Recep Özözen
Hendek’te Cumhuriyet Döneminde Sosyal Faaliyetler Ve Spor
Hendek’te spor faaliyetleri de önceleri halk evi bünyesinde yürütülmüştür. Özellikle futbol ve güreşte takımlar oluşturulmuş ve büyük başarılar elde edilmiştir. Millilik derecesine ulaşmış sporcular yetişmiştir. Mesela minder güreşinde Osman Kanbur dünya ikincisi, grekoromende dünya dördüncüsü olmuştur. Osman Kanbur 45 defa milli mayoyu giymiştir. Ayrıca Muzaffer Duran, İsmail Kahveci, Ziyafettin Pehlivan, Hüseyin Zor gibi Türkiye çapında dereceler elde etmiş Güreşçiler yetişmiştir.
Futbolda ise il çapında önemli başarılar elde edilmiştir. 1948 yılında Hendek Gençlikspor kulübü kurulmuştur. O dönem futbolcularından akla gelen birkaç örnek verecek olursak Kazım Süleyman Ağaoğlu(Halk evi başkanı), Fikri Keskin(Emekli Bankacı), Şeref Dinçer(Mahmutbey Mah. Eski Muhtarı), Ekrem Günay(Eski Bld. Başkanı) Muammer Torun, Kamil Kızıl, Vehbi Özdenkaya, başkomiser Rıza bey, daha sonraki yıllarda Osman Şen, Nihat Güney, Sedat Tavşancı, Saffet Arutan gibi önemli futbolcular yetişmiştir. Daha sonra ki yıllarda ise merhum Yılmaz Keskin ikinci Türkiye ligi takımlarından Düzcespor’da oynamıştır. Bu arada Gürbüztürk kardeşlerden Melih Gürbüztürk süper lig takımlarından Kocaelispor’da futbol oynamış A milli takıma kadar yükselmiştir. Yine ağabeyi rahmetli Nezih Gürbüztürk yıllarca Sakaryaspor’da oynamıştır. Babaları Hamdi bey (Emekli Tapu memuru) Fenerbahçe atletizm şubesinde atlet olarak önemli başarılar elde etmiştir. İmdat Kum Boluspor 1. Türkiye liginde iken Boluspor’un as futbolcusu olarak oynamıştır. Beşiktaş eski kaptanı Tayfur Havutçu’nun da Hendek’li olduğunu bilmeyen yoktur.
Daha sonraki yıllarda bugün 65- 70 yaşlarında olan çok kaliteli futbolcular yetişmiştir. Eminiz ki, bugünkü iletişim çağı yaygın futbol ligleri o zamanlar olsaydı çoğu Türkiye liglerinde futbol oynayabilirlerdi. Hendeğimizin yetiştirdiği bu değerli sporcular gerek güreş minderlerinde ve çayırlarda, gerek futbol sahalarında ilçemizi başarıyla ve şerefle temsil etmişler, daha sonraları ise Bürokrat, Eğitimci, işçi, Belediye Başkanı gibi çok önemli görevlerde başarılarla çalışıp emekli olmuşlardır.
O yıllarda Hendek Tütünspor diye bir kulübümüz vardı. Daha sonra kapandı Hendek Esnafspor kuruldu. Esnafspor’da önemli futbolcular yetişti. Batı Karadeniz illerinden Düzce, Zonguldak, Karabük gibi şehirlerden futbolcular transfer ederek il çapında önemli başarılar elde edildi.
SOSYAL FAALİYETLER VE KURSLAR
Hendek’te sosyal faaliyetler yine çoğunlukla Hendek halk evi bünyesinde gerçekleşmiştir. Çeşitli alanlarda kurslar açılarak dava vekili(O zamanlarda bugünkü Avukatların işlevlerini dava vekili denen kimseler yaparlardı), Katip, tahsildar, Bandocu gibi çeşitli mesleklerde kimseler bu kurslarda yetiştirilmişlerdir. Hendek Halkevi bu konularda adeta bir okul görevi yapmıştır. Bu kurslarda yetişip başarılı olmuş hatırlayabildiğimiz birkaç isim vermek gerekirse Dava Vekilleri Suphi Güney, Sefer Arutan, Ömer Kartal, Bandocu Hüseyin Bayrak, İbrahim Oturak, Katipler Ali Canlı, Mustafa Sarıkaya sayılabilir.