HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Recep Özözen

Recep Özözen

Hendek’in Adı İle İlgili Çeşitli Rivayetler

Yazar: Recep Özözen
Tarih:
Okunma: 2986
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

Hendek’in Tarihi ile ilgili Yazımıza devam edelim.

Hendek’in adı ile ilgili olarak çeşitli rivayetler olduğunu en güçlü ihtimal olarak da Türkistan’da Handok veya Handak adında bir kasaba olduğu, o kasabadan göç edip gelen bir Türk grubu Hendek’e yerleşmiş ve o kasabanın adını yeni kurulan bu kasabaya vermişlerdir şeklinde bir ifade de bulunmuştuk.

Bu görüş Kamus-Ül Arabi de geçmektedir. Ayrıca Hendek’te Turanlar adında bir mahallenin bulunmasının da bu kanıyı kuvvetlendirdiği ifade edilmektedir. Bilindiği gibi eskiden Orta Asya’da yaşayan Türklere Turani denmekteydi. Ayrıca Turanlar mevkiinde eski mezar taşları da bulunmuştur. Bu görüşler bazı dergi, broşür ve makalelerde ifade edilmiştir. Ben yukarıda ki görüşlere dayanarak kuvvetle muhtemel HANDOK ihtimalini bulunduğunu belirtmiştim. Yine de kesin bir ifade de bulunmadım. Fakat bu rivayet bana daha mantıklı geldi.

Bu konuda Fakülteden arkadaşım “ Hendek- Adapazarı- Akyazı tarihi ve şeyh İsmail vakfı belgeleri “ isimli kitabında Dr. Murat Cebeci şöyle diyor.

(Sayfa 133) Cürcan bölgesi Türkistan’da değil bugünkü İran’ın kuzeyindedir. Turanlar mahallesinde bulunduğu iddia edilen ne mezar taşları nede onların fotoğrafları vardır. Dr. Murat Cebeci kitabında Hendek’in adıyla ilgili şöyle yazıyor.

Hendek arapça bir kelime olup bend, çukur yer, ark, anlamlarına gelmektedir. Hendek çarşısının bulunduğu yer Kuzeydeki Çam dağı ile Güneydeki Keremali dağları arasında alçak bir yerdir. Çevredeki Türkler muhtemelen bu doğa arızasından esinlenerek çevresine göre alçak olan bu yere önceleri bend, çukur yer, ark anlamlarına gelen Hendek adını verdiler. Bir zaman sonra burada iskanlar olup birkaç evlik mahalle ve sonra bir köy kuruldu. Burada kurulan köyede Hendek adı verildi.

Hendek’in adı ile ilgili bir rivayette şöyledir. Şeyhler köyünde ki Hicri 700 tarihli belgede “ Şeyh İsmail İbn-i Hendeki “ şeklinde geçiyormuş. Hendek’e burada geçen İbn-i İsmail Hendeki’nin adı verilmiş. Hendek’in adı bu Hendek’li den geliyormuş. Ayrıca yine Dr. Cebeci’ye göre Hendek’in adı ile ilgili bir gazetede şöyle bir haber çıkmış. “ Bu yıl Hendek’e adı verilen Şeyh İzzetin İsmail Hendeki Şeyhler köyünde ki türbesi başında törenlerle anıldı”

Bu konuda son olarak şunu ifade edelim ki yakın tarihlerde ki bir çok olaylar hakkında dahi yığınla çeşitli görüşler ortaya koyulmakta iken 8-10 asırlık önceki olaylarda bir kesinlik olmaması normaldir. Herhangi bir konuda kesinlik olmayınca da çeşitli rivayet ve söylentilerin ortaya çıkmış olması doğaldır. Yine şunu belirtelim ki, bu görüşlerin hepside doğru olmayabilir. Veya içlerinden birisi doğru olabilir. Zaten malum doğru bir tanedir. 

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Şener Yelkenci
#1196 Şener Yelkenci - 2016-04-06 20:39:38
"Bu görüş Kamus-Ül Arabi de geçmektedir. Ayrıca Hendek’te Turanlar adında bir mahallenin bulunmasının da bu kanıyı kuvvetlendirdiği ifade edilmektedir." ifadesini biraz daha açabilir misiniz? Bahsi geçen eser Şemsettin Sami'nin 19.yy yazdığı Arapça sözlük olan Kamus-i Arabi midir? Eğer öyleyse, o yüzyılda hangi esere dayanarak bu iddiada bulunmuştur. Turanlar mahallesi ise ayrı konu. Turanlar adı bundan 100 küsür önceki Hendek mahallaleleri arasında yoktur bile. Belliki 20. yüzyılda konmuş bir addır Turanlar. Öyle Orta Asya Turan vs. ile ilişkili hiç değildir. Bu konuda şunu söylemek gerektiği inancındayım. Hendek adının nerden geldiğine ilişkin bir belge bulunmamaktdır. Tüm isimler ile ilişkili iddiaların hepsi "çıkarsama"dır. Tek bir han varmış o yüzden hantek denmiş, hantek de hendek olmuştan tutun, dağlar arasında bir Hendek oluşuna kadar hepsi birierinin çıkarsaması, tahminidir.