Hasan Hüseyin Yıldırım
Hendek’te Bir İlk: Bulut Akademi
Bütünleştirme; özel gereksinimli öğrencilerin, normal gelişim gösteren akranları ile aynı ortamda, aynı yerde beraber eğitim-öğretim süreçlerini yürütmesi anlamına gelir.
Fakat yine de ister özel gereksinimli olsun ister olmasın her çocuk biricik ve tektir. Her öğrencinin kendine has problemleri, yetenekleri, kısıtlılıkları, korkuları ve genel olarak farklı hassasiyetleri vardır. Bu bağlamda her öğrenci özeldir. Bu yüzden öğrencilerimize evlatlarımıza bu farklılıkları gözeterek yaklaşımımızı geliştirdiğimiz ölçüde etkili oluruz.
Bütün bunlarla beraber geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğim bir eğitim kurumunda bu yönde bir gözlem deneyimi yaşadım.
Her ne kadar özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar olmasa da her öğrenci ile sanki özel gereksinimli gibi ilgilenmeleri beni şaşırttı.
Hendekte faaliyetlerine devam eden bu kurumda, asıl verilen hizmet “koçluk” imiş. Bu kavramı çok duymamıza rağmen pek de içi dolu bir kavram değilmiş gibi geliyor bana. Neyse isme takılmadan gelelim gözlemlerimize:
Her öğrenciye özgü bir program ve rehberlik veriliyor. Çocukların seviyelerine göre çalışma programı ayrı ayrı günlük olarak hedefler verilerek planlanıyor. Ayrıca çocuğun bunu uygulaması takip ediliyor. Derste 40 dakika durduramadığımız öğrenciler burada farklı bir havaya girmişler ve 70 dakika ders çalışıp 20 dakika ara veriyorlar. Herhangi bir aksaklık olduğunda direkt olarak müdahale ediliyor.
Çocuklara her hafta deneme ve tarama sınavları uygulanıyor. Eğitim koçu sürekli kaynakları inceleyerek öğrenciye en uygun kaynağı belirlemeye çalışıyor. Tüm çocuklara aynı kaynağı ya da soru bankasını çözdürmeye çalışan birçok eğitim kurumu hesap edersek bu da önemli bir ayrıntı bence.
Bireysel farklılıkların, öğrenme güçlüklerinin yalnızca özel gereksinimli çocuklarda olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu hassasiyete sahip eğitimci, veli ve kurumların bu bağlamda çok kıymetli olduğunu bir kez daha vurgulamak adına bu yazımı kaleme aldım.
Bu tablonun ve bu örneğin hendekten ülkemizin her yerine yayılmasını ümit ediyorum.
Bir diğer özel eğitim yazısına kadar hoşçakalın özel eğitime farkında kalın..!