Prof. Dr. Mustafa Koç

ölüme bile anne olmayi başarabilmek

Yazar: Prof. Dr. Mustafa Koç
Tarih:
Okunma: 2308
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:
Geçen hafta çok değer verdiğim bir annenin 21 yaşındaki oğlunun trafik kazasında Rabbimin rahmetine kavuştuğunu öğrendim. Oğlunun ölümü, baş sağlığı dilemek ve acısını en derinden paylaştığımı söylemek için gittiğimde 68 gün olmuştu.Anne oğlunun ölüm gününü, saatini, saniyesini, kaç gün, kaç hafta, kaç ay ve kaç yıl olduğunu hesaplıyor ve hesaplayacaktır.Oğlunun ölüm haberini almadan Rabbim anneyi oğlunun ölümüne hazırlamış ve bir vesile ile kendisine yardım edecek bir sığınak göndermiştir (kendi ifadesiyle o insan bir melekti).Oğlunun öldüğü haberini almadan oğlunun ölümünden haberi olmuş gibi kendisine sıkıntılı bir ruh hali yaşatılmıştır. Oğlunun ölüm haberini aldıktan sonraki tutum ve davranışları da her türlü övgüye değer niteliktedir.
Olay öncesi, anı ve sonrası olan bütün uyarıcılar arasında müthiş bağlantılar kuruyor ve her insanın ulaşmayacağı sonuçlara ulaşıyor. Ulaştığı sonuçlar hem bilimsel hem e manevi anlamda biri birini destekleyen izlervardır. Sözel ve sözel olmayan dili bir biriyle o kadar örtüşüyor ki ne hissettiğini anlamak için uzman olmaya gerek bile yoktur: özlem, hüzün, yalnızlık ve çaresizlik. Bu annenin oğluna olan sevgisi ve ölümünden sonra hissettiği bu güçlü duygulara rağmen ne bir kimseyi suçlama ne de suçlu arama davranışının olmaması bile her türlü övgüyü hak etmesi yanında bu olayı açıklamada başvurduğu kaynağa (inanç) ne kadar güçlü bir şekilde inandığını da göstermektedir.
Bu olay beni derinden etkilemiştir. Fakat annenin bu olay karşısındaki duruşu metaneti ve sabrı bir başka şekilde etkilemiştir. Kendisi yaşanan bu olayı anlatırken hep kendime şu soruyu sordum “Rabbim nasıl sabretti ve nasıl sabrediyor”? Aslında bu sorunun belki de birçok sorunun cevabını zaten vererek olayı, bu olaya ilişkin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını anlatıyordu. Yapmam gereken sadece o’nu dinlemekti. Bende bunu yaptım ve bir çok sorunun cevabını bulabildim. Bir anne tek çocuğunun ölümüne sabretmiş, katlanmış ve daha sonra devletin yardıma muhtaç insanlara uzanan şefkatli eli olmak için gelmiş görevine başlamış.
Sabretmiş, çünkü oğlu ile geçen yirmi bir yılın ne kadar güzel geçtiğinin farkında,sabretmiş çünkü, oğlu bu süreç içerisinde onun asla başını öne eğecek bir yaşantı içinde olmamış, sabretmiş çünkü, kendisi bu süreçte bir annenin oğlu için ne yapması gerekiyorsa hepsini severek, isteyerek ve huzurla yaptığının farkında, sabretmiş çünkü, oğlu annesine annesinin de oğluna kendilerini sevdirmiş ve bunun asla sona ermeyecek bir ödül olduğunun farkındadır. Sabretmiş çünkü Rabbimin onunla alış veriş yaptığının farkındadır.
Bu görüşmeden sonra, insan olabilmenin “kul” olabilmekten geçtiğini öğrendim. İnsan yaşamında en önemli ve asla işlevini kaybetmeyen sığınağın inanç ve bu bağlamda Rabbim olduğunu öğrendim. Gerçek anlamda anne olmayı başarabilen bir insan,okumasa ve yazmasa bir psikolojik danışman olduğunu öğrendim. Meral hanım, Rabbim sizi oğlunuzla cennette kavuşturacak inşallah,Rabbim yar ve yardımcınız olsun sabrınızı artırsın. Yardıma muhtaç insanlara doğru yardım edebilmeyi bilen insanların çok az olduğu bu dönemde size çok ihtiyacımız var. Oğlunuz Rabbimle birliktedir buna inanıyor ve dua ediyorum…

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.