HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Recep Özözen

Recep Özözen

Cumhuriyet Dönemi Hendek’te Folklor Ve Mutfak

Yazar: Recep Özözen
Tarih:
Okunma: 2970
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

FOLKLOR

İleride kaydedeceğimiz gibi Hendek çeşitli yörelerden (iç ve dış) yoğun şekilde göç aldığından ve göç edip Hendek’e gelen bu vatandaşlarımızın, geldikleri yerlerin kültür zenginliklerini Hendek’te sürdürdüklerinden ilçemiz Folklor zengini olmuştur. Şimdi Hendek’te oluşmuş bu folklor zenginliklerinden örnekler verelim.

Mesela meşhur çiftetelli oyunu genellikle Hendek’in yerli halkı tarafından değişik ve zengin figürleri ile icra edilmiştir. Şunu özellikle belirtelim ki, Bahriye çiftetellisi Hendek’e özgü, özel bir tarzda oynanmaktadır. Diğer oyunlardan da örnekler verecek olursak, Abhaz ve Çerkez kökenli kardeşlerimizin genellikle Armonik eşliğinde oynadıkları Rinna, Avşara, Abaza karşılaması, Abaza Kafkası, Abaza ağıtı, Cafşi, Şeyh Şamil oyunları gibi çok güzel oyunları vardır.

Gürcü kökenli kardeşlerimizin maniler söyleyerek oynadıkları Cilveloy nanayda, Hay hay

 Karadenizli kardeşlerimizin Kemençe, Tulum, Zurna eşliğinde oynadıkları Deli Horon, Sık saray, üçayak gibi oyunları vardır. 

Balkan (Rumeli) göçmeni kardeşlerimizin (ki bende bir Rumeli göçmeni bir annenin çocuğuyum) ise en meşhur oyunları Kasap oyunlarıdır.

MUTFAK

Yine diğer konularda olduğu gibi Hendek’e göç edip yerleşen vatandaşlarımız yerel mutfaklarını Hendek’e taşımışlar, Hendek’e çok eskiden gelip yerleşen, yerli Hendek’lilerin yemekleri de bunlara eklenince, Hendek’te zengin bir mutfak yapısı ortaya çıkmıştır. Bu yemek çeşitlerine birkaç örnek verelim.

Abaza ve Çerkez yurttaşlarımızın meşhur Çerkez tavuğu ve Acıkaları çok ünlüdür. Yine Abaza peyniri ve mısır unundan yapılan Abaza pastası, Sızbal bu yemekler sadece Hendek’te değil yurt çapında tanınmış ve sevilerek yenmektedir. Bu yemekleri Hendek’te bilmeyen yoktur.

Gürcü kökenli vatandaşlarımızın ise Silori, Kada, Cevizli Gözleme, Keşkek gibi yemekleri çok tanınmıştır.

Karadenizli hemşerilerimizin özel yemekleri ise Hamsini her çeşidi, yine kada, Kara Lahananın çeşitli yemekleri, Pirinçli Lahana, Muhlama gibi önemli yemekleri vardır.

Mubadele göçmenlerinin Bide isimli bir yemekleri vardır. Bu pirinç, yumurta, yoğurttan yapılan bir nevi börektir.

Bu Bide pek yaygın değildi. Bunu Kazımiye’li yurttaşlarımız çok iyi bilirler.

Hendek’in eski yerlilerinin yemekleri ise Patates, Yumurtalı Soğan Oturtması ile Cizleme en önemlileridir. 

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Demirkapılı
#1227 Demirkapılı - 2016-04-21 17:31:16
Doğma büyüme Hendek'liyim.Bir çok yemek ismini ilk defa duydum.Maalesef kültür değerlerimizin bir çoğu unutulup gidecek.Kendi öz yemeklerimizi unuttuk.Hendek'de her sokakta 3 çiğ köfteci,4 dönerci,2 tostçu var.Recep Hocamın yazısında belirttiği yemekler sadece anılarda kalacak.Bu yazı vesilesi ile en azından Hendek yerel mutfağındaki yemeklerin ismini öğrendik.Teşekkürler Hocam