Hasan Hüseyin Yıldırım
Zihin Engellilere “Resim-iş Öğretimi”
Özel eğitim bölümü öğrencilerine genellikle 1.sınıfta verilmekte olan Zihin Engellilere Resim-İş öğretimi dersimizin öncelikli hedefi biz geleceğin öğretmenlerine özellikle doğal öğretim yoluyla, özel gereksinimli öğrencilere evde, sokakta vs geçirdikleri zamanı eğitim fırsatına çevirebilecekleri bir öğretim yapmamızı sağlayacak etkinlikler öğretmektir. Biz de bu etkinlikleri bizzat yaparak tecrübe ediniriz.
Bölüm öğrecilerimize sunulan bu dersimizin içeriğinde püskürtme çalışması, boyama çalışması, yapıştırma çalışması, oyun hamuru çalışması hatta ebru çalışması gibi her hafta birbirinden farklı etkinliklere yer verilmektedir.Öğrencilere kimi zaman sıkıcı ve gereksiz gelsede sonunda herkes ortak br payda da buluşup “eğlenceli ve öğretici” demektedirler.
PEKİ BU DERSİN ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERİMİZE FAYDALARI NELERDİR?
Bu dersimizde en çok faydalandığımız doğal öğretim özel eğitimde; özel gereksinimli öğrencilerimize hayatların her anında eğitimde çoklu uygulama fırsatları sağlayarak, ekstra bir öğretim oturumu düzenlemeden günlük rutin içerisinde ki etkinliklerle akademik ve bilişsel becerileri öğrenmesini sağlatacak bir öğretim türüdür. Öğrencimize yemek yerken, oyun oynarken, sokakta yürürken bile bu öğretimle birtakım beceriler öğretebiliriz:
*Örneğin, püskürtme çalışmasını rakam öğretimini yaptığımızda son ders etkinliği olarak kullanabiliriz. Bir yandan öğrencimizin küçük kas gelişimini desteklerken bir yandan da o gün öğrendiği bir kavramı eğlendiği ve başarı duygusunu tattığı bir etkinlikle pekiştirmiş oluruz. Böylece dersin sonunda 1 rakamını öğrenmiş, öğrenmekten zevk alan, tekrar derse gelmeye hevesli bir öğrencimiz olur.
*Oyun hamuru ile mi oynuyoruz. Bu şekilde de istediğiniz kavramları, rakamları, harfleri, işaretleri vs öğretebilirsiniz. Hatta bu oyun hamurunu öğrencinizin kendisinin hazırlamasını da sağlayabiliriz.
*Aynı şekilde oyun hamuru gibi bir yoğurma maddesi kullanarak öğrencimizin parmak kaslarının güçlenmesine katkıda bulunabiliriz. Böylece bu öğrencimizin ileride kalem tutmaktan, düğme açıp kapatmaktan eli çabucak yorulmuş bir öğrenci olmasını engellemiş oluruz.
*Okuma-yazma mı çalışıyoruz. Bu sefer harfleri öğretirken yuvarla-yapıştır yaptırabiliriz.
Bu şekilde; öğretmek ve pekiştirmek istediğimiz bir kavramı öğrencimizin sevdiği bir etkinlikle gerçekleştirdiğimiz için dikkatini toparlarız, derse ilgisini artırız. Böylece öğrenme hızına olumlu katkılar sağlamış oluruz.
Zihin engellere resim-iş dersinin özel çocuklarımıza sağladığı belki de en önemli fayda öğrencimize 'bir şeyler başarabiliyorum' fikrini edindirmesidir. Bu etkinlikleri öğrencilerimize eğlenceli bir şekilde yaptırmak özgüven yüklemesi için güzel bir vesile olur. Çünkü özel çocuklarımız hayatları boyunca bizlerden çok daha fazla başarısızlık yaşıyorlar. Bu yüzden farkında olmadan daha fazla umutsuzluğa kapılabiliyorlar. Bir şeyleri başarabileceklerine inançları bizlerden çok daha düşük. Özgüvenleri düştükçe, başarabileceklerine dair inançları da kayboluyor ve denemekten vazgeçiyorlar zamanla.Sonuç olarak da başkalarına daha bağımlı hale geliyorlar.
Vel Hasıl:
Zihin engellilere resim iş dersinin sağlamış olduğu kazanımlar meslek hayatımızda; özel öğrencilerimize hayatlarının her safhasında değişik türden beceriler kazandırmamızı, onlara somut başarılar yaşatmamızı sağlamaktadır. Bu durum, biz öğrencilerin de bu dersi önemseyerek, severek tecrübe edinmemizin ne kadar gerekli olduğunu gözler önüne sermektedir.
Arş.Gör. Damla ALTIN hocama bu konuda bana sağlamış olduğu bilgi, öneri ve desteklerinden ötürü teşekkür ederim.
Gelecek hafta bir diğer özel eğitim yazısına kadar hoşça kalın, özel eğitimin “farkında” kalın..!