Sevginur Yavuz
ÇOCUK HAK VE BEDEN GÜVENLİĞİ NEDİR?
Merhaba sevgili okur. Bugün çocuklarda istismarın önüne geçebilmek için her annenin bilmesi gereken mahremiyet eğitiminden bahsedeceğiz. Diğer adıyla Beden güvenliği.
Çocuk hak ve beden güvenliği çocuğun etrafından örülen bir güven ağıdır. Güçlüdür ama aynı zamanda çok hassastır bu ağ. Ancak bu ağı ördükten sonra çocuğu gelebilecek bütün kötülüklerden koruruz. Çocuk hak ve beden güvenliği eğitimleri bu yüzden çok hayatidir. Çocuk mahremiyet eğitimi ve beden güvenliği kavramına sahipse dışardan gelen istismar tehlikelerini fark eder. Ve bu tehlikelerden kaçınabilir. Ancak çocuğumuzda beden güvenliği kavramı oluşmamışsa, istismar tehlikesine karşı savunmasız kalacaktır.
Çocuk hak ve beden güvenliği birdenbire oluşmaz. Bazı aşamaları takip ederek ilerler. Bu aşamaların ilki “Ruhsal inceleme dönemi”dir.
Bu dönemde çocuğun ruhu ile bedeninin birleştiği dönemdir. Çocuk çevresini tanımaya başlar. Çiçekleri, gökyüzünü ve bütün doğayı tanıyacağı bir süreçtir etrafındaki her şeye duyarlı olabilmesi için olan eğitime hazırlık sürecidir aslında. Çocuğun çimlerle zaman geçirip etrafını tanıyıp ruhunun ve bedeninin bütünleşmesini amaçlıyoruz bu aşamada.
Daha sonra nezaket eğitimi aşaması başlıyor. Bu aşamadaki nezakette asıl amaç olayların amacını kavratmak. Karşıdan karşıya geçerken neden beklediğini anlatmak. Neden yemek yediğini, neden sıra beklemesi gerektiğini nasıl iletişim kurması gerektiğini öğrettiğimiz bir basamaktır.
Bu iki eğitimden sonra öğrenci verilen beden güvenliği eğitimine daha açık hale gelmiş olacak. En son olarak da doğru hak ve beden güvenliği eğitimine başlanılır.
Hak ve beden güvenliği eğitimi verilirken de 3 basamak vardır. Fiziksel aura, zihinsel aura ve duygusal aura olarak 3’e ayrılır.
Fiziksel aura: Çocuk bedeninin 1-1,5 metrelik mesafedeki çevresidir. Çocuklar küçük yaşlarda kendi fiziksel auralarının farkına varırlar. Yalnız başlarına oyun oynamak isterler. Fiziksel auralarına kimseyi sokmaz istemezler. Eğitimin de amacı öğrencilerin bu auralarını bozmadan, onların bu auraları doğru kullanmasını sağlamaktır. Bunun için de çocuk küçük olsa bile ondan izin alarak ona dokunmalıyız. Ondan izin alarak oyununa dahil olmalıyız. Odasına girerken kapıyı çalmalıyız.
Çocukların bedeninin kıymetli olduğu çocuğa hissettirilmeli. Yoksa çocuklar istismar edildiğinde fark etmez. Bu konuda duyarsızlaşmış olan çocuklar onlara dokunan yabancıları garipsemezler. Çocuğun çevresinde olan herkes, çocuğa yaklaşırken çocuğun iznini alırsa, çocukta bedenine karşı bir saygı gelişecek ve yabancılar ona dokunduğunda ters giden bir şeyler olduğunu düşünecek. Uzaklaşacak. Ancak zaten herkesin izinsiz öpüp, dokunduğu bir çocuk, tanımadığı biri tarafından da öpülse, durumu tuhaf bulmayacaktır.
Bu yüzden fiziksel aura aşaması çok önemlidir. Özellikle annelerin bu konuda katı sınırları olmalı. Etraftakiler ayıplarlar, nasıl sevme derim, diye düşünerek çocuğumuz istemediği halde onu öpmelerine izin verirsek, çocuğun kendine saygısı kalmayacaktır. Bedeninin herkese açık olduğunu düşünecektir. Bu düşünceler oluşmadan çocuğumuzun izni dışında fiziksel aurasına yaklaşmayalım.
Bu kurallara dikkat ederek mahremiyet eğitimini ilerletebiliriz. Mahremiyet eğitiminin diğer iki basamağı olan duygusal ve zihinsel aura basamaklarını da diğer yazımda açıklayacağım.
Lütfen çocuklarımızı herkesten sakınarak onları koruyalım. Herkese mutlu bir gün diliyorum.