Özcan Aslan
Okullarımızda Neler Oluyor
Milli eğitim bakanlığında ar-ge ve diğer birimlerde çalışan binlerce kişi hazırladıkları program taslaklarını acaba hiç incelemeden mi hazırlayıp okullara eğitim öğretim yapılsın diye gönderiliyor. Devlet beş yıllık kalkınma planı hazırlarken MEB okullara, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine 4-5 yıllık stratejik plan hazırlamalarını isteyip daha sonra ne oldu diye bile sorma zahmetine katlanmadan yapılanlarla ilgili bir rapor istenir. Stratejik amaçlara ne kadar ulaşılıp ulaşılmadığı sorulur. Sonuç yenisini hazırlayın diye taslaklar gönderilir. İl, İlçeyi, İlçe Okulu sıkıştırır.Yapılan planlar bizimkilere yakın olsun diye.Yapmazsanız stratejik planınız geri çevrilir arkasından soruşturma.Yahu… korkuyla yapılan bir stratejik plan ne kadar faydalı olur Allah aşkına!her kurum kendine göre bir plan hazırlayacağı yerde başka kurumların taslak planlarına boyun eğer.
1.sınıfa yeni başlayan bir öğrenciye zorla el yazısı yazdırılmaya çalışılır.Zorlanan öğrenci ya yazıyı iyi yazamaz yada iç içe yazar.Öğretmen öğrencisine iyi yazamadı diye sürekli el alıştırması yaptırmaya çalışır.Sonra ders kitapları açılır… aaaa o da ne kitaplardaki yazılar düz yazı.Çocuk öğretmenim hangisini yazacağız dediğinde öğretmen ne desin?yavrum doğrusu bu dese suç, demezse çocuğa ömür boyu eziyet suç.Ey bu saçma programı yapanlar!!! Türkiye’de hangi gazete, hangi kitap, hangi dergi, hangi yazı el yazısı ile yazılıp okunuyor bana söyler misiniz?Lütfen artık bu yanlış planlamalardan vazgeçin.Öğretmenlere yaptığınız anketi de baştan yaparak sonra zor duruma düşmeyin.Çocuklarımız Ortaokulda zaten normal yazıya geçiyor ve hayatı boyunca da normal yazmaya ve okumaya geçiyor.
Artık MEB okullar ve öğretmenler üzerindeki baskı politikasına son vermeli eğitim de fırsat eşitliğini iyice gözden geçirmelidir. İlkokul 2.sınıftan itibaren ingilizce dersini müfredatına koyan bakanlık acaba hangi okullara öğretmen ataması yapmıştır.Türkiye genelinde İngilizce yabancı dil olarak ilkokullara indirgendiyse çok güzel ama sözde kalmasın tüm okullarımıza en azında bir İngilizce öğretmeni atansın.İl milli eğitim müdürlükleri okul ayırımı yapmadan her okulun İngilizce kadrosunu bakanlık öğretmen ihtiyaç listesine girsin.Ben şuna şaşıyorum 1-4 sınıfı bira arada okutmaya çalışan öğretmen meslektaşım acaba İngilizce bilmiyorsa oradaki öğrenciler ne öğrenecek.Okullarımızda kanayan bu yaralara MEB ne zaman mehlem olacak.Bu sorunları çözmek yerine yoksa yine 657 sayılı DMK ile öğretmenleri korkutmaya devam mı edecek.