin sakinleşmesini sağlayabiliriz. Ramazanla ilgili düşünüp yediklerimizin hem lezzetini alıp hem gönlümüzü de doyurup maddi açlığımızı azaltabiliriz. Daha sonra ana yemeklerimizi uygun porsiyonlarda alarak yanında salata ve yoğurtla veya ayran yada cacıkla tüketerek yemeğimizi tamamlayabiliriz. Yavaş yemeğe çok dikkat edelim. İftar yemeklerimiz et,sebze yemekleri veya etli dolmalar veya kuru baklagil yemekleri, köfte ,tavuk yemekleri yanında biraz tam buğday ekmeği etli veya zeytin yağlı sebze yemekleri şeklinde olabilir. Hafif doyar gibi olduğumuzda yemek yemeyi bitirebiliriz. İftardan sonra veya teravihden sonra biraz yürüyüş yapalım . Bol su tüketmek sağlığımız için çok önemlidir, yatana kadar su tüketimimizi sürdürelim. Tatlı olarak sütlü tatlı, meyve ya da dondurmayı ölçülü olarak tercih edebilirsiniz.”

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.

Önerilen Haberler

Hendek'te Cuma Cumartesi ve Pazar günleri Nöbetçi Eczaneler

Sağlık

Hendek'te Cuma Cumartesi ve Pazar günleri Nöbetçi Eczaneler

Hendek'te Cuma Cumartesi ve Pazar günleri Nöbetçi Eczaneler

Sağlık

Hendek'te Cuma Cumartesi ve Pazar günleri Nöbetçi Eczaneler

Hendek'te Perşembe günü Nöbetçi Eczane

Sağlık

Hendek'te Perşembe günü Nöbetçi Eczane

TÜBERKÜLOZ HASTALIĞINDAN KORUNMADA SAĞLIKLI YAŞAM ALIŞKANLIKLARI

Sağlık

TÜBERKÜLOZ HASTALIĞINDAN KORUNMADA SAĞLIKLI YAŞAM ALIŞKANLIKLARI

Hendek'te Cuma Cumartesi ve Pazar günleri Nöbetçi Eczaneler.

Sağlık

Hendek'te Cuma Cumartesi ve Pazar günleri Nöbetçi Eczaneler.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINDA EBEVEYN ETKİSİ

Sağlık

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINDA EBEVEYN ETKİSİ