HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Yusuf Karabulut

Yusuf Karabulut

Başarısı Ne Olursa Olsun Çocuklarınız LGS’ye Girsin

Yazar: Yusuf Karabulut
Tarih:
Okunma: 1351
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

Milli Eğitim Bakanlığı bu ay Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde bazı değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler TEOG yerine geçen yeni sınav sistemiyle alakalıydı. Bu konuda velilerin, öğrencilerin ve hatta eğitimcilerin dahi kafası karışık ve birçok soru işareti mevcut. Elimizden geldiğince bize gelen bazı soruları burada da cevaplamaya çalışacağız.

Bu Sınava Her Öğrenci Girmeli mi?

Her ne kadar MEB tarafından hedeflenen nokta her öğrencinin ortaokuldan sonra sınava girmemesi olsa da; eğer 8. sınıf seviyesinde öğrenciniz varsa kesinlikle bu sınava girmesini sağlayın. Bu sene sınavsız öğrenci alan bir okula yerleşse dahi sonraki senelerde kontenjan boşluğu olan nitelikli bir okula girmek isteyen öğrenci yine LGS puanı esas alınarak nakil olabilecek.

Ortaokul Başarı Puanı (OBP) Hala Etkili mi?

OBP: Öğrencinin 6-7-8. Sınıflarda aldığı yılsonu başarı puanının yani karne ortalamalarının aritmetik ortalamasını ifade eder. Öğrenci sınava girmese dahi Ortaöğretim Kayıt Alanı’nda bulunan okullara tercih yapacak. Öğrencinin yaptığı tercihler esas alınsa da OBP de nakillerde etkili olacak.

Tercih Yapıp Yerleşemeyen Öğrencilerin Durumu Ne olacak?

İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde “Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları” kurulacak. Bu şekilde yerleşemeyen öğrenciler bu komisyonlar tarafından OBP’ye göre dağıtılacak. Yani ilk tercihten sonra OBP devreye girecek. OBP eşit olması durumunda yaşı küçük olan tercih edilecek.

Ortaöğretim Kayıt Alanı Nedir?

Daha evvel “Eğitim Bölgesi” olarak bildiğimiz ifadenin yeni adı “Ortaöğretim Kayıt Alanı” oldu. Kayıt alanları sınavsız ve adrese dayalı olarak öğrenci alacak okullar için önemli bir kriter. Bu alandaki okullara öğrenciler tercihlere göre yerleştirilecek. Ortaokul ve lise eşleşmesi olacak. Yani ortaokulu bitiren öğrenci öncelikli olarak aynı kayıt alanındaki liseye yerleştirilecek.

Pansiyonlu Okullara Yerleştirme Nasıl Olacak?

Bu okullara da sınavsız yerleştirme olacak ve yerleştirme yakından uzağa doğru olacak. Örneğin Hendek’teki öğrenci önce kendi ilçesindeki pansiyonlu okula yerleşecek. Kendi ilçesinde kontenjan yetersiz olursa yakın ilçelere yerleştirecek.

Liseler Arası Nakiller Nasıl Olacak?

Farklı okul türlerinde 10. Sınıf sonuna kadar, aynı okul türlerinde her sınıf seviyesinde nakil ve geçişler yapılacak. Sınavsız okullarda başvuru sayısı, kontenjan sayısından fazla olursa:

  1. sınıflarda: Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak, eşitse yaşı küçük olan tercih edilecek.

10, 11 ve 12. sınıflarda: Yine bir önceki yılın yılsonu başarı puanına bakılacak, eşitlik bozulmazsa yine yaşı küçük olan tercih edilecek.

Sonuç

Veli ve öğrencilerin bu konuda tedirgin olmaları normal bir durum. Fakat buna gereğinden fazla anlam yüklemek de doğru değil. Bu sistemin gelmemesi için şu an elimizden bir şey gelmediğine göre, sisteme nasıl kendimizi entegre edeceğimizi düşünmeli ve bilgi sahibi olup elimizden geleni yapmalıyız.

Özellikle eğitimci arkadaşlarımız ve velilerimiz; öğrencilerin kaygı düzeyini artıracak, ders çalışmayı bırakıp şikayet etme noktasına getirecek davranış ve konuşmalardan kaçınmalıdır.

Bu sınav sistemi eskiye bir dönüşü ifade ediyor. Sınava herkesin sokulmak istenmemesi, okulların nitelik olarak net bir şekilde ayrılması vs. gibi etkenler bunu açıkça ortaya koyuyor. Ama “Neden bu yapıldı.” diyip hayıflanmanın, öğrencilerin enerjisini düşürmenin bu noktada yine bir faydası yok.

Bazı okullara “nitelikli” ifadesinin getirilmesi maalesef şecaat arz ederken sirkatin söylemektir. Siz resmi bir ağızdan resmi okulların bir kısmına nitelikli derken diğer taraftan diğer bir kısmına niteliksiz demiş oluyorsunuz. Bir eğitim kurumu için bu ifade hiç hoş değil, bunu kabul edemeyiz. Hangimiz niteliksiz görülen bir okulda çalışmak ya da evladımızı okutmak isteriz. Bu karikatür bile değil.

Önemli:

Yazımın başlığında çocuklarınızı bu sınava sokmanız gerektiğini ifade etmiştim. En önemli nedeni şu: Diyelim ki çocuğunuz sınavsız okulların birine yerleşti ve 9. sınıfta okula başladı. Çocuk 9. sınıfa devam ederken sınavla öğrenci alan bir okulda kontenjan boşluğu var. Siz işte bu okula başvurduğunuzda sınava hiç girmeyen öğrenci kendinden başka başvuru olmasa dahi bu okula geçemeyecek. Sınavsız okullardan sınavlı okullara geçişler 9. sınıf boyunca devam edeceğinden kesinlikle öğrencinizin bir LGS puanı olması gerekiyor.

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.