Hasan Hüseyin Yıldırım
OTİZMLİ YUNUS’UN BAŞARI HİKÂYESİ
Kıymetli okuyucular bu hafta sizlere otizmli Yunus’un azim ve mücadeleyle yoğrulmuş başarı hikâyesinden bahsedeceğim.
Yunus, 3 yaşına kadar tek bir kelime dahi konuşamadı…
O, ilk kez annesinin örgü ipleriyle ve gazete kâğıtlarını yırtarak oluşturduğu harfler aracılığıyla çevresiyle iletişim kurdu…
Yunus’a, yedi yaşına geldiğinde Asperger Sendromu teşhisi konuldu…
İlkokul çağına gelince ailesi onu heyecanla okula verdi. Öğretmeni, onun kimseyle iletişim kurmadığını ve uyum problemi yaşadığını söyledi…
Ailesi Yunus’u doktora götürdüğünde; doktor, Yunus’a otizm tanısı koydu…
Gittikleri diğer doktorlar onun üstün zekâlı olabileceğini söyledi ancak ailesi maddi imkânsızlıklardan dolayı onu "kaynaştırma öğrencisi” olarak bir devlet okuluna yazdırdı...
Öğretmeni, Yunus ile çalıştıktan sonra onun üstün bir müzik yeteneğine sahip olduğunu fark etti…
Öğretmeni, onun Güzel Sanatlar Lisesi’nde burslu okuyabilmesi için okul idaresiyle birkaç kez görüştükten sonra okul idaresi onu %100 burslu olarak kabul etti…
Bir hayırsever Yunus’a piyano aldı ve o gün bugündür piyano onun en büyük tutkusu oldu…
Yunus’un en büyük hayali konservatuarı kazanıp Mozart’ı anımsatan o büyük yeteneğini herkese göstermekti…
Ancak eğitim sistemimizdeki aksaklıklar ona engel oldu...
O, bu konuda imkânsızlıklar yaşarken ve geleceğin Mozart’ına duyarsız kalınırken adı Cem Yılmaz diye yazılıp adam diye okunan komedyenimiz bu konuda bir tweet attı ve eğer bir konservatuar Yunus’u kabul ederse ona burs vereceğini açıkladı…
Bu gelişmelerin ardından YÖK de bu konuda duyarlı davranınca Yunus’un üstün müzik yeteneği de tescillenmiş oldu ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı´na yerleştirildi.
Vel hâsıl;
Yıllar önce öğretmeni Yunus’a “zaten otizmli” deyip bir kenara atıp soyutlasaydı; bizler bugün, “neden hala bir Mozart ta biz çıkartamadık?” diye mızmızlanıyor olacaktık.
Umarım bu olay çevremizdeki bütün öğretmenlerimize ve vatandaşlarımıza bir örnek teşkil eder ve bu vesileyle nice Yunusların birbirlerinden kıymetli güzide yetenekleri keşfedilir.
Bu olayda da şahit olduğumuz gibi hayatta ve bilhassa özel eğitimde her şeyin başı ve her sorunun çaresi “farkındalık” iledir…
Gelecek hafta özel eğitimde bir diğer başarı hikayesine kadar hoşça kalın, özel eğitimin “farkında” kalın!..