HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Zahide Nurdan AT ve Kübranur AKCENGİZ

Zahide Nurdan AT ve Kübranur AKCENGİZ

Bİ ÇAYINIZI ALIRIM

Yazar: Zahide Nurdan AT ve Kübranur AKCENGİZ
Tarih:
Okunma: 638
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

Türk mutfağında çayların çok ayrı bir yeri vardır. Hemen hemen her sofrada, arkadaş buluşmasında, aile sohbetlerinde masanın bir köşesine ilişiverir çay bardaklarımız. Bazen şifa için, bazen ödem atmak için, kimi zaman içimiz ısınsın diye, kimi zaman rahatlamak için… Muhakkak bir işlevi vardır.

Bizlere danışan birçok insan da ‘Hocam zayıflamamı sağlayacak bir çay yok mu? Metabolizmamı ne hızlandırır?’ gibi sorulara cevap aramakta. Her zaman söylediğim gibi tek başına mucize hiçbir besin yok. Emek olmadan yemek olmaz demi ama Her şeyin başı denge! Öncelikle sağlıklı ve dengeli tabaklarla beslenmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için bütün besin guruplarını içeren bireye özgü porsiyonların hazırlanması gerekiyor. Bu dengeli tabaklarımızın yanında sağlıklı beslenme sürecimizi desteklemek adına bazen bitki çaylarımıza başvurabiliriz. Örneğin yeşil çay; içeriğindeki polifenoller sayesinde çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan ne demek hocam diyecek olursanız ‘Anti’ bir şeyin zıttı demektir. Yani vücudu oksitlerden (serbest radikallerden ) temizleyen olarak düşünebilirsiniz.

Aslında yeşil çay da bildiğimiz siyah çayın yapraklarından üretilir. Ancak diğer çaylara göre çok daha az işlemden geçtiğinden antioksidan içeriği daha yüksek seyreder. Ve bu sayede de birçok hastalığın tedavisinde ya da önlenmesinde kullanılabilir. Örneğin; trigliserit değerinin düşürülmesi, osteoporoz riskinin önlenmesi,diyabet gelişiminin önlenmesi, alzhimer –parkinson gibi nörolojik hastalıkların önlenmesinde rol alabilir. Yine içeriğindeki kateşin ve kafein bileşikleri sayesinde vücut ısısını artırdığından enerji harcanmasını da artırabilir. Yani kilo verme sürecimize yardımcı olabilir. Ancak her şeyde olduğu gibi ölçü önemli bir detay. İçeriğindeki kafeinin fazla tüketilmesinden kaynaklı baş ağrısı, uykusuzluk, kalp atış hızında artış gibi sorunlar yaşayabiliriz. Ben yine de günlük 1-2 fincanı geçmeyin derim.

Kronik bir rahatsızlığınız varsa, hamileyseniz doktorunuza ya da diyetisyeninize danışmanızda fayda var. Haftaya görüşmek üzere sağlıkla kalın, huzurlu günler

 Diyetisyen Zahide Nurdan At

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.