Süper Admin
KAÇAK VAR!
Komiser Tahsin'i Bilir misiniz?
“Biz uyuyunca, rüyalar uyanır.” Grillparzer
Detaycılıktan hoşlanır mısınız? Benim gibi satır aralarına bakıp bir şeyleri görmekten hoşlanan biriyseniz eğer "Kaçak" tam size göre bir roman dostlarım.
"Kaçak" biraz bilim kurgu, biraz polisiye ama çoğu zaman siyasi polisiye ve hayal dünyamızı sarsacak kadar gerçekçi izler taşıyan olay örgüsüyle bizlere "hoş geldiniz" diyor.
Parapsikoloji, belki biraz da gerilim var. Heyecan ile süslenip servis edilmiş. “Kaçak”ı okurken yaşayacağınız deneyimleriniz lüks bir restoranda sevdiğiniz ama beraber tatmadığınız lezzetleri içeren bir servisten farksız olacaktır. Bitmiş olmasının verdiği hazla daha çok fazlasının açlığı.
İlk satırından itibaren kendinizi merak içerisinde okurken bulacağınızı garanti ediyorum. Ve öylesine mükemmel bir son ile karşılaştırıyor ki yazar bizleri, etkisi uzun soluklu oluyor.
“Hiç Lucid Dreaming’i duydunuz mu?” – Prof Atılhan Saygın
Öyle bir rüya içerisinde hayal edin ki kendinizi, uçsuz bucaksız bir evren içinde tüm kontrol düşüncelerinizde, tek yapmanız gereken kontrol altına almak. “Lucid” rüya bunu verir size, her şeyin kontrolü sizdedir, belki “Tanrı”sınızdır o rüyada, her istediğiniz olur ve gerçekliği yaşamak istemezsiniz belki de artık.
Kaçak’ı okurken her polisiye romanına yaptığınız muameleyi yaparsınız yanılırsınız, zira bu romanda karşılaşacağınız olay örgüsü “gerçek dünya” mahallinde olmayacak. Belki gerçek hayattır orası ve belki de o gerçek sandığımız hayat; dünyada uyuduğumuzda gördüğümüz rüyalardır?
Berkin. Bu ismi hala bilmeyenleriniz var ise şayet sizler bu kitabı okuduğunuzda ve Berkin adını gördüğünüzde asla hissettiklerimi hissedemeyeceksiniz. Zaten hala Berkin adını duymadıysanız ve hala merak etmiyorsanız, sizin kırk fırın "Ekmek" yemeniz gerektiğini söyleyebilirim. Berkin güzel bir rüya içerisinde hala uyuyor ve belki de büyüyordur, kim bilir?
Yazarımızın bu duyarlılığı - ki bir yazarın yapması gerektiği gibi; kalemi ile destek vermesi durumunu çok içten şekilde- takdir ettiğim bir detay oldu.
Teşekkürler Alper Kaya. Berkin ismini her okuduğumda içimdeki sızıyı canlı tutmayı başardığın için...
Komiser Tahsin'i bekleyen olaylar silsilesi karşısında, soğukkanlı yönünün ön plana çıkışını görüyoruz. Karşısında mücadele edilmesi çok zor ve güçlü insanların olması Komiser Tahsin ve yardımcısı Necip pes etmemelerine şahit olacaksınız. Komiser Tahsin ve Necip'i çok fazla göremiyoruz sayfalar arasında. Bu rahatsız edici bir durum değildi benim için.
Kaçak ismine aldanıp önyargılı şekilde kitaba yaklaşmamanızı öneririm. Genelde kitabın ismi ile uyumlu bir öykü okumayı diliyoruz. Bu kitap için geçerli olmayan bir durum. Kitabın verdiği hissiyat ile kitabın adı örtüşmüyor. Belki de bu yüzden şaşkınlığımız beklentilerimiz dışında gelişen olayları okuduğumuz içindir. Çünkü yazarımız okuyucularını kukla gibi istediği şekle sokuyor ve istediği biçimde düşünmemizi sağlıyor.
Yazar’ın aklındaki çok parlak bir soruyu sorgulamış roman.
“Lucid rüyalarda beraber olsaydık, ne olurdu?” ve "Bizler katil olarak mı doğuyoruz yoksa sonra mı katil oluyoruz?"
Beklenmedik bir finali yanlış tahminler yapmaya itmeden okura sunan olay örgüsü ile “Kaçak”, günlerce sorgulamanıza sebep olacak fikirler dolduracak beyninize. Kim bilir, belki de Freud haklıdır.
Kulağınıza fısıldayacağım bir şey daha var. Yaklaşın, yaklaşın... Serinin ikinci kitabını da okumak ister miydiniz ?