HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Prof. Dr. Mustafa Koç

Prof. Dr. Mustafa Koç

MASKEM OLMADAN ASLA…

Yazar: Prof. Dr. Mustafa Koç
Tarih:
Okunma: 3943
Yorum: 0
Yazı Boyutu:
Paylaş:

Bu gün hangi yaşta olursa olsun herhangi birine “ evden çıktın ve bir şey unuttuğunu fark ettiğinde mutlaka dönüp alacağın şey ne olur?” diye sorsak, muhtemel verilecek cevaplardan büyük bir oran ve farkla birinci sırayı “cep telefonu” alır. Aslında bunu, günümüzde insanlar evden çıkarken bir çok şey unutabilir fakat, cep telefonlarını almayı unutmazlar şeklinde de söylemek mümkündür. Cep telefonuna karşı bu hassasiyetin nedeni ya da nedenleri arasında en önemlisi onu kendimizle çok fazla özdeşleştirmiş olmamızdır denilebilir. Örneğin biri arkadaşına gün boyu seni göremedim nerelerdeydin diye sorsa, alacağı muhtemel cevap “şarjım bitti” şeklinde olacaktır.

Bu cevaba verilecek cevap Allah geçinden versin olmalıdır. Çünkü insanın şarjının bitmiş olmasının ne anlama geldiğini sanırım biliyoruz! Verilen cevap kişinin kendisini telefonu ile ne kadar özdeşleştirdiğinin bir göstergesi olabilir mi? Amacım burada telefonu konuşmak değildir. Amacım evden çıkarken cep telefonuna gösterilen hassasiyet kadar maskesiz çıkmamaya özen göstermek gerektiğini vurgulamaktır.
Cep telefonu olmadan evden çıkan bir kişi neler düşünür ve bu düşüncelere hangi duygular eşlik eder? Ne ya da neler düşüneceği tahmin edilebilir. Tahmin değil bildiğimiz ve emin olduğumuz şey düşüncelerini ifade etmek için kuracağı cümlelerin başına koyacağı kelimedir. Bu kelime de “acabadır”. Acaba kim aradı? Acaba kim mesaj yazdı, acaba kim ne paylaştı, acaba bu paylaşımı kim beğendi, acaba……

Hissedilecek duyguların başında merak, özlem, kaygı ve huzursuzluktur denilebilir. Acaba ile başlayan düşüncelere eşlik eden bu duygular bir sonraki ve daha sonraki evden çıkışlarda telefonu asla unutmayacağımız eşyalar arasına getirmektedir.
Şimdi gelin aynı çerçeveyi evden çıkarken maske takmayı unutan bir kişiye uyarlayalım. Acaba birine virüs bulaştırır mıyım? Acaba biri bana virüs bulaştırır mı? Acaba farkında olmadan ben birinin hayatını, biri de benim hayatımı tehlikeye atar mı? Acaba maskesiz olduğumda insanları tedirgin eder miyim? Acaba maskesiz olduğumda insanlar sırf ben alınmayayım diye mi benimle konuşuyorlar? Maske takmadan çıktığımda acaba insanlar benim hakkımda ne düşünürler? Maske takmadan evden çıkan kişi hakkında ben ne düşünüyorum? Bu düşüncelere eşlik edecek duyguların başında kaygı gelir.

Fakat bu kaygı insanı daha duyarlı, daha hassas, daha bilinçli ve farkındalık düzeyi daha yüksek bir hale getirir. Bu döngünün sonunda yaşanacak olan sorumluluk duygusu bu süreçte önerilen koruyucu önlemlerden olan hijyen, fiziksel mesafe ve maske takmayı bilinçli bir yaşantıya dönüştürecektir.
Maskenin bu bağlamda hem koruyucu, hem d uyarıcı bir özelliği vardır. Koruyucu özelliği, solunum yolu ile bulaşan virüsün bireye ulaşmasını engellemektir. Uyarıcı özelliği ise, görünmeyen virüsü görünür kılmak, insanların farkındalığını artırmak, fiziksel mesafeyi koruma ve hijyenin düzenli ve tutarlı olarak davranışa dönüşmesini sağlamaktır. Maske takan insanların olduğu bir ortamda virüs hatırlanmaktadır. Maske, virüs var, göremezsek ki göremeyiz virüsün var olduğunu, kurallara uymanın gerekli hatta insana saygının bir gereği olduğunu, hem kendi sağlığını hem de etkileşimde olduğu insanların sağlığını koruma sorumluluğu olduğunu hatırlatan bir uyarıcıdır.

Siz maske takarsanız herkese siz de maske takın demiş olursunuz. Bu bağlamda siz maskeli karşıdaki maskesiz ise ona sen neden maske takmıyorsun diye sormayın. Emin olun sizin taktığınız maske ona bunları sessiz çığlıklar çok daha etkili bir şekilde hatta sürekli söyleyecektir. Maske takmak, kişinin hem kendine hem de diğer insanlara verdiği değerin, atfettiği önemin ve layık gördüğü saygının bir ifadesidir. Maske takarak dışarı çıkan her insana sonsuz şükran borçluyuz, çünkü bu kişi bize ne kadar saygı duyduğunu, bizi ne kadar önemsediğini ve bize ne kadar değer verdiğini başka nasıl ifade edebilirdi ki?
Bu gün hangi yaşta olursa olsun herhangi birine “ evden çıktın ve bir şey unuttuğunu fark ettiğinde mutlaka dönüp alacağın şey ne olur?” diye sorsak, muhtemel verilecek cevaplardan büyük bir oran ve farkla birinci sırayı “MASKE” alır umudu ve duası ile…….

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.