Süper Admin
ÖĞRENCİLERİN SORUNU: PERFORMANS ÖDEVLERİ
Biz öğrencilerin, sınavlardan sonra gelen en büyük problemi de performans ve proje ödevleri. Ben Anadolu Lisesi öğrencisiyim. Okulumuzda sınavlara, ödevlere, performans ödevlerine ve proje ödevlerine tabi tutulduğumuz tam 17 tane ders bulunmakta. Bunların arasından seçmeli dersleri çıkardığımızda 11 tane temel ders görmekteyiz.
Dönem başladığında yaklaşık bir ay kadar ders işleniyor. Ardından sınav haftası geliyor ve yanında performans ödevlerini de getiriyor. Öğrencileri büyük bir stres kaplamış oluyor. Sınavlara mı çalışsa, performans ödevlerini mi yapsa, günlük ödevleri mi yapsa yoksa proje(dönemlik) ödevini mi yetiştirse..
Tüm bunlarla baş etmek zorunda kalan öğrencilere birde test çözmek ve konu tekrarı yapılmak öneriliyor. Ödevleri yapıp sınava zor hazırlanan hatta bazen bunları yetiştiremeyen öğrenciler ayrıca nasıl ders çalışabilir?
Günde 8 saat ders görülüyor. Bunların yanında yaklaşık 2-3 saat bazen 5 bazen de günlerce süren ödevler yapılıyor. Sınavlara çalışılıyor. Günlük ödevler yapılıyor.
Bununla baş edemeyen çoğu öğrenci bu duruma pes etmiş, artık çoğunu yapmıyor. Bunlar da benim gördüklerim. Bazıları sınava çalışmak için günlük ödevleri ve performans ödevlerini yapmıyor. Birisi performansı yapmış, okulda sınavlara çalışıyor. Birisi tenefüste diğer arkadaşından günlük ödevleri geçiriyor. Yeri geldi bunları mecburiyetten bende yaptım.
Bu sene itibari ile İlkokul ve Ortaokullarda performans ödevleri kaldırıldı. Haberleri okuduğum kadarıyla da liselerdeki performans ödevlerinin kaldırılmasına yönelik çalışmalar varmış. Biz öğrenciler olarak dileriz ki, bir an önce performans ödevleri kaldırılsın.
Performans ödevleri sadece öğrencilerin değil aynı zamanda öğretmenlerinde sorunu. 100’lerce performans ödevini değerlendirip not verip tek tek E-okul’a girmek zorunda kalıyorlar. Biz öğrenciler gibi öğretmenlerde bu durumdan şikayetçi.
Ayrıca, bana göre performans ödevleri gereksiz. Çoğu öğrenci bu kadar kısıtlı zamanda ödevi bir an önce bitirmeye çalışıyor. Bu yüzden araştırma yapmak yerine direk internetten bulduğu ilk bilgiyi hiç okumadan yazıcı ile çıktı alıyor ya da yazıyor ve alın size performans ödevi. Öğrenciye hiçbir katkısı yok denilebilir.
Eğer performans ödevleri kaldırılmayacaksa bile, bari öğrencilere katkısı olacak ödevler verilmeli. Örneğin araştırma yapıp onu yazıp dosya halinde getirmek yerine, öğrenci o konu hakkında sınıfa sunum yapsın. Sunum yapacağı için hazırladığı ödevi birkaç kez okuyup hazırlanması gerekiyor. Bunun için daha fazla vakit harcamış oluyor ama en azından öğrenci bir şeyleri daha iyi anlıyor. Ya da o konu hakkında öğrenci 100 soruyu çözümünü açıklayarak getirebilir. Hem performans ödevini yapsın hemde sınava çalışmış olsun.
Sayfalarca yazı yazmak yerine bizden soru çözümleri, sunum vb. gibi performans ödevleri isteyen öğretmenlerime de teşekkür eder ve bir an önce MEB’in performans ödevlerine yönelik çalışmasını sonuçlandırmasını temenni ederim.