Orhan Topçu
HİMPAŞ Belediyesi…
Nisan Ayı Meclis toplantısın da, MHP’li Meclis Üyelerinin muhalefeti İrfan Başkanı bunalttı. Belediye Encümenine ve Komisyonlara üye seçimi ortak kararla yapıldı. İmar komisyonu ve Plan Bütçe Komisyonunda ki üyelerde değişiklikler olmadı. Belediye Encümenine, Hasan Şahin ve Hilal Uludağ seçildi. Nisan ayı meclis toplantısı İrfan Başkan için çok zor geçti. Muhalefet, Kemaliye Projesini, çekilen kredileri ve HİMPAŞI sorguladıkça, İrfan başkan zorlandı. Sorgulama HİMPAŞA gelince, İrfan Başkan misafirleri ve basını dışarıya çıkarttı. MHP ‘li Meclis Üyelerinin sert muhalefeti karşısında yapacağı bir gafın basında çıkmasından endişe eden başkanın böyle bir karar aldığını düşünüyorum…
Gelelim toplantıya… Belediye de geçmiş dönemlerde imar müdürlüğü yapan, bu dönemde ise Belediye Başkan Yardımcısı olan Selami Uludağ’ın kızının, Belediye Encümenine seçilmesi etik bir davranış değildir. Hilal Uludağ, istifa eden AKP’li Meclis Üyesinin yerine yedekten seçilerek gelmiştir. Balkon konuşmasında, Hasan Şahin ve Mehmet Ak yüzlüyü vefa borcumdan dolayı meclise yazdırdım diyen eski başkan, belediye encümeninde ve komisyonlarda kadrolaşmaya gidiyor. Başkan yardımcısının kızı Belediye Encümeninde olacak, cezalar ve şerefiyeler encümenden geçecek. Başkan yardımcısı, eski başkanından aldığı talimatları, encümen olan kızına aktaracak, kızı da babasını dinleyerek, karar verecek. Arkadaşlar aile şirketine yönetici seçer gibi, Belediye Encümenine üye seçmek etik bir davranış değildir. Bunun adına kadrolaşma denir. Eski başkanın kurduğu kadrolar, İrfan Başkana bağımsız başkanlık yaptırmaz. Belediyede eski başkanın dediği olur. İrfan başkan kendi kadrolarını kuramazsa, başkanlık koltuğunda uzun süreli oturamaz…
2014 yılı Faaliyet raporu okunurken, MHP Gurup Başkanı Hüdaverdi Bahadır, İrfan Başkana ve Belediyenin Hesap Uzmanına, faaliyet raporu hazırlanışıyla ilgili ders verdi. Raporda eksiklikler olduğunu, bilançoların ve harcamalar kalemlerin gösterilmediğini, şeffaf bir rapor olmadığını söyleyerek, Faaliyet raporuna ret oyu vereceklerini söyledi. Kısacası eski başkan MHP’nin vetosuna takıldı.
Avukat Ahmet Ay, İrfan Başkana Hukuk ve Demokrasi dersi verdi. Ahmet Ay, gündem maddeleri üzerinde meclis üyelerinin bir dakikalık konuşma hakları olduğunu söyleyerek, kendisine bu hak tanınmazsa, lafa girerek, başkanı konuşturmayacağını, ve gerekirse dışarı çıkacağını söyledi. Ahmet Ay, gündem maddesini oyluyoruz, oylama bitince, toplantının sonunda konuşuyoruz. Meclis Üyeleri,neyi oyladıklarını toplantı sonunda anlıyorlar.Bu sistem demokrasiye saygısızlıktır,hukuken haklarım var,sonuna kadar kullanacağım diyerek,konuşma hakkını meclisten alarak,Hukukun varlığını Püsküllüye hissettirdi.
Mimar Cengiz Şişman, hastanenin yanında bulunan 1800 metre karelik,Belediye Sosyal Hizmet Alanının,ihaleye çıkartılma şeklinin etik olmadığını savundu.Cengiz Şişman, imarı belli olmayan bir yerin ihaleye çıkartılıp satılması usulsüzdür.İrfan Başkan,cesaretli olan insanlar bu yeri alabilir,belediyeye de para lazım.Biz ihale ederiz, satamazsak,pazarlık usulü ile karşılıklı taahhütlerle anlaşıp satarız dedi.Cengiz Şişman, taahhüt ederken,ben alırsam iki kat,sen alırsan beş kat imar olur.Bana pahalıya gelir,sana ise çok ucuza gelir, Dükkanların metresinin on bin lira olduğu bir bölgeden bahsediyoruz,ben imar komisyonunda olduğum halde,bu yerin imar durumunu bilmiyorum.İhaleye girenlere taahhüt vermezseniz kimse cesaret edip o yeri almaz.Bu işte usulsüzlük var diyerek konuştu…
Plan Bütçe Komisyonu Denetleme Üyesi Engin Yapıcıdan HİMPAŞA, çamaşır makinesi benzetmesi geldi. Engin Yapıcı, HİMPAŞIN, çamaşır makinesi gibi çalıştığını, şeffaf yönetilmediğini, hesaplarının gösterilmediğini, meclis yetkisiyle çekilen kredilerin nerede, nasıl kullanıldığının gizlendiğini söyleyerek, HİMPAŞIN hesapları meclise açılmazsa, hiçbir ticari kararı oylamayacaklarını söyledi. Engin Yapıcı çok haklı… Belediyenin taşınmazları, araç ve gereçleri, çalıştırdığı personel HİMPAŞ üzerine kayıtlı. HİMPAŞ, Belediyenin ihalelerine katılır, ihaleyi alır, meclis yetkisiyle kredi çeker, işini çevirir. HİMPAŞ, Kemaliye Projesine ortak olur, arsalar alır, binalar yapar, paraya sıkıştığında Hendek Belediyesinin parasını kullanır. Yapılan işlerde usulsüzlük olsa bile, Belediye Meclisi araştırma yapamaz. Yapılan harcamaların faturalarına ve içeriğine ulaşamaz. HİMPAŞIN üzerine kayıtlı mülklerde, işletmelerde, AKP li siyasetçiler istediklerini yaparlar, meclis yine denetleyemez. Neymiş efendim Sayıştay Denetimi varmış, sen üç liralık faturayı otuz lira kesersen, HİMPAŞ işletmelerinde 100 tane düğün yapıp 10 tane gösterirsen, SAYIŞTAY sana ne yapabilir? Bana göre Hendek’te iki Belediye var. Hendek Belediyesi ve HİMPAŞ Belediyesi. HİMPAŞ belediyesi, ekonomik olarak, Hendek Belediyesinden güçlü, araç ve gereci, taşınmazları, işletmeleri ve personel sayısı fazla. Hendek Belediyesi, HİMPAŞ Belediyesinin alt belediyesi görünümünde… Şimdi İrfan Başkana soruyorum, sen hangi belediyenin başkanısın? Ne zaman muktedir olacaksın...