Sakarya Yenihaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü bugün çıkan gazete köşesinde SEDAŞ’a sayaç bedeli ödeyenler enayimi başlığı altında ki köşe yazısı
SEDAŞ, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) talimatı ile 10 yılını doldurmuş saatleri arızalı veya arızasız ayırt etmeden değiştirmesi ve üstüne bunu vatandaşa fatura etmesi büyük tepkiye neden olmuştu.
Sormadan, izin almadan evlere, binalara, apartmanlara giren SEDAŞ görevlileri abonelerinin izni olmadan saatleri değiştirip gidiyor sonrada abonenin faturasına sayaç ve değişim bedelini yansıtıyordu.
Sormadan, izin almadan yapılan bu işlem sunu şu 2 soruyu ortaya çıkarmıştı: 1-sayaçlar aboneye mi ait ki bedeli aboneden alınıyor? 2-Aboneye aitse izinsiz bir şekelde abonenin onayı olmadan nasıl değiştiriliyor?
Hal böyle iken ve tartışmalar almış başını yürürken 1 Nisan itibari ile bir düzenleme yapılarak Cumhurbaşkanı’nın onayı ile Resmi Gazete’de yayınlanıyor.
Bu düzenlemeye göre artık SEDAŞ ve diğer elektrik dağıtım şirketleri değişen sayaç bedellerini aboneden tahsil etmeyecek!
Ne kadar güzel değil mi? Vatandaşın sıkıntısı çözüldü(!)
SEDAŞ neredeyse bu yönde bütün abonelerinin sayaçlarını değiştirerek bu faturaları vatandaşa ödetti. Şimdi bundan sonrası için böyle bir düzenleme yapılıyor.
Peki bu bedelleri ödeyen aboneler yine bu duruma göre enayi mi olmuş oluyor?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaklaşık 2 ay önce sayaç bedellerini abonelerin ödemeyeceğini açıklamıştı.
Geçen ayda 1 Nisan’da sayaç bedeli alınmayacağı ifade edilmişti. Ancak bunu bile bile SEDAŞ ekipleri geçen ay yinede sayaç değişimleri yaparak faturayı abonelere yansıttı!
Hendek Yeşilyurt ve çevre köylerden arayan okurlarımız sürekli “Bakan alınmayacak dedi ama SEDAŞ ekipleri bize kağıt imzalatıp 38 liralık sayaç bedelini faturamıza yansıtacaklarını söylüyorlar.” diyerek duruma tepki gösterdiler.
1 Nisan’da sayaç bedeli alınmayacağını bile bile SEDAŞ uygulamaya ara vermeden devam etti. Ve sorma vakti geldi.
SEDAŞ sayaç bedellerini ister EPDK’ya ödesin ister ödemesin abonelerinden tahsil ettiği bu paraları geri ödeyecek mi?
Yoksa “Atı alan Üsküdar’ı geçti” sözünde olduğu gibi aldığı bedellerin üzerine mi yatacak? Bunun içinde mi yasal bir düzenlemeye ihtiyaç var?
Aboneler yeni düzenlemeyi eline alıp tüketici hakem heyetlerinin yolunu mu tutmalı ki parasını geri alsın?