HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Süper Admin

Süper Admin

FINDIK FİYATLARI VE FİSKOBİRLİK

Yazar: Süper Admin
Tarih:
Okunma: 6359
Yorum: 8
Yazı Boyutu:
Paylaş:

Son günlerde fındık üreticileri özellikle mahsulünü yaz aylarında 15 liralık fiyattan satmayan üreticiler büyük hüsran yaşıyor. Fındık üreticilerinin kendi kooperatifleri olan FİSKOBİRLİK'in işlevsiz hale getirilmesinin, üretici olan bizlerin kendi kuruluşumuza sahip çıkamamamız sonucu gelinen nokta üreticiler açısından maalesef kötü bir durumdur.

                Fiskobirlik üreticisinin çıkarları doğrultusundaki faaliyetlerini terk edip, siyasi ve kişisel rant peşinde koşan basiretsiz yöneticileri sayesinde Türkiye'nin birçok bölgesindeki tesisleri çürümeye terk edilmiştir. Fiskobirlik çalışan personeline maaş veremediğinden bazı bölge tesislerini kapatmıştır.

                Fiskobirlik kooperatifinin devre dışı bırakılmasından sonra TMO-Toprak Mahsulleri Ofisi birkaç yıl fındık alımı yapmış piyasayı dengede tutmaya gayret etmiştir. Fakat iktidara yakın işadamlarının devreye girerek fındık alım-satım işlerini kendi tekelleri altına alıp TMO'de devre dişi bırakılınca rekabetsizlik nedeniyle fındık fiyatları yabancı sermayenin insafına terk edilmiştir.

                Fındık üreticilerinin mağduriyetlerini bir nebze olsun giderebilmek için verilen destekleme tutarları üreticinin derdine derman olmamıştır.  Bu destekleme bedelinden bazı üreticiler arazi yapısı nedeniyle yararlanamamaktadır. Üretim maliyetini oluşturan Gübre, Mazot gibi giderler için fındık üreticisine daha fazla destek ve muafiyet sağlanmalıdır.

     Geçen yıl düşük olan rekolte sonucu 22 liraya kadar çıkan fındıkta, bu yıl fiyatlar sürekli dalgalanıyor. Sezona 12 liradan başlayan fındığın kilogram fiyatı 15 liraya kadar çıktı. Üretici 15 lira olan fiyatın 20 lira olacağı umuduyla elindeki fındığı satmadı. Üreticiler fiyatın daha da artmasını beklerken fındığın kilogramı piyasada 9 lira seviyelerine indi. Fındık fiyatının 15 liradan 9 liraya düşmesi piyasa koşullarından değil dış alıcıların spekülatif oyunlarından kaynaklanmaktadır.

     Türkiye fındık fiyatların belirlenmesinde etkin rol oynayamıyor. 2015 de ihraç edilen fındığın %30'u Türk firması olan Oltan Fındık AŞ'yi satın alan ve çukulata şekerleme üretimi de yapan İtalyan sermayeli Ferrero firması tarafından ihraç edildi.

" Fındık fiyatları arz talep dengesiyle oluşuyor " söyleminin arkasına saklanmak fındık üreticisinin sorunlarını görmezden gelmek demektir. Fındığın çok fazla satıcının, az miktarda alıcının olduğu homojen olmayan bir piyasada arz ve talep dengesine bırakılması fındık üreticisini ve sanayicisinin sorunlarını ağırlaştırmaktadır.

    Türkiye de dekar başına fındık üretimi 130 Kg iken, ABD'de 370 Kg'dır. Yaşlı ve verimden düşmüş fındık bahçelerinin yenilenmesi ve gençleştirilmesi sektörün geleceği açısından önem teşkil etmektedir. Dünya fındık tüketiminin %92'sini gerçekleştiren Avrupa ülkeleri, fındığın %80'ini çikolata ve şekerleme sanayisinde işleyip ihraç ederek çok daha yüksek katma değer elde ediyor.

     Üretimde kullandığı fındığın %80'ini  Türkiye'den satın alan Ferrero firması 2015 yılında 25.000 çalışanıyla 8.4 Milyar Euro ciro elde etti. 400 Bin üreticisiyle Türkiye'nin 2015 sezonu fındık dış satım geliri sadece 2.8 Milyar Dolar.

     Fındığın katma değerinin Türkiye'de kalması için üreticiler tarafından kurulan FİSKOBİRLİK üreticinin yanında, piyasa koşullarını dengeleyici bir konuma sahipken bilinçli olarak zor duruma düşürülmüş, piyasadaki işlevini yitirmiş ve sonuçta kapısına kilit vurmak zorunda bırakılmıştır.

     Üreticinin tamamen piyasa koşullarına terk edildiği günümüzde üreticilerin kendi kuruluşu olan FİSKOBİRLİK kapatılmaya zorlanmasaydı fındık üreticileri bu mağduriyeti yaşamayacaklardı.

     Bizler D-100 karayolu kenarında bulunan Hendek FİSKOBİRLİK tesislerinin önünde her geçtiğimiz zamanlarda derin bir hüzün yaşamaktayız. Ancak FİSKOBİRLİK'in bu hale düşmesinde iktidar sahiplerinin yanında yazımızın başında belirttiğimiz gibi biz üreticilerin de hatası olduğunu düşünüyoruz. En azından kendi kuruluşumuz olan FİSKOBİRLİK'e sahip çıkmamız gerekiyor.

Ürettiğimiz fındığın değerini alabilmek için Fiskobirlik'in tekrar fındık alım faaliyetlerine başlamasıyla mümkündür. Fiskobirlik'in devlet desteğine ihtiyacı vardır. Bu destek verilmez ise fındık üreticisi yabancı firmaların keyfi fiyat uygulamalarıyla bu olumsuz durum devam edecektir. 

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
#934 Gündüz Güngör - 2016-02-25 16:25:29
Sayın Mehmet Kavis;gazetenizin yazarlarını ilgi ile okuyorum.Fındık fiyatı konusunda yazmışlar.Bu yıl fındık 9.00 Tl.Fındık üreticisi bu yıl 9 liraya ürünü satar.Seneye kilosunu 19.00 Tl den satar.Biz emekliler ne yapacağız.aldığımız maaş üç aşağı-beş yukarı aynı.HABER HENDEK yazarları Bağ Kur emeklilerinin durumunu da dile getirirlerse sevinirim.
#931 Burak - 2016-02-24 09:46:27
Sayın Farklı Bakış köşesi yazarı: Nerede allengirli konular varsa onları yazıyorsun.Hendek'te güzel şeyler de oluyor.Ara sıra bu güzelliklere de değinin.Prestij caddesi,Hendek'in girişine dikilen saat kulesi.Böyle güzellikleri görmenizi ve dile getirmenizi bekliyorum.
#930 Sıtma Pınarlı - 2016-02-23 20:45:03
Fındık üretiminin en yüksek olduğu köylerde iktidar partisi %82 oy aldı.Bu meseleyi de iktidar partisi çözsün.Köyleri seçim zamanı oy deposu olarak görüyordu.Fındık fiyatları işçi ücretini bile karşılamayacak düzeylere düştü,siyasiler-Duymadım-Görmedim-konuşmuyorum-tavrı takınıyor.TMO tekrar fındık alımlarına başlarsa bu sorunun çözümü kolaylaşır.Saygılarımla
#929 Yusuf Kaya - 2016-02-23 15:10:04
Ağustos-Eylül 2015 ayında fındık fiatı ortalama 15.00 Tl cıvarındaydı.Durumu iyi olan üretici fındığını satmadı Şubat ayında fındık 25.00 Tl olacak söylentisine inandı.Şu anda elinde fındığı olan üreticiler 10 Tl den fındığını satmak zorunda kalıyor.Burada bence fındık üreticilerinin de hatası var diye düşünüyorum.
#928 Zeki Ay - 2016-02-23 10:27:34
Fiskobirlik'in tekrar açılması önerisi iyi bir dilek ancak çiftçi kendi üretici kooperatifi olan Fiskobirlik göz göre göre iflasa sürüklenirken sahip çıkmadılar.CHP İlçe başkanı tekrar açılsın diyor.Evet Fiskobirlik yeniden açılır.Üretici yine sahip çıkmaz tekrar kapısına kilit vurulur.Önce fındık üreticisi bilinçli olmalı.Kendi kuruluşuna sahip çıkmalı.Chp başkanının bu yazısı ve önerilerine katılıyorum ancak bizim millet olarak ortak iş yapma yeteneğimiz çok az.Ülkemizin insanının büyük çoğunluğu akrabalarıyla,kardeşleriyle miras nedeniyle kavgalı ya da mahkemelik.Kardeşiyle geçinemeyen,mahkemelik olan yurttaşlarımızın ortak kuruluşu olan Fiskobirlik' in durumuna fazla şaşırmamak gerekir.
#927 Demirkapılı - 2016-02-22 20:30:09
Ülkemizden tarım ile uğraşanların gelir düzeyi zaten düşük.Bir de böyle tarım ürünü fiyatları ile manipülasyon yapıyorlar.Çiftçiler hepten zarara uğruyor.Çiftçilerin hak ettikleri gelir düzeyine ulaşmaları için kooperatifleşmeye ,üretici birliklerini güçlendirmeye gerek vardır.Görünür yakın gelecekte böyle bir çaba ve girişim gözükmemekte.Fındık müstahsilleri bir an önce yeni bir oluşuma mı giderler yoksa Fiskobirlik'i tekrar faal hale mi getirirler bilemem ama tek çıkış yolu güçlü bir üretici birliği olmazsa bu iş düzelmez.
#925 İdris Solak - 2016-02-22 08:56:43
Hendek ilçesinin temel gelir kaynağı 1980'li yıllara kadar tütün yetiştiriciliği ve TEKEL Tütün İşletmesiydi.Amerikan tekelleri Türkiye genelinde olduğu gibi Hendek'te de tütün tarımını bitirdiler.Biz Amerika'ya tütün satıp döviz kazanırken şimdi onlar bize Wirjinya tütünü satıp kendi çiftçilerini zengin ediyorlar.Aynı oyun 40 yıl sonra Avrupalılar Tarafından bu kez fındıkta sahneye konuldu.Hendek'li biz fındık üreticileri 40 yıl önce tütün üreticisinin başına ne geldiyse kendi başımıza da aynısının gelmesini istemiyorsak FİSKOBİRLİK'e tez elden sahip çıkalım.Benden söylemesi.
#915 Necati Yılmaz - 2016-02-19 13:40:00
FİSKOBİRLİK zor durumda,işlevini yitirdi.O zaman biz fındık üreticileri olarak ya yeni bir birlik çatısı altında toplanalım ya da Fiskobirlik'i tekrar canlandıralım