Orhan Topçu
MUHTARLAR DERNEĞİNDE NELER OLUYOR?
Muhtar, köy veya mahalle tüzel kişiliğinde, idaresinin başında bulunan seçilmiş kişidir. Muhtarları halk seçer, siyasi partiler muhtarları aday gösteremezler. Muhtarlar, mahallelerinde ki, yol, su, köprü, çeşmelerin yapımını, onarımını takip ederler. Muhtarlar, mahallelerinde ki eğitim ve sağlıkla ilgili sorunları tespit edip, çözülmesi için çaba sarf ederler, mahallesindeki fakirlerin yiyecek, giyecek, yakacak, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarının giderilmesi için uğraşırlar. Muhtarlar, belediye ile halk arasında köprü vazifesi görürler. Muhtarlar, devletin gözü, kulağıdır. Muhtarlar, millete ve devlete hizmet ederler. Muhtarların yaptığı işlere göre aldıkları maaş da azdır, sosyal hakları ise yetersizdir. Bugün ülkemizde muhtarlarımıza çoban benzetmesi yapılıp, çok parayla bile bu millete muhtarlık yapılmaz diyen bir zihniyete hizmet etmeye çalışan muhtarlarımız, zor şartlarda görevlerini ifa ediyorlar… Muhtarlarımızın yaşadıkları zorlukları ortadan kaldırmak, sosyo-ekonomik yönden güçlü olmalarını sağlamak, bir çatı altında toplanarak, birlik ve beraberliklerinin sağlanması için Muhtarlar Derneği kurulmuştur. Dernekleşen muhtarlarımızın sesi gür çıkmaya başlamıştır. Devleti temsil eden Kaymakam, hükümeti temsil eden siyasetçiler, yerel yönetimin en büyüğü belediye, dernek sayesinde muhtarlarımızın sesini daha çabuk duymaya başlamıştır. Yetkililer, dernek sayesinde muhtarlarımızın isteklerini, ciddiye almaya başlamışlardır.
Dernek, muhtarlarımızın uyum içinde birlikte hareket etmelerini sağlayarak, muhtarlara güç vermiştir. Derneğin sayesinde organize olan muhtarlarımız, seslerini ilçe dışına, valiye, hatta Ankara’ya kadar duyurmuşlardır. Dernek, sorunların çabuk tespit edilip, kısa sürede çözülmesini sağlamıştır. İyi amaçlar için kullanıldığı sürece dernek, muhtarların çalışmalarını kolaylaştırarak, muhtarların arkasında ki en büyük güçtür… Dernek yönetimi, şeffaf ve tarafsız bir yönetim sergilemelidir. Üyelerinin haklarını ararken taraf tutmamalıdır. Aynı şekilde dernekte oluşan muhalefette, saygı, sevgi ve ahlaki kurallar içinde muhalefetini yapmalıdır. Seçimlerle göreve gelen dernek yönetimi, başarısızsa seçimle görevi bırakır. Demokratik yollarla seçilen muhtarlarımız, kurdukları derneği de, demokrasiye saygı içinde yönetmelidirler. Üyeler arasına, dedikodu, nifak ve adamcılık sokulursa, dernek de huzur olmaz, birlik kalmaz. Bu durumdan zararı muhtarlarımız görür, belediye, kaymakam, vali ve diğer yerel yönetimler verecekleri hizmetleri ötelerler, siyasetçilerde birliği bozulmuş muhtarları ciddiye almayarak, hizmetleri sallarlar…
Son günlerde, bazı muhtarlar ve dernek başkanı arasında, basında polemikler yaşanıyor. Birbirlerine yaptıkları ithamları halk görüyor ve üzülüyor. Muhtar seçilmek çok zordur. Etrafında sevilen, güvenilen, sözü özü bir, ahlaklı insanlar muhtar seçiliyor. İnsanlar oy atarlarken, muhtarların özel yaşantılarına, hatta inançlarına bakarak, mahallelerinin en güvenilir kişisini seçiyorlar. Mahalleli, muhtarını inanarak, güvenerek seçiyor. Seçtiği insanların da basın yoluyla halkın gözleri önünde, birbirlerine ithamlarda bulunmasına üzülüyorlar, yapılan bu açıklamaları ve dernek kavgasını da çocukça buluyorlar. Halk, Muhtarların bir kavgası varsa, bunu basının huzurunda gözler önünde değil, dernekte kendi aralarında yapmasını istiyor, halkın oylarıyla seçilen insanlara da yakışan budur. İsmet İskefiyeli, Hendek’te oy oranı olarak en yüksek oyu alan muhtardır. Temsil ettiği mahalle de, Hendeğin en büyük mahallesidir. Mahalle halkı tarafından sevilen sayılan bir kişiliğe sahiptir. Muhtar seçilmeden önce, Mahallesinde ki Nevzat Ercan Camiinde dernek başkanı seçilen İskefiyeli, camiye yaptığı hizmetlerle, mahalleliden takdir topladı. Cami Cemaatı onu çok severek, muhtarlık seçiminde açıkça destekledi. Rakiplerine büyük bir oy farkı atarak, Hendeğin en çok oy alan muhtarı oldu. Muhtar seçilen İskefiyeli, mahallesinin eksiklerini tespit ederek, hizmetin hızlı bir şekilde gelmesini sağladı. Hendek Belediyesinden ve Büyükşehirden ciddi hizmetler aldı. Eski sendikacı olduğundan dolayı, siyaseti bilen bir muhtar olarak, hizmet alırken hiç zorluk çekmedi, bu arada basını da iyi kullanarak, kısa sürede ilçe gündemine oturmayı başaran İskefiyeli, Muhtarlar Dernek Başkanlığına aday oldu.
Dernek seçimini de kazanan İskefiyeli, gücüne güç katarak başarı çıtasını yükseltti. İskefiyelinin başarısını alkışlamak gerekirken, onu haksızca eleştirmek hiç de demokratik değil. Bugün muhtar olup ta, siyasetten nemalanan muhtarları eleştirmek gerekir. Belediyenin yan kuruluşunda dolgun bir maaşla müdür yardımcılığı yapan muhtarı kimse konuşmuyor. Ak Parti ilçe delegeliğinin haksız bir şekilde düşürüldüğünü söyleyerek basına çıkan muhtarı kimse konuşmuyor. Hendek Belediyesinden ve Büyükşehirden ciddi anlamda hizmetler alan Yeni Mahalle Muhtarı İskefiyeliye; Mhp nin üyesi olmadığı halde, zorla MHP li yaftası yapıştırılarak, siyasetçilerin önüne hamasi duygularla atılıp, basına malzeme olacak şekilde konuşmak ta, etik bir davranış değildir. Bugün İskefiyeliyi kurban etmek istenen sisteme, muhtarlarımız direnmezse, yarında başka bir muhtar arkadaşlarını kurban verirler. Günler çabuk gelip geçiyor. Dernek seçiminin günü gelince, demokratik bir şekilde muhtarlar yeni başkanlarını seçerler. Şahısların üzerinden derneği yıpratmak, Hendeğe zarar verir…