HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Covid 19 ve Bilinçli Farkındalık
Son Güncelleme: 19.07.2024 06:40
Kategori: Hendek Gündemi
Tarih:
Okunma: 1685
Yorum: 0
Yazı Boyutu: - - -
Paylaş:
HaberHendek.Com Reklamları

Dünya olarak Covid_19'un esiri olmuş durumdayız. Her yer dezenfektan, kolonya, maske, eldiven vs. Gözümüzü açtığımızda ilk aradığımız şeyler oldular artık. Evet önceliklerimiz değişti hem de kısmen kalıcı olarak, farkında olmasak da.. Yine farkındayız veya değiliz dünya olarak bir travma yaşıyoruz ve şuan yaşadığımız psikolojik sorunlar sonrasında yaşayacaklarımızın öncüleri aslında. Çünkü Covid_19 illetinden kurtulduktan sonra birçok insan yeni psikolojik rahatsızlıklarına; hoş geldin travma sonrası stres bozukluğu, sende mi buradasın obsesyon, ooo nerede kaldın paranoya ? diyecek.. ;)

Peki Covid_19'dan sonra bu rahatsızları yaşamamak veya en hafif bir şekilde atlatmak için ne yapmalıyız? Asıl soru bu bence..

Cevabı ise bence günümüz kurtarıcılarından MİNDFULNESS yani ''bilinçli farkındalık'' da yatıyor. Nedir bu bilinçli farkındalık; kısacası şu anda olmak, ve şu andaki deneyiminiz her ne ise onu yüzde yüz farkındalıkla yaşamanız demektir. Örneğin her nerede bu yazdıklarımı okuyorsanız şu anda bedeninizle oradasınız ama zihniniz, düşünceleriniz nerede acaba? Birçoğunuz bir iş yaparken veya başkalarıyla bir aradayken aslında o anda olup bitenden farklı şeyler düşünebilirsiniz. Kimi zaman düşüncelerinizde geçmişi, yaşanmış şeyleri yeniden deneyimlersiniz, , kimi zaman da düşünceleriniz sizi ileri bir zamana taşır ve çoğunlukla da kendinizi bazı işlerinizi planlarken bulursunuz.

Yani birçoğumuz Covid_19 belasını atlattıktan sonra da onun kalıntılarıyla yaşamaya devam edecek. Günlük işlerimizi yaparken zihnimiz birden frene basıp bizi bir yerlerde dezenfektan veya maske aramaya başlatabilir. Ve bunun gibi düşünce ve davranışlarımız, içerisinde bulunduğumuz travmatik durumu zihnimizde gereksiz yere canlı tutmamıza sebep olurken, bizlerin travma sonrası stres bozukluğu yaşamamıza sebep olur.

Ayrıca obsesyon ve paranoyamızı tetikleyip yaşantımızı sıkıntıya sokacak bir şekilde rahatsız ve huzursuz hissetmemize sebep olabilir. Burada yapmamız gereken en önemli şeylerden biri zihnimizden geçen düşüncelerimizin farkına varmak ve yerine alternatif ve doğru olan düşünceler koymaktır.

Ve asıl önemli olan ise düşüncelerimizin birer zihin olayı olduğunu fark edip, bunların gerçeklik değil sadece birer düşünce olduğunun bilincine varmaktır. Tüm bunları en hafif bir şekilde atlatmamız için bilinçli farkındalık yöntemini iyi kavramalı ve günlük yaşantımıza en iyi şekilde entegre etmeliyiz.

PEKİ NASIL ?

Şimdi sizlere bilinçli farkındalık yöntemini günlük hayatımızda nasıl kullanabileceğimiz ile ilgili birkaç pratik öneri vereceğim;

 

-Sabah ilk uyandığınızda farkındalıkla yataktan kalkın. İlk üç nefesinizi farkındalıkla alıp verin, en azından yüzünü yıkamayı farkındalıkla yapmaya çalışın.

-İşe vardığınızda kendinize ait olan rutininiz içine farkındalığı da ekleyin.

Belki masanızda bir obje, resim, bir yazı size farkındalığı hatırlatabilir. Onu gördüğünüzde farkındalıkla bir veya iki nefes alabilirsiniz.

-İş/ekip toplantılarınız oluyorsa bu toplantılarda çalışma arkadaşlarınızla birlikte seçtiğiniz bir egzersiz yapabilirsiniz.

-Sosyal medya ve teknolojik araçlarla ilişkinizi ne sıklıkta kullandığınızı, ne amaçla kullandığınızı ve sizi nasıl hissettirdiğini fark etmeye çalışabilirsiniz. Belki sosyal medya hesabınızı kontrol etmeye başlamadan önce derin bir nefes alıp verebilirsiniz.

-Stresli hissettiğinizde bunu fark ederek bir kaç dakika nefesinize odaklanmak sizi strese sokan düşüncelerden uzaklaştıracaktır.

-Yemeklerinizi farkındalıkla yemeye çalışın. Evde veya iş yerinde bunu aileniz veya arkadaşlarınızla paylaşın. En azından yemeğin ilk lokmasını farkındalıkla yemeye çalışın.

-Hergün sizi mutlu eden, minnettar olduğunuz bir şeyi not edin.

- Günlük rutin olarak yaptığınız bir aktiviteyi seçin ve bu aktivitenin tamamını veya kısa bir bölümünü farkındalıkla yapmaya çalışın. Örneğin çay, kahve içmek, işe giderken veya gelirken yürüdüğünüz yolun tamamını veya bir bölümünü farkındalıkla yapmak vs.

           

Umarım bu süreci hem fiziksel hem de ruhsal olarak en az zararla atlatabiliriz ..

Psk. Taylan KORKMAZ

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.

Önerilen Haberler

Kokarca ile mücadele toplantısı yapıldı

Hendek Gündemi

Kokarca ile mücadele toplantısı yapıldı

Kaçak göçmenlerin rüyası Hendek’te bitti

Hendek Gündemi

Kaçak göçmenlerin rüyası Hendek’te bitti

Hendek'te kokarca evleri istila ediyor

Hendek Gündemi

Hendek'te kokarca evleri istila ediyor

Vatandaşlara Kokarca ile mücadele eğitimi veriliyor

Hendek Gündemi

Vatandaşlara Kokarca ile mücadele eğitimi veriliyor

MHP Hendek’ten birlik ve beraberlik mesajı

Hendek Gündemi

MHP Hendek’ten birlik ve beraberlik mesajı

SAKE Marmara Bölgesi Akredite Ekipler Kampında

Hendek Gündemi

SAKE Marmara Bölgesi Akredite Ekipler Kampında