HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Ayben Çankaya

Ayben Çankaya

Toplumun Film Sektörüne İlgisi Ve Filmde Sanat

Yazar: Ayben Çankaya
Tarih:
Okunma: 2647
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

Türkiye'de sinemanın önemi; toplumun ilgisi ve fikirsel yönelimi bakımından, birçok eleştirmen ve yine toplum tarafından sürekli değerlendirilmektedir. Gösterime çıkan filmler ve izlenme oranları, senelere göre sayısal verilere aktarılarak -eleştiriye açık şekilde- topluma sunuluyor.

Sinema ve Halkla İlişkiler Uzmanı Nizam EREN, “25 Yıllık Türk Sinema Seyirci Profili" isimli çalışmasında; kesilen bilet sayısının yarısının kadın yarısının erkek ve %52 sinin 15-29 yaş arası insanları kapsadığını söylüyor. Ayrıca 400’ün üzerinde filmin gösterime girdiğini, 60 milyon bilet kesildiğini ve Türkiye'de 6 milyon insanın film izlediğini bilimsel verilere dayandırıyor. Peki 6 milyon insan hangi tarz filmleri daha sık izliyor?

2019’da bilet satış verilerindeki düşüşte bilet fiyatlarının etkisi olsa da temel sebebin "insanların sıkıldıkları” olduğu düşünülüyor. Acaba insanların sıkılma sebebi filmlerin konusu mu, türü mü, süresi mi, yoksa kopya senaryolar mı? Biyografik filmlerin eskiye nazaran daha az tercih edilmesi bu soruları destekler nitelikte. Yıl içerisinde şuana kadar yayınlanan filmler arasında en çok izlenen üç film içerisinde ikisinin komedi tarzına ait olması, toplum olarak, filmin sanat kalitesinden ziyade gülmeye ne denli ihtiyaç duyduğumuzun göstergesidir. Bu ihtiyacımızı kalitesiz filmler ile giderdiğimiz ise bir gerçek. Sadece komedi değil bunun yanında birçok tarz filmde belli bir kalitenin altındayız. Bu kaliteyi yakalamak aynı zamanda kaliteli bir toplum anlamına gelmektedir. Bu yüzden film yapım sektöründe çalışan ilgili kişilerin buna dikkat etmelerini ve her şeyi bir kenara bırakıp sanata yönelmelerini tavsiye etmek zorundayız.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşça kalın.

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Serpil Koçer
#3726 Serpil Koçer - 2019-12-05 17:20:13
Tebrikler harika bir yazı olmuş.
Burak barut
#3724 Burak barut - 2019-12-05 00:15:16
Harika bir yazı olmuş ... Takipteyiz
Ulaş can Gazeloğlu
#3723 Ulaş can Gazeloğlu - 2019-12-04 20:41:54
Günümüz sinemasına etki edecek türden bir yazı, Umarım bu konu üzerine sürekli gidip arkanda belirli bir kitleyle senaristleri etkilemeyi başarırsın, çünkü gerçekten ihtiyaçları var :)
Merve Köylüoğlu
#3722 Merve Köylüoğlu - 2019-12-04 20:10:52
Öncelikle görüşlerinizi bizlere sunduğunuz ve farklı bir bakış açısı kazandırdığınız için teşekkür ederim.Umarım toplumumuz sanata yönelmekte ,iyi yapımları görmekte geç kalmaz.
Kamil Yarar
#3721 Kamil Yarar - 2019-12-04 19:26:40
sinemayı deneysel, yenilikçi çalışmalar dışında temelde tiyatro ve edebiyat-yazından beslenen bir popüler sanat olarak tanımlarsak, dümdüz bi mantıkla türk sineması da türk edebiyatı ve/veya türk tiyatrosunun önünde olamamaya mahkumdur demek mümkün. ha bi de şöyle bi durum var son dönemde sinemamız yüzeysel bir tüccar kafasıyla, italyan ve yeni fransız sinemasından da gaza gelerek edebiyatı ve tiyatroyu da reddetmiş, reklamcılık ve televizyondan beslenmeye başlamıştır. ama iş ticarete gelince küçük amerika olma yolundaki hayallerimizde de hayli ısrarcıyız. alın size iki ucu dolu değnek.Ne yazık ki bu ve benzeri tutarsızlıkları yüzünden her geçen gün daha da az sevilmektedir türk sineması. genelde bu gibi durumlarda belirli enstitüler ve üst kurumlar bir takım çerçeveler çizer ve yerel sinemalarını istikrara sokarlar. oysa var olan 2-3 sinema kahvehanemiz de kısa vadeli çıkarlar uğruna bi miyon yıldır birbirine girmiş durumda..
Bilinmeyen
#3720 Bilinmeyen - 2019-12-04 19:25:21
Quentin Tarantino, Stanley Kubrick, Martin Scorsese izleyin
Barış Yılmaz
#3719 Barış Yılmaz - 2019-12-04 14:04:59
Günümüz sinema anlayışını çok güzel yansıtan bir yazı olmuş. Sanata hasret bilgiye aç kaldık. Umarım her şeyin düzelmesi dileği ile... Diğer yazılarınızı da merakla bekliyor olacağım
Rabia kirmencioğlu
#3718 Rabia kirmencioğlu - 2019-12-04 12:15:52
Böyle güzel yorumlarınız için siz değerli araştırmacılara teşekkür ediyor ve her geçen gün sanat konusundaki fikirlerimin oluşmasındaki etkinizin sayılamayacak kadar çok olduğunu söylemek istiyorum. Bu dönemde Sanatı sanat olduğu için değil de insanları oyalacak bir meşgale gibi yansıtılması hiç bir durum değil elbette. Diğer yazılarınızı da merakla bekliyorum, emeğinize sağlık.
Aslı Sandıkcı
#3717 Aslı Sandıkcı - 2019-12-04 12:10:48
Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için çok memnun olduk :)