Kemal Aslan

SEN KİMSİN Kİ…

Yazar: Kemal Aslan
Tarih:
Okunma: 3410
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

Bazı Kelimeler Öyle İfadeler İle Hükmeder ki İnsan Acabalarının Cevaplarını Bulur Yada Kendini O Kelimelerin Arasına Koyar Ve Adımlarını Atar.
Bu Yazıda Tam Bu Anlamların Toplandığı Bir Yazı. Ve Sizler İle. Paylalmak İstedim
Saygılarımla

Kim dediğimiz kişi, mutlaka bir kimlik, yani her bir canlı bir kimlik sahibidir. İyi’dir veya kötüdür ama bir kimliktir.

Televizyonlarda yürütülen tartışma programlarında sıkça kullanılmaya başlandı; “sen kimsin ki…” “sen kimsin de…” „sen kim oluyorsun…? “

“Ben kimim?” sorusunu soranlara rastlamak mümkün değil. Kimse kendisine “ben kimim?” diye sormuyor…! Çünkü MAŞALLAH her biri bir şey olmuş…!
Kendisine “ben kimim” sorusunu soramayan, karşısındakinin kim olduğunu bilemez.
İletişim kalitesi düştüğü an;
“sen kimsin ki” demeye başlar.

Eskiden “sen benim kim olduğumu biliyor musun?” cümlesi daha çok tercih ediliyordu. Genellikle Halk arasında, eğitim ve öğretim seviyesi yüksek olmayan, kendisini güçlü ve korkulması gereken bir kimlik olarak sergilemeye çalışanların kullandığı bir dil’di.
Yani arkasında bir diploma veya gerçekte bir güç olmadığından “Sen benim kim olduğumu biliyor musun” diye sorardı… , karşısındaki tabii bilemezdi kim olduğunu, çünkü genellikle sergilediği kadar da korkulması gereken bir kimlik değildi. Yani bu cümleyi kuranların, bilinen bir ünvanı, oturduğu bir makam veya mevkii’si olmazdı…!
Olsa idi zaten, böylesine içi boş bir cümle kurmasına gerek kalmazdı, biz bilirdik kim olduğunu.

“Yeni trend” cümlemiz, “SEN KİMSİN Kİ?” yani benim kim olduğum belli… , “SEN KİMSİN?”…! Yani “ben senden daha güçlü bir kimliğim” anlayışı var. Yani yine korkman gerekiyor, ancak ben daha güçlüyüm, benim arkam, diplomam, donanımım senden fazla anlayışı hâkim.

Her ikisi de acizliğin eseri bir cümle..! Aradaki tek fark…? “Kalite arttı”…! “Sen kimsin ki..?” sorusu… Prof., Doktor, Gazeteci ve Milletvekillerinin kontrolüne geçti…! Her akşsm televizyon programlarında görüyor ve dinliyoruz.

Her fırsat’ta dillendiriyorum; “diploma”, kişinin bildiğini ve öğrendiğini belgeler”, kişinin kim olduğunu değil..!
Yani bir kişinin sadece “öğretim” ile beslenmesi, Prof. veya Doktor olmasını sağlayabilir, ancak “eğitimli” olduğu anlamına gelmez.

Demokrasi, insan hakları, hukuk’un üstünlüğü gibi kavramlar akademi de öğretilir, ancak insanlar bu öğretileri yaşar ve yaşatırsa, kişi’nin eğitim seviyesine göre bu kavramlar can bulur ve tüm insanlık adına faydalı hale gelir, insanlık üretime geçer…!
Yani.., öğretim ve eğitim kalitesi birleştiğinde meyve verir ve tüm insanlık yararlanır.

Bitkiler’de kendi tohum ve gübresi ile yetişir.
Kişi “sen kimsin?” sorusu yerine “ben kimim?” sorusunu sorduğunda, kendi içerisinde bir yolculuk başlatır. Samimiyetle başlattığı bu yolculukta, kendisinde tamamlaması gerekenleri görür.

“Ben kimim? ” sorusu, “sen kimsin? ” sorusunu cevaplamak kadar zordur..!

Çünkü insanın kendisi ile yüzleşmesi bazen ağır gelebiliyor. Genellikle İnsan kendisine “BEN KİMİM” sorusunu yönelttiğinde, az veya çok neyle karşılaşabileceğini bilir.

“SEN KİMSİN…?” yerine “BEN KİMİM” sorusunu sormayı öğrendiğimiz gün… , dünya daha güzel olacak…!

"Acizane fikrim"
Mustafa Göğüş

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.