Koruyucu sağlık kapsamında toplumsal bilinci yükseltmek üzere gerçekleşen etkinliğe Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uzm.Dr Fulya Aktan Kibar, Hendek Belediye Başkan yardımcısı Fatih Öztürk, MHP KAÇEP Başkanı Zübeyde Gürbüz, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Seher Namlı Dündar, Sosyal Hizmetler Müdürü Fatma Dursun, Melek Nişancı Huzurevi Müdürü Nurdan Avcı , Hendek Belediyesi Sağlık İşleri Başkanı Kemal Atala, Gençlik ve Spor İşleri Müdürü Yavuz Selim Yılmaz, Muhtarlar Derneği Başkanı Kadir Yağlı ve muhtarlar, Sakarya Özel Şahin Sağlık Meslek Lisesi Yöneticisi Hülya Bilgin Çolakoğlu ve öğretmenler, Hendek Kızılay Derneğinden temsilciler, Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Çalışanları, okul öğrencileri ve vatandaşlar katılım sağladılar.
Hendek Muammer Sencer Caddesi üzerinde açılan stantlarda kuş ve doğa sesleri ile müzik şöleni eşliğinde öğrencilerin elleri ile yaptıkları kelebekler vatandaşlara dağıtılarak ruh sağlığını güçlendirici mesajlar verildi. Şahin Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin renkli kostümler ile katıldığı etkinlikte öğretmenlerinin katkıları ile hazırlanan pembe renkli meme kanseri farkındalığı mektupları dağıtıldı.
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM biriminin açtığı stantta vatandaşlar kanser taramaları ile ilgili bilgilendirilerek sağlık kurumlarına davet edildiler.
Etkinlik sonunda yaklaşan 29 Ekim Cumhuriyet bayramı dolayısıyla bayraklarla öğrenciler marşlar söylediler, milli duygularını pekiştirdiler.
Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim ve Proje Birimi sorumlusu Deniz Çifçi’nin koordinasyonu ve Güner Organizasyonun gönüllü desteği ile gerçekleşen etkinlikte hazırlanan bilgi notları ile vatandaşlar bilgilendirildiler.
Uzmanların iki farklı etkinliğe dair bilgi notlarının içerikleri yol gösterici nitelikteydi:
BİLGİ NOTU: 1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI
Meme kanserinden korunmak için bazı önlemler alabilirsiniz. İşte meme kanserini önlemeye yardımcı olabilecek bazı önlemler:
Kendi Kendinize Meme Muayenesi: Meme kanserini erken teşhis etmek için her ay düzenli olarak kendi kendinize meme muayenesi yapmalısınız. Meme dokusundaki herhangi bir değişikliği veya kitleyi fark ederseniz, hemen bir sağlık profesyoneline başvurmalısınız.
Mamografi Taramaları: Meme kanserinin erken teşhisi için özellikle 40 yaşından sonra düzenli mamografi taramalarına katılmalısınız. Risk faktörlerinize bağlı olarak daha erken yaşlarda mamografiye başvurmanız gerekebilir.
Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı: Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek meme kanseri riskinizi azaltabilir. Bu, düzenli egzersiz yapmak, dengeli bir diyet sürdürmek,alkol tüketiminden kaçınmak ve sigara içmemek gibi faktörleri içerir.
Aile Öyküsü ve Genetik Testler: Ailenizde meme kanseri öyküsü varsa veya genetik bir yatkınlık söz konusu ise, bu konuda bir genetik danışmanla görüşmek ve gerekirse genetik testler yaptırmak önemlidir.
Hormon Tedavilerini Değerlendirme: Hormonlu ilaçlar veya hormon replasman tedavileri kullanıyorsanız, meme kanseri riskinizi artırabileceğini göz önünde bulundurarak bu tedavileri doktorunuzla değerlendirmelisiniz.
Aşılama: Bazı meme kanseri türleriyle ilişkilendirilen HPV (Human Papillomavirus) aşısı, meme kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Bu aşı hakkında bilgi almak için doktorunuzla görüşün.
Meme Kanseri Riskini Anlama: Meme kanseri risk faktörlerinizi anlamak önemlidir. Ailenizde meme kanseri geçmişi veya diğer risk faktörleri varsa, bu konuda daha fazla bilgi edinmek ve doktorunuzla düzenli kontrolleri planlamak önemlidir.
Düzenli Doktor Kontrolleri: Düzenli olarak doktorunuzla kontroller yapmalı ve meme kanseri taramalarını yaptırmalısınız.
Unutmayın ki meme kanseri riskini tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir, ancak bu önlemler meme kanseri riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Herhangi bir endişeniz veya risk faktörünüz varsa, bir sağlık profesyoneli ile konuşmak önemlidir.
BİLGİ NOTU : 10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ
(RUH SAĞLIĞI EVRENSEL İNSAN HAKKIDIR)
Ruh sağlığını olumlu bir şekilde desteklemek için aşağıdaki önerileri düşünebilirsiniz.
Düzenli Egzersiz Yapın: Egzersiz, endorfinlerin salınmasını teşvik ederek ruh halinizi iyileştirebilir. Haftada en az 150 dakika hafif veya orta şiddette egzersiz yapmayı hedefleyin.
Sağlıklı Beslenme: Dengeli bir diyet, vücudunuzun ve zihninizin sağlığını destekler. Taze meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar ve protein açısından zengin besinleri tüketmek önemlidir.
Yeterince Uyuyun: İyi bir uyku, ruh sağlığını olumlu yönde etkiler. Her gece 7-9 saat uyumaya çalışın ve düzenli bir uyku programı oluşturun.
Stres Yönetimi: Stresi azaltmak için meditasyon, derin nefes almak, yoga gibi rahatlama tekniklerini kullanabilirsiniz.
Sosyal İlişkileri Güçlendirin: Aile ve arkadaşlarla zaman geçirmek, destek sağlar ve izolasyondan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Hobi Edinin: Kişisel ilgi alanlarınıza zaman ayırarak stresi azaltabilir ve zihinsel sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.
Profesyonel Yardım Alın: Eğer ruh sağlığı sorunları yaşıyorsanız, bir uzmana başvurmak önemlidir. Bir psikolog veya psikiyatrist, size uygun tedaviyi sağlayabilir.
Olumlu Düşünce Alışkanlıkları: Olumsuz düşünce kalıplarını tanımak ve olumlu düşüncelere yönlendirmek, zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Teknolojiyi Kontrol Edin: Sosyal medya ve diğer dijital platformlardaki aşırı kullanım, stres ve anksiyeteye neden olabilir. Teknoloji kullanımını sınırlamak veya dijital detoks yapmak faydalı olabilir.
Kendinize İyi Bakın: Kendinize zaman ayırın, kendinizi takdir edin. Kendi ihtiyaçlarınıza önem vermek ruh sağlığınızı güçlendirebilir.
Unutmayın ki ruh sağlığı kişiden kişiye farklılık gösterebilir, bu nedenle sizin için en iyi olan yöntemleri bulmak önemlidir. Profesyonel bir sağlık uzmanından yardım almak her zaman bir seçenek olmalıdır.