Hasan Hüseyin Yıldırım
Yrd. Doç. Dr. Canan Sola Özgüç İle Özel Eğitim Üzerine Söyleşimiz
Merhabalar hocam, Sakarya Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Başkanı olarak bölümümüz adına yaptığınız faaliyetlerden bahseder misiniz?
Merhaba.
Öncelikle biz, nitelikli ve kaliteli bir özel eğitim öğretmeni nasıl yetiştirilir sorusundan yola çıkarak ve bölümümüzdeki bütün hocalarımızla da olan istişarelerimizin sonucunda, her hafta bir hocamızın sorumluluğunda öğrencilerin kişisel gelişimini veya alanda gelişimlerini destekleyecek türden etkinlikler yapılmasına karar verdik. Şu ana kadar da dört hocamız kendi alanları doğrultusunda seminerlerini tamamladılar. İlerleyen zamanlarda da bölümümüzün diğer hocaları, belirleyeceğimiz tarihlerde kendi ilgi alanları ile ilgili etkinliklerini gerçekleştirecekler.
Bir diğer faaliyetimiz de Özel Eğitim Topluluğunun kurulmasına yönelik oldu. Özellikle bizlere defaatle Hendek’te okumanın kendilerini kısıtladığını, etkinlik yapmak da ve sosyalleşmekte sıkıntı yaşadığını dile getiren öğrencilerimizin de bu sitemlerini dikkate alarak ve onların da bu etkinlikleri kendilerinin de gerçekleştirebilmelerini sağlamak için bir öğrenci topluluğu kurma girişiminde bulunduk. Şuan topluluğumuzun savunmasını yaptık ve umuyorum ki ikinci dönem ile birlikte topluluğumuz resmi olarak faaliyetlerine başlayacaktır.
Son olarak da Hendek ilçemizde bulunan Elele Engelliler ile Yaşam Derneği’nin “Engelsiz Toplum Projesi” ne gerek öğrencilerimizin aktif katılımını sağlayarak, gerekse de karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak desteklerimizi verdik.
Şimdi Hocam konusu açılmışken, sizce Hendek’te özel eğitim okumak bir öğrenci için kısıtlılık mı?
Kesinlikle katılmıyorum. Henüz bundan iki hafta önce Barcelona Planet Film Festivali’nde En İyi Kurmaca Kısa Film seçilmiş, aynı zamanda alanımızla da ilgili bir film olan “Tecahül Arif “ film ekibi ve oyuncuları bizzat Hendek’e geldiler. Öğrencilerimizle birlikte hem filmi izledik, hem de güzel bir söyleşi gerçekleştirdik. Yine Özel eğitim bölümü açısından bakacak olursak, şu an Sakarya ili Özel Eğitim konusunda oldukça gelişmiş olanaklara sahip. Örneğin eski ismi EÇEM olan Özel Eğitim Anaokulu Türkiye’de sınırlı sayıda. Sınırlı sayıda olan bu kurumun üç tanesi Sakarya’da. Bu açıdan bakacak olursak öğrencilerimizin elindeki imkanları göz önüne alarak kendi kendilerini kısıtlamaktan vazgeçmeliler.
Peki hocam Saü Özel Eğitim gelecek adına ne tür faaliyetlerde bulunmayı hedefliyor?
Öncelikle kişisel ve mesleki gelişim etkinliklerimizi sekteye uğratmamak, başlattığımız bu uygulamayı devamlı hale getirmek;
Özel Eğitim Öğrenci Topluluğumuzun çalışmalara başlamasının ardından onlarla birlikte koordineli olarak alandan uzman kişilerle söyleşiler vs. yapmak ve topluluğumuzun aktif olmasını sağlamak;
İlçemizde yeni açılan Hendek Özel Eğitim Uygulama Merkezi’ne akademik olarak destek vermek.
İl ve İlçemizde ki diğer dernek ve vakıflarla işbirliği içerisinde olmak. Ve şuana kadar yaptığımız gibi elimizden geldiğince onları desteklemek, disiplinler arası bu çalışmalarımızı devam ettirmek diyebilirim.
Bölüm başkanımız Yrd. Doç. Dr. CANAN SOLA ÖZGÜÇ’ e sorduğum sorulara verdiği samimi cevapları için teşekkür ediyorum.
Gelecek hafta bir diğer özel eğitim yazısına kadar hoşça kalın, özel eğitimin “farkında” kalın..!