Zahide Nurdan AT ve Kübranur AKCENGİZ
GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIĞIN SIRLARI
Mevcut Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken bir yandan da havaların soğumasıyla grip, nezle gibi hastalıklar kendini göstermeye başladı. Hepimiz bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin peşine düştük. Peki nedir bu bağışıklık sistemi?
VÜCUDUMUZUN SAVUNMA SANAYİİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
İmmün sistem olarak da adlandırılan bağışıklık sistemi vücudumuza giren mantar, bakteri, virüs gibi mikroorganizmaları vücuttan atmak için savaşan sistemimizdir. Bir başka deyişle vücudumuzun savunma sanayisidir. Bağışıklık sistemimiz yabancı mikroorganizmalarla iki şekilde savaşır birincisi doğuştan mevcut olan doğal bağışıklık dediğimiz deride ter yolu ile, mukus sıvısı ile, mide asidi gibi yollar ile verilen mücadeledir. İkincisi ise adaptif (kazanılmış) bağışıklıktır yani vücuda giren herhangi bir mikropla savaştıktan sonra vücudun bu mikrobu tanıması ve kodlayıp onunla savaşmayı öğrenmesidir.
BAĞIŞIKLIĞINIZI BASKILAMAYIN
Günümüzde bağışıklık sistemimiz birçok açıdan risk altındadır. Örneğin yetersiz beslenme, obezite, bazı gıda katkı maddeleri, düzensiz uyku, bazı ilaçlar, bilinçsiz kullanılan gıda takviyeleri, yetersiz su tüketimi bağışıklığımızı baskılayan etmenlerdir. Bu nedenle günde en az 2-2,5 litre su tüketin, yeterli ve dengeli beslendiğinizden emin olun, özellikle gece geç saatlere kadar ayakta kalmayın, egzersiz ve hafif yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin.
BAĞIŞKLIĞIN OLMAZSA OLMAZI C VİTAMİNİ
C vitamini antioksidan içeriğinden dolayı bağışıklığın olmazsa olmazlarındandır. Kuşburnu, maydanoz, limon, mandalina, yeşilbiber, kivi gibi besinler c vitamini açısından oldukça zengindir.
OMEGA 3 ALIN
Omega 3 de bağışıklığı destekler ve düzenler. Balık, ceviz, keten tohumu, avokado omega 3 açısından zengin besinlere örnek gösterilebilir. Mümkünse haftada 2-3 gün balık tüketin ya da omega 3 takviyesi kullanın.
GÜÇLÜ VÜCUT İÇİN GÜÇLÜ BAĞIRSAKLAR
Bağırsaklarımızda zararlı ve yararlı bakteriler belli bir oranda bulunur ve denge içerisindedir. Bu denge bozulup zararlı bakteriler artıp yararlı bakteriler azaldıkça vücudun savunması da sekteye uğrar. Bu nedenle probiyotik yani yararlı bakteriler içeren gıdalara sofranızda yer verin. Bu gıdalara ev yapımı lahana turşusu, yoğurt, tarhana, ekşi maya gibi fermente (mayalanmış) gıdalar örnek gösterilebilir.
SEBZE VE MEYVEYİ ARTTIRIN
Sebze ve meyveler içerdiği vitamin ve mineral açısından bağışıklığı destekler. Ayrıca su içerikleri yüksek olduğundan sıvı dengesinin sağlanmasını sağlar, lif oranı yüksek olduğundan bağırsakların çalışmasını düzenler.
ŞEKERDEN UZAK DURUN
Rafine şeker ve ambalajlı ürünler vücutta iltihaplanmayı arttırdığı gibi şeker bağırsaktaki zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu nedenle mümkün olduğunca bu gıdalarla aramıza mesafe koymalıyız.
Sağlıkla kalın…
Diyetisyen Kübranur AKCENGİZ