HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Hendekli Kadınlar Korktuğu Noktaları İşaretledi
Son Güncelleme: 19.07.2024 07:35
Kategori: Hendek Gündemi
Tarih:
Okunma: 1134
Yorum: 0
Yazı Boyutu: - - -
Paylaş:
HaberHendek.Com Reklamları

Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat projesi kampanyasında Hendekli Kadınlar kendilerini güvende hissetmedikleri yerleri ateş böcekleriyle işaretledi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar sürecek olan 16 günlük “Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat“ aktivizm kampanyasının çağrısına uyan Hendekli kadınlar, kendilerini güvensiz hissettikleri yerleri ateş böcekleriyle aydınlattı.
Haritaya göre Hendekli kadınlar da kendilerini güvende hissetmediği yerleri ateş böcekleri işaretleyerek kendilerini güvende olmadıklarını gösterirken, kampanyadan haberdar olmayan Hendekli kadınların da haberimiz sonrasında kampanyaya destek vermesi ile nasıl bir tablo ortaya çıkacağı merak ediliyor.
Merkez, Çağlayan ve Uludere
Haberi yayınladığımız sırada Hendek’te toplam 28 güvensiz yer işaretleyen Hendekli kadınların işaretledikleri yerlerde en çok dikkat çeken yer Uludere çayı kenarı ve Çağlayan Mahallesinde bulunan Su Fabrikaları bölümü olurken, ateş böceği simgesinin bulunduğu Hendek Merkezi de kadınların güvensiz gördükleri yerler arasında.
Sistem nasıl işliyor?
Dayanışmanın sembolü ateş böceklerinden ilham alarak kamusal alanda şiddete dikkat çekilen sistem, www.atesbocekleri.info sitesinde bulunan harita üzerinden kendinizi güvende hissetmediğiniz İl, İlçe veya Mahalleyi bularak oraya bir ateş böceği simgesi koyuyorsunuz. Yine harita üzerinde başka kadınların ateş böceği bıraktıkları yerleri de görebiliyorsunuz.
Gecenin karanlığında birbirlerini korumak için
BM tarafından açılan ‘atesbocekleri.info’ isimli sitede kampanyanın amaçları ve nedenleri ise şöyle anlatıldı;
Yaşadığın kentte kendini güvende hissediyor musun? Sokakta yürürken seni tedirgin eden şeyler oluyor mu? Sözlü tacizle karşılaşıyor musun? Yanından geçerken omzuna çarpan, aracınla giderken trafikte seni sıkıştıran oluyor mu? Toplu taşımaya binerken kalabalık olmasına dikkat ediyor musun ya da toplu taşımada yalnız kalmaktan kaçınıyor musun? Yürüdüğün sokaklarda yeterli aydınlatma var mı? Yanmayan sokak lambaları, yolunu değiştirmene neden oluyor mu? Zaman zaman bir çukura denk gelip düşme tehlikesi geçiriyor musun? Kaldırımın yüksekliği yüzünden asfaltın kenarından yürümek zorunda kaldığın oluyor mu? Cevabın ‘Evet’ ise, sen de kamusal alanda (sokakta, iş yerinde, eğlence yerlerinde) şiddete maruz bırakılıyorsun. Kamusal alandaki şiddetten en çok kadınlar ve kız çocukları etkileniyor; sokakta yürürken, alışveriş yaparken ve toplu taşımayı kullanırken güvende hissetmiyorlar. Şiddetten arındırılmış bir hayat, kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi ve eşit bireyler olarak toplumsal hayat içerisinde yer almalarının ön koşullarındandır. Ateş böcekleri birbirlerini korumak, gecenin karanlığında birbirlerini kollamak için bir yanıp bir sönen ışıklarıyla sessiz bir iletişim içindeler. Uzaktan bir yangın yerini anımsatan bu bol ışıklı iletişim onların hayatta kalmasını sağlıyor. Her bir ışık güveni simgeliyor. Bu kusursuz iletişim, şiddet gören kadınlar için neden bir çözüm olmasın? Siz de bir yerlerde kendinizi güvensiz hissediyorsanız oraya bir ateş böceği bırakın, karanlığı aydınlatın.
Yetkililerle bilgiler paylaşılacak
BM Kadın Birimi, interaktif haritadaki güvensiz noktalara ilişkin bilgileri, yerel yönetimlerle paylaşacak. Kampanya ile kadınların ve kız çocuklarının, evde, sokakta, her yerde şiddetten uzak bir hayat yaşamalarına katkı sağlamak amaçlanıyor.

 

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.

Önerilen Haberler

SUBÜ 13 akademik personel alacak

Hendek Gündemi

SUBÜ 13 akademik personel alacak

Hendek Vakfından anlamlı hizmet

Hendek Gündemi

Hendek Vakfından anlamlı hizmet

Hendek’te Salı günü Nöbetçi Eczane

Hendek Gündemi

Hendek’te Salı günü Nöbetçi Eczane

Kokarca ile mücadele toplantısı yapıldı

Hendek Gündemi

Kokarca ile mücadele toplantısı yapıldı

Kaçak göçmenlerin rüyası Hendek’te bitti

Hendek Gündemi

Kaçak göçmenlerin rüyası Hendek’te bitti

Hendek'te kokarca evleri istila ediyor

Hendek Gündemi

Hendek'te kokarca evleri istila ediyor