SAÜ Hendek Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Ahmet Akın, hafta sonu yapılacak YGS öncesi öğrencilere “Sınavda kaygılanmayın, dikkatsizliği önleyin ve zamanı etkili kullanın” tavsiyesinde bulundu.
Kaygıya dikkat
SAÜ Hendek Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Akın, hafta sonu yapılacak YGS ile ilgili tavsiyelerde bulundu: “En önemli şey öğrencinin kaygılı olduğunun farkına varmasıdır. Bazı öğrenciler kaygı ve endişe yaşadığının farkında bile olmayabilir. Eğer öğrenci kaygının farkına varırsa şunu unutmamalıdır ki; bir insanın kaygısı en fazla 1-2 dakika sürebilir. Sınavın başladığı an kaygının en yoğun yaşandığı andır. Bu durumda elindeki kalemi bırakabilir, derin birkaç nefes alabilir, oturma pozisyonunu değiştirebilir. Kaygının nedenlerinden birisi öğrencinin sınav sırasında önündeki sorulara ilk göz attığında yapamayacağını düşünmesidir.
Sınav kötü geçerse
Sınav kötü geçiyorsa bile öğrenci sınavı terk etmeyi asla düşünmemelidir. Çünkü ÖSYM soruları hazırlarken kolay, orta ve zor şeklinde 3 grupta ele almaktadır, yani soruların içerisinde mutlaka kolay sorular da vardır. Öğrenci bir iki kolay soru çözünce kendine güveni artacaktır. Bu noktada sınavın kötü geçtiğini düşününce öğrenci biraz dayanıklı olmalıdır. Unutulmamalı ki zor soru herkes için zordur.
Dikkatsizliği önlemek
Dikkatsizlikten kaynaklanan hataların önlenmesi son derece önemlidir. Bazen biraz dikkat ve odaklanma ile öğrenci istediği bölümü kazanabilecektir. Bunu sağlamak için öğrenci soruların altını çizerek okumalı, soru köklerine çok dikkat etmelidir. Örneğin “olmalıdır” ile “olmamalıdır” gibi soru köklerini altını çizerek okumak son derece önemlidir.
Zamanı etkili kullanmak
Öncelikle her öğrenci sınav salonundaki duvar saatlerini iyi kullanmalıdır. Öğrenci zamanın sonsuz olmadığını aklından çıkarmamalıdır. Ama sürekli saati kontrol etmemelidir. Bir soruya iki dakikadan fazla ayırmak diğer soruların hakkını yemek olur. Diğer sorulara geçip onları çözdüğünü görünce öğrencinin kendine güveni artar ve az önce çözemediği soruyu bu güvenle daha kolay çözebilir.
Sınavdan önce nelere dikkat edilmeli
■ Sınavdan önce iyi bir uyku çekin ve dinlenin. Eğer sınavınız bir sonraki sabah olacaksa, gece iyi uyuyun. Eğer sınav gün içindeyse sınavdan önce dinlenmek için zaman ayırın.
■ İyi ve doğru beslenin! Seker, sigara, alkol ve kahve kaygıyı yoğunlaştırdığından bu yiyeceklerin tüketimini azaltın. Protein (balık, soya vs.), su, sebze, vitaminler kaygıyı dengeleyen yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin tüketimini artırın. Sınavdan önce alkol veya herhangi bir ilaç kullanmayın.
■ Düşünce ve inançlarınızı sorgulayın! “Bu sınavda başarılı olamayacağım” yerine "Bu sınavda başarılı olabilmek için elimden geleni yapacağım” şeklinde düşünmek doğru bir yaklaşım olacaktır.
Sınav sırasında uyulması gerekenler
■ Test yönergesi okunmadan sınava geçilmemeli.
■ Altı çizilmiş olan, tırnak içine alınan, siyah puntolarla yazılmış olan sözcükler dikkatle okunmalı.
■ Yanıtlar yanıt kâğıdına dikkatlice işaretlenmelidir.
■ İşaretleme işlemi yapılırken cevaplanan sorunun numarası ile işaretlenen yerin numarası kontrol edilmelidir.
■ Soruları okumadan geçmeyin. bu iyi sonuç almanın en önemli adımlarından biridir.
■ Sorularda öfkelenmeyin. Moralinizi yüksek tutmaya çalışın.
■ Sorularda öfkelendiğinizi, dikkatinizin dağıldığını hissederseniz, başka bir bölüme geçin.
■ Unutmayın ki; sınavda sorunun güçlüğünü belirleyen uzun olması veya karmaşık görünmeleri değil, içeriktir. Bu tip sorulara bakmamak veya yapmamak test tekniği açısından tamamen hatalı bir tutumdur. Sınavlarda küçük molalar veriniz. Küçük molalar dikkat sürenizi tekrar oluşturmaya, zihinsel enerjinizi daha etkin kullanmaya yardımcı olacaktır.”