Recep Özözen
Cumhuriyet Dönemi Hendek’te Folklor Ve Mutfak
FOLKLOR
İleride kaydedeceğimiz gibi Hendek çeşitli yörelerden (iç ve dış) yoğun şekilde göç aldığından ve göç edip Hendek’e gelen bu vatandaşlarımızın, geldikleri yerlerin kültür zenginliklerini Hendek’te sürdürdüklerinden ilçemiz Folklor zengini olmuştur. Şimdi Hendek’te oluşmuş bu folklor zenginliklerinden örnekler verelim.
Mesela meşhur çiftetelli oyunu genellikle Hendek’in yerli halkı tarafından değişik ve zengin figürleri ile icra edilmiştir. Şunu özellikle belirtelim ki, Bahriye çiftetellisi Hendek’e özgü, özel bir tarzda oynanmaktadır. Diğer oyunlardan da örnekler verecek olursak, Abhaz ve Çerkez kökenli kardeşlerimizin genellikle Armonik eşliğinde oynadıkları Rinna, Avşara, Abaza karşılaması, Abaza Kafkası, Abaza ağıtı, Cafşi, Şeyh Şamil oyunları gibi çok güzel oyunları vardır.
Gürcü kökenli kardeşlerimizin maniler söyleyerek oynadıkları Cilveloy nanayda, Hay hay
Karadenizli kardeşlerimizin Kemençe, Tulum, Zurna eşliğinde oynadıkları Deli Horon, Sık saray, üçayak gibi oyunları vardır.
Balkan (Rumeli) göçmeni kardeşlerimizin (ki bende bir Rumeli göçmeni bir annenin çocuğuyum) ise en meşhur oyunları Kasap oyunlarıdır.
MUTFAK
Yine diğer konularda olduğu gibi Hendek’e göç edip yerleşen vatandaşlarımız yerel mutfaklarını Hendek’e taşımışlar, Hendek’e çok eskiden gelip yerleşen, yerli Hendek’lilerin yemekleri de bunlara eklenince, Hendek’te zengin bir mutfak yapısı ortaya çıkmıştır. Bu yemek çeşitlerine birkaç örnek verelim.
Abaza ve Çerkez yurttaşlarımızın meşhur Çerkez tavuğu ve Acıkaları çok ünlüdür. Yine Abaza peyniri ve mısır unundan yapılan Abaza pastası, Sızbal bu yemekler sadece Hendek’te değil yurt çapında tanınmış ve sevilerek yenmektedir. Bu yemekleri Hendek’te bilmeyen yoktur.
Gürcü kökenli vatandaşlarımızın ise Silori, Kada, Cevizli Gözleme, Keşkek gibi yemekleri çok tanınmıştır.
Karadenizli hemşerilerimizin özel yemekleri ise Hamsini her çeşidi, yine kada, Kara Lahananın çeşitli yemekleri, Pirinçli Lahana, Muhlama gibi önemli yemekleri vardır.
Mubadele göçmenlerinin Bide isimli bir yemekleri vardır. Bu pirinç, yumurta, yoğurttan yapılan bir nevi börektir.
Bu Bide pek yaygın değildi. Bunu Kazımiye’li yurttaşlarımız çok iyi bilirler.
Hendek’in eski yerlilerinin yemekleri ise Patates, Yumurtalı Soğan Oturtması ile Cizleme en önemlileridir.