Çalışma teknikleri ve odaklanma problemleri hakkında konuşan Doç. Dr. Kaya, “Aslolan çok ders çalışmak değildir, verimli ders çalışmaktır.” dedi.
Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Kaya, vize sınavları öncesinde çalışma verimliliği ve odaklanma problemleri hakkında tavsiyeler verdi. Verimli çalışma için herkesin bir biyolojik saati olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Mehmet Kaya, “Aslolan çok ders çalışmak değildir, verimli ders çalışmaktır.” dedi.
Verimli ders çalışmak için çalışmayı mümkün olduğunca zamana yaymak gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kaya, “Ders çalışmayı kendinize bir ceza veya günlük etkinliklerinizden alıkoyacak bir sorumluluk hâline getirmemek gerekir. Sınavlardan belli bir süre öncesinde çalışmaya başlamak ve günde iki saati aşmadan ve her ders için ayrı bir günü ayırarak çalışmak uygun bir yaklaşım olacaktır. Yapabildiğiniz ölçüde.” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Kaya, ayrıca ders molalarında dikkatimizi dağıtacak aktivitelerden kaçınılması gerektiğini de ekledi.
‘Yanlış çözüm yolu: yasaklamalar’
Teknoloji kullanımının tamamen yasaklamasının engellenmiştik duygularına sebep olacağına dikkat çeken Doç. Dr. Kaya, kısıtlama ve yasakların uygun bir çözüm yolu olmadığının altını çizdi. Bu bağımlılıktan kurtulmasının ilk aşamasının kabullenmek olduğunu anlatan Doç. Dr. Kaya, “Teknolojik araç gereçlerin kullanımına ilişkin ne kadar da haklı veya mantıklı gibi gözükse de mazeretlerimizin sadece aldığımız hazzı devam ettirmeye yönelik zihnimizin bizi kandırması olduğu gerçeğiyle de yüzleşmek gerekir” ifadesini kullandı.
Yasaklamak yerine alışkanlıkları düzenlemeyi tavsiye eden Kaya, “Teknolojik araç gereç kullanımının gündelik işlevselliğimizi azaltmayacağı ve kişilerarası ilişkilerimizi olumsuz etkilemeyeceği şekilde kendimize ait değerler sistemi oluşturmalı ve bu değerler sistemini çevremizdeki diğer insanlarla paylaşmalıyız.” dedi.
‘Şapkasız çıkmam abi’ Tekniği
Ders çalışmada temel problemlerimizi çözebilecek olan “Şapkasız çıkmam abi” tekniğinden bahseden Doç. Dr. Kaya yöntemi şu şekilde anlattı: “Bu çalışma ve odaklanma tekniği öğrencilerin iki haftalık düzenli kullanımı sonucunda problemlerini aşmalarında yardımcı olacaktır. İlk olarak bu şapka sadece ders çalışırken takılacak. Ders çalışma sırasında öğrencinin su veya bir başka ihtiyacını karşılaması için dersin başından kalkması söz konusu olursa şapka çıkacak ihtiyaç karşılanacak ve şapka tekrar takılıp öyle dersin başına geçilecek. Ders çalışırken telefon geldi veya içerideki odadan birileri size seslendi. Şapka kafadan çıkarılacak ondan sonra “Alo!” veya “Efendim!” denilecek. Düzenli kullanımdan sonra artık çalışmadan önce şapkayı başımıza geçirmemiz gerekiyor.”
‘Sosyal yatırımımızı teknolojik araç gereçlere yapıyoruz’
Doç. Dr. Kaya, gündemden bihaber kalmadan çalışma verimliliğimizi nasıl uygun düzeyde tutulacağına dair tavsiyelerde bulundu. Çevremizdeki insanlarla karşılamamız gereken birçok duyguyu daha az çabayla teknolojik aletlerle giderdiğimizden bahseden Doç. Dr. Kaya, “Bunun yanı sıra kültür boşluğu da televizyon bağımlılığından tutun günümüzdeki tüm teknoloji bağımlılıklarının nedenini oluşturmaktadır. Bir başka deyişle teknolojik araç gereç kullanımına ilişkin bir değerler sistemi oluşturamadık çünkü her yeni gün hayatımıza yeni bir teknolojik gelişme girmekte.” ifadelerini kullandı.
Haber: Buse Sıla Senemcan
Fotoğraf: Duhan Soruklu