Süper Admin
üşengeçlik
Biz insanoğlunun en büyük sorunlarından birisi de kendi kendimizi harekete geçirecek enerjiyi bir türlü bulamamamızdır herhalde. Üşengeçlik nedir? Tembellik ve üşengeçlik aynı şey midir? Hemen hemen aynı anlamı ifade ederler.Yani miskin iş yapmayı sevmeyen, işten kaçan, gelişigüzel yapan, boş boş oturmaktan hoşlanan uyuşuk kimselere denir.
Bir konu hakkında konuşurken herkes konuşur, fikrini söyler, tavsiyelerde bulunur ama iş uygulamaya gelince kimseden ses çıkmaz. Peki, bu kadar konuşmamıza rağmen neden kendimizi harekete geçirecek bu enerjiye bir türlü sahip olamıyoruz? Herkes fikrini söyleyip, tavsiyelerde bulunurken neden uygulayamıyor?
Bunların en başında gelen nedenlerden biriside yetiştirilme tarzımız. Küçük yaşlardan itibaren her şeyi ebeveynlerimiz aracılığıyla yapıyoruz, yaptırıyoruz. Büyüdüğümüzde bile halen daha bu alışkanlığımız devam ediyor. Örneğin; Çocuk 8 yaşına geldiği halde hala yemeğini annesi yediyor. O halde ilk nedenimiz; Birilerinin sizin yerinize bir şeyleri yapmasına alıştıysanız her şeyi önce başkalarının yapmasını beklersiniz.
Üşengeçliğimizin diğer bir sebebi ise ruh halimizdir. Bir iş için uzun süre çabaladıysak ve hala daha başaramamışsak kendimizi çaresiz hissederiz. Çaresizlik insanı yıpratan ve bir adım öteye gitmesine engel olan en büyük nedenlerdendir. Daha önce sürekli kaybettiğini düşünen insan bu davranışı artık öğrenmiştir.
Uyumak için yatak odasına gidemeyip koltukta uyuyorsanız, dışarı çıkmayı sürekli erteliyorsanız, TV izlerken kumandaya uzanamadığınız için aynı kanalı izliyorsanız (bu örnekler attırılabilir) sizde üşengeç birisiniz demektir.
Peki üşengeç isek bu durumdan nasıl kurtulabiliriz. Uzmanlar üşengeçlikle mücadele için çeşitli önerilerde bulunuyorlar.
1.Sağlıklı bir vücuda sahip olun.Düzenli egzersiz yapın. Eğer her gün belli bir saat aralığını fiziksel aktiviteye, spora ayırmaz iseniz bir süre sonra vücudunuz tembelleşir. Düzenli olarak egzersiz yaparsanız tam tersine daha aktif olursunuz.
2.Hareketsiz olmanızı sağlayan alışkanlıklarınızdan kurtulun. Arkadaşlarınızla buluşup, bir yerlere gitmeniz bile size fiziksel aktivite imkanı sağlayacaktır.
3.Etrafınızda olan bitenlere karşı duyarlı olun.Çevrenizle iletişimizini kesmezseniz, üşengeçlikten de uzak durursunuz.
4.Bol bol okuyun, kendinizi sürekli geliştirin.Bir şeyler öğrenme azmi, üşengeçliğe karşı en önemli çözümlerden biridir.
5. Yaşamınızda hep empati yapın. Bir karar verirken acaba onun yerinde ben olsam ne yapardım deyin. Bir durum karşısında kendinizi hep o durumu yaşayan insanın yerine koyun.