Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Hendek Grup Amiri Yakup Borozancı vatandaşları kış öncesi Baca temizliği yapılması ile ilgili hem uyarılarda hemde Baca temizliğinin önemi ve zararları hakkında bilgiler verdi.
Mutlaka uzmanlara başvurun
Bacalarınızı kışa girmeden mutlaka temizletilmesi gerektiğini belirten Hendek Grup Amiri Yakup Borozancı, Bacaların en az 2 ayda 1 bakımları ve temizlikleri mutlaka uzman kişiler tarafından temizlenmesi gerektiğini söyledi.
Temizlenmemiş bacalar yangına ve zehirlenmeye davetiye çıkarıyor
Borozancı verdiği bilgilerde “Türkiye'de her yıl bina yangınlarının %20'si temizlenmeyen bacalardan meydana gelmektedir. Bacalar temizlenmediğinden dolayı milyarlarca liralık konutlar yanarak tahrip olmaktadır. Ayrıca temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda karbonmonoksit zehirlenmesi meydana gelmektedir. Baca gazının tepmesi sonucu gaz içinde bulunan çok zehirli karbon monoksit gazı zehirlenmelere neden olmaktadır. Ayrıca Bacalarda mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır. Aksi durumda rüzgarlı havalarda zararlı ve zehirli gazlar teperek zehirlenmelere neden olur “dedi.
Yalıtımlı Bacalar daha sağlıklı çalışır
Hendek Grup Amiri Yakup Borozancı ısı kaybının olmaması konusunda ise “Bacalar yeterli oranda yalıtımlı olmalıdır. Yalıtılmamış bacalar hızlı şekilde soğur. Soğuyan bacalarda sıcak gaz içindeki nem yoğunlaşarak bacalarda daha hızlı tıkanmalara ve duvarlarda lekelenmelere neden olur. Sobada baca çekişi ve yanma verimliliği düşer soba bağlantılarının emiş ağzından itibaren yüksekliği en az 5 metre doğalgaz bacalarının ise emiş ağzından itibaren yüksekliği en az 4 metre olmalıdır ve Çatı mahdasını bir metre geçmelidir Soba ilk tutuşturulurken aşırı doldurulmamalıdır, Soba aşırı doldurulduğunda eksik yanma gerçekleşecek, zehirli gazlar tutuşmayacak ve yoğunluğu nedeniyle baca yoluyla atmosfere karışmak yerine ev ortamına yayılacaktır.
Hendek Grup Amiri Yakup Borozancı Soba zehirlenmelerine karşı alınacak tedbirleri şöyle sıraladı.
Sobanın dörtte üçünden fazlası doldurulmamalıdır.
- Sönmekte olan sobaya kesinlikle tutuşması güç olan yakıt konulmamalıdır.
- Zorunlu haller dışında yatarken sobaya yakıt konmamalıdır.
- Kömür dolum kapağı yatmadan önce kontrol edilip kapatılmalıdır.
- Soba beslenirken kor halindeki yakıtın bir miktarı yeni atılan yakıtın üzerine konmalı ve böylece sobadaki yakıtın sürekli üstten yanması sağlanmalıdır.
- Karbonmonoksit (CO) renksiz kokusuz tatsız bir gazdır. Karbon içeren yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya çıkan kömür, odun, kerosene veya doğalgazın ısınma veya yemek pişirme amacıyla yakılması karbonmonoksit üretimine yol açar
- Karbonmonoksit zehirlenmelerinin çoğu uykuda meydana gelmektedir bu nedenle uyurken sobalarınızı mutlaka söndürün