Öznur Salkım

ÇANAKKELE GEÇİLMEZ

Yazar: Öznur Salkım
Tarih:
Okunma: 1751
Yorum:
Yazı Boyutu: a - a - a - a
Paylaş:

103 Yıllık bir destan. Dünyanın en kanlı savaşı. Tarihimizin en şanlı ve unutulmaz zaferi. Çanakkale Deniz Harekatı. Gücünü kaybeden bir devletin adını altın harflerle yazdırdığı 18 Mart 1915 tarihi.
       400 yıllık büyük başarıların ardındann gücünü kaybeden Osmanlı zor dönemler geçirmekteydi. Bunu bilen devletler kendi aralarında ittifak kurup savaş başlatma kararı almıştı.Boğazları ele geçirecek İstanbul da hakimiyet kuracağını Rusya ya kolaylıkla geçip Osmanlı yı yok edeceğine öylesine inanmıştı ki dünyanın yenilmez donanmasını Gelibolu' ya doğru yola çıkarmış ve hedefine adım adım ilerliyordu. Türk ordusu azalan gücüne rağmen tüm varlığıyla vatanını kurtarmaya çalışıyordu.  Ellerinde  ise sadece 26 deniz mayını kalmıştı. Nusret Gemisinin kaptanı Tophaneli Hakkı Binbaşı rivayete göre mayınları nereye ve nasıl yerleştirmesi gerektiğini bir gece önce rüyasında görmüş ve Ertuğrul Koyunda mayınları denize paralel olarak dökmüştü. İngiliz Gemileri mayın taramalarında defalarca kontrol etmelerine rağmen bu mayınları görememişti. Çünkü gece yapılan son taramadan sonra mayınlar sabaha karşı denize dökülmüştü. Hedef şaşırtmak için farklı strateji uygulayan düşman gemileri kıyıya yaklaştıkları esnada mayınlara çarparak büyük bir patlama gerçekleşti. Yenilmez denilen dünyanın en büyük donanması dakikalar içinde batmaya başlamış ve bir devrin kapanmasına zemin hazırlanmıştır. Henüz bitmemişti . Türk askerlerinin bombardıman sırasında zarar gören vinç tesisatı düşmanın hedefe ulaşmasına neden olabilirdi. Edremitli Seyit Onbaşı vazgeçmedi. İnsan gücünün yapması asla mümkün olmayan 200 küsür ağırlığındaki mermiyi sırtlayıp yatağa sürdü, üstelik aynı işlemi üç kez yapıp metall bir merdiveninde üç basamağını çıkması gerekiyordu. Pes etmedi üçüncü atışta İngiliz lerin "Occan" zırhlısının dümenini parçaladı. Ve gemi sürüklenerek tek bir mayına değmesi sonucu parçalandı ve sulara gömüldü. Bir devir battı Gelibolu da Çanakkale  de üstünlük kurmak için gelen düşman Çanakkale yi geçemedi. Hedefleri buydu komutanları onlara " size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum." dedi. Güçlerinin tamamını bu ülkeyi bu vatanı kurtarabilmek için harcadılar.
      Yıkılmadılar, Geçirmediler, Kaybetmedilerr...
     Ama onlarca şehit verdiler. Vatan aşkıyla savaşıp döktükleri kanlarla bayrak, verdikleri canlarla da vatanı oluşturdular. Bazıları evlerine dönemedi bazıları da döndüğünde belkide yabancı gibi kapıdan giremedi.Elleri kınalı Mehmetler toprak oldu gözü yaşlı analar geride kaldı.Büyük mücadelelerle mucizelerle başarılara imza atılan Çanakkale bu savaş sonrası geçilemez olmuş dünya tarihinde de yerini aldı.
     Böylesine güzel bir vatanın milleti olmaktan gurur duyar Çanakkale ve tüm vatan uğruna şehit düşen askerlerimize rahmet dilerim. Rabbim bu orduya zeval vermesin. Çanakkale Zaferimiz kutlu olsun.
       "Çanakkale geçilmez vatan bölünmez."

       "  Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın, bu toprak bir devrin batttığı yerdir.
         Eğilde kulak ver, bu sessiz yığın bir vatan kalbinin battığı yerdir.
         Bu tepelerde koparken zelzele son vatan parçası geçerken ele
        Mehmedin düşmanı boğuldu sele mübarek canını kattığı yerdir.
        Düşün ki haşrolar kan kemik etin yaptığı bu tepeler amansız çetin
        Bir harbin sonunda bütün milletin HÜRRİYET zevkini tattığı yerdir."
                                          Öznur SALKIM

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.