HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Orhan Topçu

Orhan Topçu

EVLERE ŞENLİK KONGRE…

Yazar: Orhan Topçu
Tarih:
Okunma: 1166
Yorum: 0
Yazı Boyutu:
Paylaş:

28 Haziran Pazar günü Hendek Ticaret Merkezinde Hendek Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinin Mali Kongresi yapıldı. Kongre, her şey önceden hazırlanmış haliyle, Bölge Birlik Başkanı Ali Yılmazın Divan Başkanlığıyla başladı. İstiklal Marşı okundu. Gündemdeki ilk madde oylamasında, Kooperatif üyesi Orhan Topçu ayağa kalkarak, Divan Başkanına ve Hükümet Temsilcilerine;” burada 10 kişi var, 398 üyesi olan Kooperatifin kongresini 10 kişiyle yapamazsınız, bu yasalara uygun değildir, Kooperatif zaten mahkemelik “ diyerek, salonu kameraya almaya başladı. İşin ciddiyetini anlayan Hükümet Komiseri kongreyi durdurdu. Divan Başkanı, bir saatlik süre isteyerek kooperatif yöneticilerinden, yüzde onluk çoğunluk sağlanmasını istedi. Yaşanılan telefon trafiğinden sonra, salona gelen esnaflarla sayı 43 oldu. Divan Başkanı, sanki kendisinin kongresi oluyormuş gibi kongre boyunca mücadele verdi. Büyük uğraşlar sonucu 43 kişiyle kongreyi başlattı…

Her gündem maddesinde söz alarak konuşan Kooperatif Başkanı, mikrofondan 2014 yılı için çok güzel şeyler anlattı. Düşük faizle esnafa kredi kullandırttığını, geçmişten kalan demirbaşların yenileceğini, eskiye ait ne varsa kullanım dışı bırakacağını anlattı. Kooperatife borcu olan esnaflarımızın borç faizlerinin silinmesi için yetki istedi. Tabii ki 398 üye adına 35 kişi parmak kaldırarak kabul edildi. Adamlar krediyi çekmişler, ödememişler, Kooperatif yönetimi icra takibi yapmamış, borç almış başını gitmiş, ödenmesi zor hale gelmiş ve 368 milyon faiz borcunun silinmesi için onay alınmış oldu. Şimdi soruyorum size, kredilerini ödeyen esnaflarımızın hakkı yenmiyor mu, bu alınan kararla? Kooperatif yönetimi bu kredileri kullandırırlarken kefil ya da teminat almadılar mı? Kooperatif, icra takiplerini başlatmadı mı? Kooperatif Başkanı, mikrofonda konuşurken çok gergindi. Bir ara konuşma hakimiyetini kaybederek;” benim adım Mehmet Demirel, benim asaletim belli, ben bu işleri bıraktıktan sonra, birileriyle işim var. Benim sabrımın son miadı doldu, benimle uğraşanlarla başkanlığı bıraktıktan sonra görüşeceğim. Kooperatifte kullanılan kömür faturasını gündeme getiriyorlar da, Çamdağ Otelde verdiğim yemeğin faturasını gündeme getirmiyorlar. Ben batık bir kooperatif aldım, kooperatif borç içindeydi. Eski yönetimin pisliklerini temizlemeye çalışıyorum. Yeri geldi cebimden para koydum. Ben, camilere, spor kulüplerine, okullara yardım ediyorum.” dedi. Başkan, muhalefete deyim yerindeyse recon kesti…

KOOPERATİF HİZMET BİNASININ SATIŞI…

Dilek ve temenniler bölümünde söz aldım. Konuşmama Kooperatif Hizmet Binasının satışından başladım. Kooperatif Binasının satılış amacı, her gün üzerine faiz binerek artış gösteren SSK-BAĞKUR-VERGİ BORÇLARINI kapatarak borç sarmalından kurtulmaktı. Kooperatif Binası, dışarıda dillendirilen fiyatın çok altında bir rakamla, resmi olarak 90 Bin liraya satıldı. Bu para İş Bankası aracılığıyla Ziraat Bankasına yattı. İlk olarak 30 Bin tl, ikinci de 13 Bin tl, üçüncüde 15 Bin tl, dördüncüde 5000 tl ve son olarak 27 Bin tl Başkan ve Müdür tarafından çekildi. Bu paralar, ücret alacağı ve tazminat alacağı olarak kayıtlara işlendi. Ben kimseye iftira atmıyorum, belgeler burada diyerek belgeleri okuyarak salona gösterdim. İSTİFA REZALETİ… Kooperatif müdürü 28 Haziran 2012 tarihinde noter yoluyla istifa ediyor. Bu istifa 10 Temmuz 2012 tarihinde Karar Defterinde karar alınarak işleme konuluyor. Sanki bu karar yokmuş gibi, müdürün istifası 3 Haziran 2014 tarihinde Karar Defterine tekrar işlenerek işleme konuluyor. Her şeyin resmi olması gereken Kamu Kuruluşu olan Kooperatifte böyle bir rezalet olur mu? Bu ciddiyetsizlik, kooperatifin nasıl yönetildiğini göstermektedir. Kooperatiflerin karar defterleri bakkal defteri değildir. Yaz, sonra sil, daha sonra tekrar yaz. Gerçi muhasebe kayıtları da yazbozlarla geçmiş, uydurana kadar yazılmış, silinmiş…

KÖMÜR FATURASI-ÇAMDAĞ YEMEK FATURASI…

Başkanın söylediği gibi, bu faturaları kimse şikayet etmedi. Müfettiş inceleme sırasında bulmuş. Bina satışından sonra kesilen fatura olduğu için şüphelenmiş. Çamdağ otel faturasına gelince, bunu da müfettiş bulmuş. Fatura %18 KDV ile kesilmiş yemek faturası, normalde yemek faturalarında KDV %8 olur, Müfettiş bu farkı görünce incelemeye almış. Borç batağında olan Kooperatifin Genel Kurul sonrası Çamdağ otelde yemek vermesi müfettişi şüphelendirmiş. Başkanın dediği gibi kimse öküz altında buzağı aramıyor…

FATURAYI ESKİ YÖNETİME KESTİLER…

Yunus Özkurt’a kaybedilen mahkeme sonucu Kooperatif 25 Bin tl zarara uğratıldı. Başkan, Yunus Özkurt davasında haklıdır, kooperatifi mahkemeye vermesini ben söyledim, sağ olsun bizi de kurtardı, hata tamamen eski yönetimindir diyerek faturayı eski yönetime kesti. Bu faturayı keserken kendisinin de kooperatife 25 Bin tl lik zarar verdiğini unuttu… Borç ya da kötü bir durum olunca, fatura eski yönetime kesilip, enkaz devraldık edebiyatı yapacaksınız, fakat eski yönetimin size bıraktığı Kooperatif Binasını satacaksınız. O adamlar o kadar sıkıntıya düştüler, o binayı satmadılar. O binayı satsaydılar, kooperatifin borçları biterdi. Siz ne yaptınız, binayı sattınız, tazminattı, ücret alacağımızdı derken, müdürle beraber parayı bitirdiniz. Birde çıkıp diyorsun ki, ben cebimden 48 Bin tl koydum, onu aldım. Kanunlarda böyle bir şey yok. Hiçbir Kamu Kuruluşunda cepten para koyamazsın, sadece içeride ki, açıkları kapatmak için para koyarsın. Başkalarının üzerinden Kredi çekip, onları ödediysen, bir lafım yok… Birde diyorsun ki, camilere, okullara, spor kulüplerine yardım ediyorum. Arkadaş şov yapmanın bir anlamı yok, zaten kooperatif yardıma muhtaç nasıl yardım yapacaksın. Belki başkanı olduğun Esnaf Odasından yapıyorsundur, onu da kooperatif kongresinde dikkat çekmek için söylüyorsundur. Sayın başkan, o yardım paraları esnafların parası, esnaflardan kesilen paralarla bu yardımları yapıyorsun. Okullara yaptığın yardımlar bile Esnaf Odasına faturalandırılıyor, Hendek Esnafının parasıyla mikrofonlarda hava atmayı bırak, bu esnaf bu konuşmaları yemez…

 DİVAN BAŞKANI VE HÜKÜMET KOMSERİ ACEMİCE DAVRANDILAR…

Divan Başkanı, kongreyi şipşak 20 dakika da bitirmeye çalışırken, hükümet komiseri de ona uydu. İstiklal Marşı okunmuş, maddeler oylanırken itirazda bulundum. 398 üyesi olan kooperatifin kongresini 10 kişiyle yapamazsınız dedim, salonu da kameraya çekmeye başlayınca Hükümet Komiseri kongreyi durdurdu. Adamlar Ramazan ayı diye 20 dakika da kongre bitirme peşindeler. Divan Başkanı rahat bir şekilde bu işler böyle oluyor, kraldan daha kralcı olmayın diyerek işi ne kadar hafife aldığını gösterdi. Demek ki kooperatiflerin borç batağına girmesine bu zihniyet sebep oluyormuş. İstediğin gibi kooperatifi yönet, biz seni mali kongrelerde denetleriz mesajını başkanlara vererek, Kooperatiflerde ki şeffaf yönetimleri yok ediyorlar. Koskoca Sakarya’da ekonomisi düzgün bir iki kooperatif vardır, gerisi bu zihniyet yüzünden borç batağındadır. Hükümet Komiserine ve Divan Başkanı Ali Yılmaz, bizlere evlere şenlik bir kongre yaşatmışlardır…

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.