HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Sevginur Yavuz

Sevginur Yavuz

Okuma Yazma Öğretimi İçin Püf Noktalar

Yazar: Sevginur Yavuz
Tarih:
Okunma: 2795
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

Yepyeni ve umut dolu bir haftaya başlarken, hepinize merhaba. Bu haftanın hepimiz için umut dolu müjdelerle dolup taşması temennisi ile sizi karılıyorum. Nefret etmeden, sevgi dolu bir hafta geçirelim.
İyi ve içtenlik dolu dileklerimden sonra, hiç vakit kaybetmeden asıl konumuza geçmek istiyorum. Bugün size okuma- yazma çalışmaları konusunda edindiğim tecrübelerden bahsetmek istiyorum.
Normalde yazılarımda tecrübelerimden çok, makale/kitap gibi bilimsel dayanağı olan ve uzamanlar tarafından oluşturulmuş bilgileri verirdim. Ancak geçtiğimiz günlerde benim de ilk defa deneyimlediğim bir işe başladım. Bir öğrenci ile okuma- yazma çalışıyorum ve bu konudaki tecrübelerimin size yardımcı olabileceğini düşündüm. Özellikle de özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler için.
Öğrenci ile derse başlamadan önce öğrenci hakkında bilgiler topladım. Neleri sever, hangi aşamada vb. daha sonra öğrenci ile karşılaştığım ilk derste, beni sıkıcı ve otoriter biri olarak tanımlamasını istemediğim için ders işlemekten kaçındım. Daha çok seveceği şeyler yaptım. Ve aynı zamanda öğrencinin var olan performans düzeyini ölçtüm. Hangi aşamadan başlamam gerektiği konusunda bana yardımcı olması için.
Öğretime, farkındalıklar ile başladım. İlk önce öğrencide harf farkındalığı olmasını istedim. 1. Grup harfleri(E-L-A-K-İ-N) ile çalışmaya başladım. E harfi ile başlayarak, bu harf ile başlayan-biten kelimeleri bulmaya çalıştık. Kitaplardan içinde E harfi olan kelimeleri bulduk. Bunlar gibi farkındalık çalışmalarından sonra öğrenci harflerin mantığını daha çok kavramış olacak.
Mantığı oturduktan sonra harf birleştirmeleri daha kolay ilerleyecektir. Sırayla harfleri tanıtıp, hece oluşturma, okuma ve yazma çalışmaları yaptırdım. Bu çalışmaları sadece masa başında kâğıt kalemle yapmanızı önermem. Öğrenci bir süre sonra sıkılacaktır ve derse ilgisi azalacaktır. Benim öğrencim yazmaktan pek hoşlanmıyor örneğin. Hoşuna gidecek, basit kurallı oyunlar oluşturarak yaptırıyorum. Derse olan ilgisi de artıyor.
Ses birleştirmeleri yapılırken öncelikle sesli harfle başlayan kapalı heceler oluşturulup öğretmek daha uygun olur. Öğrenci için eğitim kolaydan zora doğru giderse, yapabildiğini düşünüp devam etmek ister. Sessiz harf ile başlayan açık heceler okuması daha zor hecelerdir. Bu yüzden önceliği kolaydan başlamaya verelim.
Öğrenci, yapabildiğini gördüğü zaman daha fazla yapmak isteyecektir. Bunun için arada yapabileceğinden emin olduğunuz okumalar yaptırın ve çalışmaktan keyif almasını sağlayın.
Öğrenciyi çok iyi tanımak en iyi öğretimlerin kapısını açar. Başlarda öğrencim dersten sıkıldığı için sürekli farklı konular açıyordu. Bunu anladığım için, öğrencinin ne zaman sıkıldığını fark etsem hemen bir iki farklı numara katarak heyecan katıyorum çalışmaya.
1. Grup harfler bitince sırasıyla diğer grup harflerle aynı yöntemlerle devam ettim. Bazı derslerde öğrenci ile yaptığım okumalarda, okuduğunu anlama soruları sorarak okuduğunu anlamasına odaklandım. Bazen böyle sorular sorarak, anlayarak okumasını sağlamaya çalışıyorum. İlerleyen zamanlarda, sadece okuduğunu anlama üzerine dersler yapacağım. Ancak şimdiden bazı cümleler üzerinde okuduğunu anlamaya yönelik küçük adımlar atarak, ilerleye zamanlarda oluşacak büyük sorunları önlemeyi planlıyorum.
Şu an çalışmalarımız oldukça iyi ilerliyor. Siz de evde çocuklarınız ile her gün bir saatinizi ayırıp, okuma-yazmalarını ilerletebilirsiniz. Özellikle şu online eğitim sürecinde, öğrencilerin geri kalmaması ve ilerlemesi için yapılması gereken bir plan.
Not: çocuğu ile çalışacak aileler, çocuğum bana karşı çok nazlı/çekingen, diyebilirler. Durum böyle olsa bile inanın durumu değiştirebilirsiniz. Öğrenci için yeni bir çalışma alanı oluşturun. Yeni kırtasiye malzemeleri, renkli kartlar vb. eşyalar kullanın. Öğrenci ile ders çalışalım diyerek başlamayın. Hadi çalışma yapalım, hadi etkinlik yapalım diye başlayın. Sonra öğrencinin seveceği bir oyunu uyarlayarak öğrenci ile masa başınca eğlenceli bir çalışma zamanı geçirin. Masa başında olmasının daha iyi olduğunu düşünüyorum.
İlk güm sadece 20-30 dk. yapın. Daha sonra kademe kademe zamanı arttırın. Oyun ile yapılan öğretimi de yavaş yavaş azaltabilirsiniz. Çocuğunuz derse alıştıkça kendiliğinden gelip o masaya oturacaktır. Arada sizinle beraber sabredip çalışmayı bitirdiği için ödüllendirin. Ancak bunu sürekli yaparsanız sadece ödül için çalışır. Dengeyi sağlayın.
Şuan için aklıma gelen önemli konular bunlar. Ancak aklınıza takılan, merak ettiğiniz başka konular olursa sorularınızı her zaman bekliyor olacağım.
Okuma- yazmada kullandığım ve öğrencimin dersi keyifli geçirmesini sağlayan etkinlik-oyunları eden olursa seve seve paylaşabilirim. Bana @mutlu.ozelegitimci instagram hesabından ulaşabilirsiniz.
Uzun bir konu ile vaktinizi aldım. Bu zamana kadar devam ettiğiniz için teşekkür ederim. İyi ki varsınız.

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.