Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü Amerikan Beyaz Kelebeği’ne (Hyphantria cunea) karşı biyolojik savaşa hazır. Anavatanı Kuzey Amerika olan ve ülkemize 1975 yılında gelmiş olan Amerikan Beyaz Kelebeği polifag(birçok besinle beslenen organizma) bir tür olup orman ve tarım alanlarında zarar yapmaktadır.
Bölgemizde özellikle dişbudak sahalarının en önemli zararlısıdır. Amerikan beyaz kelebeği larvaları, beslendiği bitkinin yapraklarını önce yüzeysel olarak, sonra sadece ana damarları kalacak şekilde yiyerek zarar yapar. Yoğun bulaşlarda ağaçları tamamen yapraksız bırakır, ayrıca körpe ve olgunlaşmaya başlayan meyveleri de yiyerek ürünün azalmasına veya tamamen yok olmasına neden olur. Bu Sebeple Bölge Müdürlüğümüz Hendek Orman İşletme Müdürlüğü, Süleymaniye Şefliği 171 nolu bölmede salım işlemi yapıldı.
Salım işlemi Bölge Müdürümüz Ziya Polat Başkanlığında, OZM Şube Müdürü Necmettin Aşçı, Hendek Orman İşletme Müdürü Hakan Kızılarslan, Müdür Yardımcısı Can Keskin, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Hilal Tunca'nın Asistanı Damla Çaycı, Bölge Müdürlüğümüzden OZM Şube Mühendisi Sefa Gizem Çankaya, OZM Şube Mühendisi Ayhan Karakaya ve Hendek İşletme Müdürlüğü İşletme Şefleri katıldı.
Bölge Müdürü Ziya Polat yaptığı konuşmada; “Orman Teşkilatının orman zararlılarına karşı mücadele yöntemlerinde biri olan biyolojik mücadelenin bir örneğini göstermek Amerikan Beyaz Kelebeğinin yumurta parazitoidi olan Trichogramma dendrolimi’nin salımı için buradayız. Ancak ülkemizde gündem orman yangınları teşkilatımız birandan orman yangınları ile mücadele ederken ormanlarımızın her türlü zararlıya karşı korunmasını sağlamak amacıyla laboratuvarlar kurmuş ve bu laboratuvarlarda biyolojik mücadele için yararlı böcekler üretmektedir. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden elde edilen örnekler Sapanca Laboratuvarına getirilmiş ve Mart ayında üretimine başlanarak 2021 yılının Ağustos ayında kademeli olarak toplamda 50 bin adet Trichogramma dendrolimi üretimi yapıldı. Bu kapsamda bugün burada Hendek Orman İşletme Müdürlüğümüz, Süleymaniye Orman İşletme Şefliği Dişbudak ormanlarına salınımını gerçekleştireceğiz. Yangınlarda bizim ekiplerimizde orada 20’nin üzerinde arasözümüz ve 60 yakın yangın işçilerimiz destek olmak için gittiler. Ayrıca bu yangınlarda şehit olan arkadaşlarımıza Allahtan rahmet ailelerine başsağlığı dilerim ve orada yangınla mücadele eden arkadaşlarımıza da Allah yardımcıları olsun. Yangın bir felakettir yangınla mücadele etmek kolay bir iş değildir. Ülkemiz ve teşkilatımız güçlü bir teşkilat. Yangınları en kısa sürede söndürüp biran önce ağaçlandırılması ve yeşillendirilerek tekrar aynı eko sistemine kavuşacağına inanıyorum. Son olarak ormanlar karmaşık ekolojik ilişkileri barındırmaktadır ve orman zararlılarıyla mücadelede insektisitlerin(böcek ilacı) kullanımı ekolojik ilişkilere önemli ölçüde zarar verecektir. Bu nedenle ormanlarda zararlı popülasyonunu baskılamak için biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanımı ilk önceliğimizdir bu mücadelelerde emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim” dedi.
Daha sonra Süleymaniye Şefliği 171 nolu bölme Dişbudak Ormanında salım işlemi gerçekleştirildi.