Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, sebze ve meyvede olduğu gibi et ürünlerini için de organik üretim ve tüketiminin yaygınlaşacağını söyledi
Yıldız, “Yirmi yıl önce ‘organik sebze, meyve’ denince kimsenin dikkatini çekmiyordu.Ancak günümüzde hızlıca topluma yayıldı. Organik ürünler eşdeğerinden daha pahalı satılıyor. Hayvancılıkta da böyle olacak” dedi.
YATIRM YAPANLAR KAZANACAK
Çok yakında dünyada ve ülkemizde organik et üretimi ve tüketimi hızla artacağını vurgulayan Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, bu konuda yatırım yapanların doğal olarak daha çok kazanacaklarını ifade etti. yıldız bu konuad yaptığı açılamada, “Şimdi duyuyorum bazıları ‘biz ete zaten zor ulaşıyoruz, bu da nereden çıktı’ diye söyleniyor. Ya da ‘eski köye yeni adet mi getiriyorsun’ diye söylenenler var. Şu anda marketlerde, pazarlarda organik meyve, sebzeye alıştınız bunu doğal karşılıyorsunuz. Yirmi yıl önce ‘organik sebze, meyve’ denince kimsenin dikkatini çekmiyordu. Değişen dünya beraberinde organik meyve, sebze konseptini getirdi. Hızlıca topluma yayıldı. Organik ürünler eşdeğerinden daha pahalı satılıyor. Hayvancılıkta da böyle olacak.
Gerek kırmızı et gerekse tavuk, gerekse balıkta da sistem bu şekilde işleyecek. Bu sistem için yatırım yapanlar olumlu yönde mutlaka karşılığını doğal olarak alacaktır. Yatırımcılar önümüzdeki dönemde yapacakları yatırımları yeniden gözden geçirmeli, yatırımlarına organik et üretimini göz önüne bulundurup ona göre yapmaları kendi kazançlarına olacaktır” diye konuştu.
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ORGANİK ET
Organik etle ilgili rakamsal verileri paylaşan Yıldız, “Şu anda ABD de üretilen etin %4 ü organiktir. Avrupa da değişik ülkelerde organik et konusunda ciddi çalışmalar devam etmektedir. Ülkemizde ise, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre (2013), toplam 7.256 baş organik et sığırı bildirilmiş ve Ardahan (3.394 baş), Kars (2.095 baş) ve Çanakkale (1.294 baş) illeri sığır varlığı ile ön plana çıkmıştır. Çanakkale’de et sığırcılığı “Ayvacık Organik Kırmızı Et Üreticileri Birliği” tarafından yapılmaktadır. Birliğin ürettiği organik kırmızı et, canlı hayvan ve/veya karkas olarak tüketicilere ulaştırılabilmektedir. Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği’nin (DOĞTARBESBİR) Türkiye ve Avrupa Birliği arasında Sivil Toplum Diyaloğu-Organik Tarım Alanında 2016 yılında “Erzurum’da Organik Süt ve Et Sığırcılığının Yaygınlaştırılması” başlıklı bir AB projesi de başlamıştır. Proje kapsamında Aşkale, Horasan, Pasinler, Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerinden 120 üreticinin organik et ve süt üretimine kazandırılması planlanmıştır. Bu veriler ilerde çok artacaktır” dedi.