HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Doç. Dr. Sertan Demir

Doç. Dr. Sertan Demir

TÜRKÜLERİMİZ VE BAYRAM

Yazar: Doç. Dr. Sertan Demir
Tarih:
Okunma: 1546
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

Bu hafta sizlere türkü kavramının özelliğinden ve güzelliğinden bahsetmek istiyorum.
Türküyü konuşmadan önce, halk müziği kavramından bahsedersek; dünya genelinde “halk” vasfını taşıyan toplulukların, gelenekselliği yaşatarak, anonimlik sürecini devam ettirmeleri sonucunda ortaya çıkardıkları müzikal ifadelerdir denebilir.
Bu halkın yaptığı her işin genel özellikleri; iddiasız olmaları, sanat kaygısı gütmemeleri, dinamik olmaları, kuralsız olmaları gibi maddeler sıralanabilir. Halkın, bu mantık ile meydana getirdiği her ürün, halka ait olmaktadır. Oynarsa halk oyunu, şiir/hikaye yazarsa halk edebiyatı, ev yaparsa halk mimarisi, müzik icra ederse halk müziği olur.
Bazı milletlerin halk müziklerinin özel isimleri vardır. Örneğin Almanlar “ballad”, Azerbaycan Türkleri “mugam/mahnı” derler icra ettikleri halk müziği eserlerine
Türk halkının icra ettiği müzikler için ise “türkü” ifadesini kullanıyoruz. Türkü için genel olarak Türk halkının icra ettiği müzik olarak tanımlayabiliriz ancak bu oldukça yüzeysel kalır.
Belki türküyü anlatmak için bir karşılaştırma yapmak, konunun anlaşılması için faydalı olabilir.
“Şarkı” dediğimiz ve günlük hayatta oldukça sık kullandığımız kelime, özü itibariyle şark-î (şarka ait) demektir. Doğuya ait olan müzik ifade biçimlerine genel olarak şarkı demişiz ancak günümüzde bu durum, batı müzikal ifadeleri için de geçerli bir hale dönüşmüştür.
“Türkü” dediğimiz kelime ise, şarkıda olduğu gibi Türk-î (Türk’e ait) anlamındadır.
Şehrimize çok fazla emeği geçmiş, Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Fen Edebiyat Fakültesi’nde hocalık yaparak birçok akademisyen ve sanatçı yetiştirmiş Prof. Dr. Türker EROĞLU, türkü kavramı için, “Türk küğü” ifadesinin günümüzdeki hali olabileceğini ifade eder.
Küğ, Türklerin müziğe verdikleri isimdir. Türk küğü ise Türk müziği anlamında kullanılmıştır.
İster Türk küğü (Türk müziği) olsun isterse de Türk-î (Türk’e ait) olsun, bugün kullandığımız türkü kelimesi, bize has bir ifadedir.
Türkülerimizin geçmişi ve geleceği dikkate alındığı zaman, bu kelimeyi uygun şekilde kullanmak, ayrı bir anlam kazanır. Örneğin, Hendek türküsü olan “Elmayı top top yapalım”adlı eser için “Hendek şarkısı” ifadesini duyabiliyoruz. Bizim kültürümüze ait böylesine özel bir kelime varken, bu kelimeyi kullanmamak, kendi tarihimize ve kültürümüze karşı bir ayıbımızdır. Hendek şarkısı değil, Hendek türküsü ifadesini kullanmamız gerek.
Aynı şekilde Rus türküsü, Fransız türküsü vs ifadeler de yanlıştır. Almanlarda olduğu gibi özel bir kelime ile ifade edilmiyorsa, ona da “Rus halk şarkısı”, “Fransız halk şarkısı” gibi ifadeleri kullanabiliriz.
Türkülerimizin bir özelliği de konularını günlük yaşamdan seçmeleridir. Türkülerimiz içinde, bayram konulu birçok eser vardır. Bunlardan birisi de “Dün Gece Yar Hanesinde” isimli Erzurum türküsüdür.
BİR DAĞ NE KADAR YÜCE OLSA
BİR KENARI YOL OLUR
BUNA BAYRAM GÜNÜ DERLER
DOSTLA DÜŞMAN BİR OLUR
Bayram, bizde bir olmak demektir. Düşmanlıkların bitmesi, akraba ile dostların bir arada olması demektir. Şimdiye kadar bu birliği yaşamaya ve yaşatmaya çalıştık. Ancak maalesef bu özel durumun, yani bayramı gönlümüzce kutlayabilmenin kıymetini, bu Ramazam Bayramı’nda sevdiklerimizden ayrı kalınca anladık. Bu bayram, uzaktan bayram ediyoruz ancak gönüllerimiz bir. Evde kalarak bir oluyoruz.
Düşmanlıkların biteceği, bir olacağımız, iri olacağımız, diri olacağımız, sağlıklı günlerin biran önce geleceği umutlarımız ve dualarımızla Ramazan Bayramımız kutlu olsun.

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Adil Özdemir
#3991 Adil Özdemir - 2020-05-28 16:19:04
Kalemine sağlık hocam ne de güzel özetlenmiş...söyleneni bazen bilinir, bazen bilinmez ama onlar hep bizi anlatır.
Aynur Göklüoğlu
#3990 Aynur Göklüoğlu - 2020-05-28 14:45:50
“Öğrenmenin yaşı yoktur” derler , ne güzel sadece öğrencilerinizi değil bizleri de aydınlatıyorsunuz Sertan hocam , çok teşekkür ederiz.Yazılarınız bizlere çok şey katıyor , türkülerimizin önemi artıyor sayeniz de .Bu sayede tarihimizi de öğreniyoruz.Türkü ve şarkı farkını öğrenmek bile ne kadar önemliymiş anladım. Daha öğrenecek ne çok şey var.. Sabırsızlıkla yeni yazınızı bekliyoruz , gönlünüze kaleminize sağlık değerli hocam.
Yeşim Terzi
#3989 Yeşim Terzi - 2020-05-28 14:17:11
Hocam,yazınızı keyifle okudum ve çok beğendim.Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için size çok teşekkür ederim.
Meryem altindag
#3988 Meryem altindag - 2020-05-28 03:25:25
Kelimelerin öz anlamlarinin ne kadar önemli olduğunu belirtmiş hocam hayata katkısı olsun
Nurdan-Uğur TUZGU
#3987 Nurdan-Uğur TUZGU - 2020-05-28 00:19:10
Her zaman dinlediğimiz türkülerin önemini sizin yorumunuz daha da iyi anlıyoruz. Gelecek yazılarınızı merakla bekliyoruz. Sayın hocam bizlere türkü kültürünü benimsetmede göstermiş olduğunuz gayretler için ailece müteşekkiriz.
Yasemin Özcan
#3986 Yasemin Özcan - 2020-05-27 22:34:29
Elinize sağlık değerli Sertan hocam.Evet ne yazıktır türkü kavramı halen doğru bilinmiyor veya ifade edilemiyor.Teknik bilgilendirme için teşekkür ederim kendi adıma.Gunumuzde o kadar bilgi kirliliği var ki,birde çok okumayan bir toplum olduğumuzu düşünürsek neyi ne kadar bildiğimiz muamma.. Türkülerimiz,sevincimizi, hüznümüzü,yasımızı, mizah duygumuzu yansıtır.Kisaca bizi bize anlatır.İnsanın özüdür.Cesaretli insanların sözüdür.Yani özümüz türküler,ruhumuzu güzelleştirir.Bizlere düşen,elimizden geldiğince, sizin gibi değerli hocalarımız ile birlikte türkülerimizi sevdirmek, yozlaşmasina izin vermeden gelecek nesillere aktarmak. kaleminize , yüreğinize sağlık Sertan Hocam.
Nesrin Tunç
#3985 Nesrin Tunç - 2020-05-27 21:57:49
Sertan hocam akademik bilgi ışığında ne kadar akıcı anlatmışsınız Türkülerimizin varoluşunu ve adlandırmalarını.bu konunun Piri olarak araştırmaların. Ve aydınlatıcı yazılarınızın devamını dilerim.yüce gönlünüz varola.......TÜRK TÜRKÜ SÖYLER........TÜRKÜ BİLMEYEN TÜRKÜ BİLMEZ
Özkul Aslanalp
#3984 Özkul Aslanalp - 2020-05-27 21:43:05
Kısaca: Halkın yaşantılarına ait iç dünyalarının şiirsel olarak dışa vurumu şeklinde usüllü veta usülsüz ezgilerin sesli sazlı yansımasıdır türküler, dileyebilir miyiz? Her türkünün bir çıkış anekdotu veya hikayesi var mıdır? Her topluluğun yâda halkın folklorik türküleri yine o toplulukların yaşantılarında devamlılık sağladığını düşünenlerdenim.Tasaları ve kıvançları paylaştıklarında daha mutlu olacaklarına inananlardanım. Yazınızı akademik olarak çok beğendim, tebrik etmek istiyorum.
Bahtiyar Bodur
#3983 Bahtiyar Bodur - 2020-05-27 21:13:04
Hocam çok teşekkürler. Aydınlatıcı bilgiler için.
M.Uğur Er
#3982 M.Uğur Er - 2020-05-27 21:12:08
Türkü söyler dillerimiz Ne gözeldir ellerimiz Bağlamada tellerimiz Türkü sever Türkü söyler Türk'üm diyen... Kalemine,gönlüne sağlık hocam.