29 Nisan’da başlayıp bugün sona eren tam kapanma uygulamasının ardından İçişleri Bakanlığı genelge yayınlandı. Normalleşme adımlarına ilişkin kararların yer aldığı genelgeye ilişkin CHP İl Başkanı Ecevit Keleş eleştirilerde bulundu. Başkan Keleş şöyle dedi:
“TAM KAPANMA NEYE VE KİME YARADI?”
“Geç alınan bir kararla tam kapanma uygulamasına gidildi. Bu süreçte vakalar azaldı ancak insanlarımız aşılanmayı unuttu. Henüz ülkemizde aşılama oranı yüzde 12’lerde, yani toplumun yüzde çok büyük kısmı hala aşısız. Hal böyleyken tam kapanma neye yaradı, kime yaradı? Halkı aşağılayarak “Ben aşılandım, eğlenmene bak” diyip, turizmden sıcak para gelmesini bekleyen Turizm Bakanına mı yaradı?”
“ADINA TEDBİR DENİLEN ANLAMSIZ SINIRLAMALAR”
“Tam kapanma uygulaması aşısız bırakılan halka yaramadı. Kepenk kapatan esnafa yaramadı. Esnaf öyle bir hale geldi ki çıkıp helallik istediniz. Şimdi de yine kimsenin ilk seferde anlayamadığı, soru işaretlerinin yer aldığı, hiçbir desteğin bulunmadığı, adına tedbir denilen anlamsız sınırlamaların yer aldığı bir genelge yayınladınız.”
“İKTİDAR SAHİPLERİNİN UMURLARINDA DEĞİL”
“Bu genelgede gördük ki işletmeler yine kapalı. Esnaf ve vatandaş yine kendi kaderine terk edilmiş. Lüks ve şatafat içinde gününü gün eden iktidar sahipleri yine sıkıntı çeken vatandaşı, kara kara düşünen esnafı görmemiş. Esnaf eve ekmek götürebiliyor mu, kirasını ödeyebiliyor mu, çalışanlarının parasını verebiliyor mu iktidar sahiplerinin umurlarında değil.”
“SAKARYA ESNAFI KADERİNE TERK EDİLDİ”
“Bugün Sakarya özelinde konuşacak olursak, şu an kepenkleri kapalı olan kafelerin bulunduğu Serdivan Mavi Durak esnafının, Yeni Cami esnafının, Uzun Çarşı esnafının ve kentimizin en işlek yeri olan Çark Caddesi’ndeki esnafın halini, ne durumda olduğunu soran var mı? Ne yazık ki Sakarya esnafı da tüm Türkiye’de olduğu gibi kaderine terk edildi. Yerel yöneticilerin ise kent esnafının yaşadığı sorunlara gözleri kapalı, kulakları tıkalı vaziyette.”
“ESNAF YİNE KENDİNİ BOĞAZI SIKILIR VAZİYETTE BULDU”
“Normalleşme, işlerin tekrar rayına girmesi, yavaş yavaş toparlanması anlamına gelir. Normalleşme, günlük rutine dönüş anlamı taşır ancak ne yazık ki olması gereken buyken, esnaf yine kendini, boğazı sıkılır vaziyette buldu. Hastalık yayılmasın, halk sağlığı korunsun diye getirilen tam kapanma uygulamasında insanlar, aksine sinir hastası oldular. Esnaf, vatandaş tam normale dönüldüğünde ‘nasıl yapacağız, ne yapacağız’ diye kara kara düşünür oldu. Sadece turizm sezonuna göre yapılan, vaka sayısına dahi Turizm Bakanının karar verdiği bir anlayışla karşı karşıyayız. Alınan kararlar, bu kadar fedakarlık gösteren, sıka sıka dişi kırılacak olan halkımıza reva görülmemeliydi. İktidar, her zaman olduğu gibi yine bir çuval inciri berbat etti. Ne insanımız doğru düzgün aşılandı ne de bir destek verildi.”