Prof. Dr. Mustafa Koç

UMUDU BASTIRMAK

Yazar: Prof. Dr. Mustafa Koç
Tarih:
Okunma: 1701
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

Umut, insanı ayakta tutan en temel duygudur. Umut, korkuya karşı en güçlü duygudur. İnsanlar yeni güne, yeni aya ve yeni yıla korku ve umut ile başlar. Çocuklar, okula korku ve umut ile başlarlar. İnsanlar evliliğe korku ve umut ile adım atarlar. Ergenlik dönemindeki çocuk bu süreci korku ve umut ile yaşar. İnsanlar işe korku ve umut ile başlarlar. Çifti tohumu tarlaya korku ve umut duyguları eşliğinde eker. Çoban sürüsünü korku ve umutla birlikte güder. Öğretmen sınıfa korku ve umut ile girer. Öğrenci öğretmeninin korku ve umut duyguları eşliğinde dinler. Yatırımcı yatırımlarını korku ve umut duyguları içinde gerçekleştirir. Anne çocuğunu korku ve umut duyguları eşliğinde dünyaya getirir.  Danışan danışmana, hasta doktoruna korku ve umut duyguları ile başvurur. Yardıma muhtaç olan kendisine yardım edecek olana korku ve umut duyguları ile sığınır.

 

Korkunun ve umudun hayatımızda bu karda yer aldığını ve bu kadar öneme sahip olduğunu hiç düşündünüz mü? Esas düşünmemiz gereken birey olarak, aile olarak, kurum olarak, kuruluş olarak ve toplum olarak hangi duyguyu artırıyoruz hangi duyguyu azaltıyoruz. Eğer bir kişi, kurum ya da kuruluş kendisine başvuran kişinin korkusunu azaltıyor umudunu artırıyorsa işini iyi yapıyor denebilir. Aslında kendimize soracağımız bir soru da seçimlerimiz sonucu oluşan karakterimiz ve karakterimizin sonucu olan kaderimiz daha çok hangi duyguyu besliyor olduğudur.

 

İnsanda umut yok olmaz. Çünkü umut insanı var eden en temel duygudur ve insanda ölen en son duygudur. Bu bağlamda umut bitti insan bitti demek sanırım abartı olmaz. O halde bu kadar insanın umut düzeyinin düşük olması sonucu yaşanan depresyonun yaygınlığını nasıl açıklayabiliriz? Bu sorunun cevabı umudu yok etmek değil ki zaten inancımız gereği asla umutsuzluğa düşmemeliyiz. Sorunun cevabı umudu yok etmek yerine onu bastırıyoruz.  Umudu bastırmanın sonucu depresyon değil kaygıdır. Umudun boşluğunu doldurmaya çalışan insan hayatı sürekli önlem alarak yaşamaya başlıyor. İşte çağımızın insanın en büyük sorunu başına gelebilecek muhtemel olumsuzlukları önlemek için aldığı yöntemlerdir. Bu süreçte yaşanan çelişki kişinin zaman ve enerjisini tüketen bir kaynağa dönüşmekte ve kişiyi bir anlamda felç etmektedir.

 

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.