Hamdi Kahveci
MAVİ BALİNA
Merhaba sevgili dostlar. Bugün sizlere çağımızın e-katili olan “mavi balina” isimli oyundan biraz bahsetmek istiyorum.
İlk defa 2013 yılında çıkan oyun, 2015 yılında ilk intihar vakasıyla gündeme geldi. Özellikle sosyal medya etkisiyle hızla yayılan oyunda bir yönetici tarafından gönderilen adreslerle kişilerin bilgisayarına giriş yapılıyor. Böylece tüm kişisel verilere erişen yönetici bundan sonra yaptığı şantajlarla talimatların yerine getirilmesini sağlıyor. Mavi Balina, oyununda 50 gün boyunca sürekli zorluk seviyesi artan talimatlar veriliyor. Oyunu oynayanların ellerine, bileklerine sivri bir cisimle balina resmi çizilmesi ve kesikler atması bu talimatlara bir örnek. Tüm talimatlar yerine getirilip 50. göreve gelindiğinde ise “Balina olmak” denilerek oyuncuyu intihara zorluyor.
Peki kurucusu kim?
2016 yılının Kasım ayında tutuklanan 21 yaşındaki Rusya vatandaşı Philipp Budeikin, Rusya’nın St Petersburg kentinde yer alan bir cezaevinde kalıyor.
Birçok genç çocuğu öldürmekle suçlanan Budeikin, çıkarıldığı son duruşmada, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını “biyolojik atıklar” olarak tanımladı.
“Oyun Yöneticisi” adı verilen kişi yada kişiler tarafından yönetilen oyunda 8 tane ölüm grubu olduğundan şüpheleniliyor.
Peki ailelere düşen görevler nelerdir?
– Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.
– Oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler.
– Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.
– İnternet ortamında bilinmeyen yabancılara karşı şüphe ile yaklaşılması ve bu kişilerin hayatımız açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalıdır.
– Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında arkadaşı olup, çocuklarının internet adımlarından haberdar olmalılar.
Bu oyundan evlatlarımızı korumak için devletimiz tüm çabayı gösteriyor 3 bakanlık birlikte çalışıyor bize düşende çocuklarımızı sürekli takip etmektir. Selam ve dua ile…