Proje Ekim 2017 / Aralık - 2019 tarihleri arasında 5 dönem halinde uygulanacaktır. Proje ortakları Portekiz, Polonya ve İtalya’dan ilkokul düzeyindeki okullardır. Proje kapsamında 2 adet uluslararası proje toplantısı(TM) ve 3 adet Öğrenme / Öğretme / Eğitim Etkinliği (LTT) yapılacaktır. Proje toplantıları Cumhuriyet İlkokulunun ev sahipliğinde Hendek’te yapılacak, Öğrenme / Öğretme / Eğitim Etkinlikleri ise Portekiz, Polonya ve İtalya’daki ilkokulların ev sahipliğinde yapılacak.
Öğretmenler yurt dışındaki bu eğitim faaliyetlerine katılarak; drama, çocuk tiyatrosu, Orff Yaklaşımı, sosyal ve sportif aktivitler hakkında eğitim alacaklar.
Projemizin ilk toplantısı 15-16-17 Kasım 2017 tarihlerin Hendek-Sakarya’da yapılmıştır. Yapılan toplantıya partner okullarımızdan öğretmenler katılmış ve projenin amaçlarına uygun yürütülebilmesi için planlamalar yapılmıştır. Toplantı sürecinde yurt dışından gelen öğretmenlerle birlikte T.C. Hendek Kaymakamlığı, Hendek Belediye Başkanlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ziyaret edilmiş ve proje hakkında bilgi verilmiştir. Kaymakamımız Sayın Orhan BURHAN, Belediye Başkanımız Sayın İrfan Püsküllü ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Sabri Doğan’a göstermiş oldukları yakın ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederiz.
Cumhuriyet İlkokulu idaresi proje ile ilgili yaptıkları açıklamada “Akran Koçluğu” üzerine temellendirilmiştir. Projemizin ana amacı öğrencilerimizin tamamını eğitim öğretim sürecine aktif olarak dâhil etmektir. Projemizin hedef grubu; 5 – 11 yaş arası ilkokul öğrencileridir(Anasınıfı Dahil). Ortaklar arası iyi uygulamaların değişimi sonucunda öğretmenler tarafından sınıf akran koçları yetiştirilecektir. Projemizin okullarda yürütülmesinden; proje yönetim ekipleri, sınıf öğretmenleri, okul rehberlik servisi ve uygulamaya katılan öğrenciler ve velileri sorumlu olacaktır.
Proje kapsamında ilk olarak uygulamaya katılacak öğretmenler belirlenecek ve eğitim verilecektir. Belirlenen öğretmenler rehberlik servisi ve veli görüşlerini alarak koçluk yapılacak öğrencileri belirleyecektir. Koçluk yapılacak öğrencilere uygulanacak «Sosyometri» tekniği verilerine göre koçluk yapacak öğrenciler belirlenecektir. Uygulama sürecine dahil edilen tüm öğrencilere eğitim verilecektir(Akran Koçluğu Yöntemi, İletişim, Hoşgörü, vb..). Ayrıca uygulamaya dahil edilen öğrencilerin velilerine eğitim verilecektir. ( Akran Koçluğu Yöntemi, Çocukla İletişim, Eğitimde Anne Babanın Rolü vb..). Belirtilen eğitimler için hazırlıklara başlanmış olup konuyla ilgili uzmanlar Hendek’e davet edilecektir. Proje kapsamında öğrencilerimiz için çeşitli sosyal ve sanatsal etkinlikler düzenlenecektir. Sınıf içerisinde koçluk yapan öğrenciler sınıf öğretmeninin gözetiminde ihtiyacı olan öğrencilere kişisel, sosyal, akademik yönden destek olacaktır. Okul saatleri dışında da veli izni ve gözetiminde uygulama devam edecektir. Uygulamada öğrenciler birebir eşleştirecektir.
Projemiz sayesinde geleceğimizi emanet edeceğimiz minik yüreklerin ilkokul seviyesinden eğitim öğretim ortamlarına aktif katılımlarının sağlanması sonucunda geleceğe umutla bakabilen, potansiyelini kullanabilen, iletişim becerileri kuvvetli, araştıran, sorgulayan nesiller yetişecektir.
Projemizin hazırlanması ve yürütülmesi sürecinde katkılarından dolayı Okul Müdürümüz Dursun Kaplan, Müdür Yardımcımız Özcan Çimen, Psikolojik Danışmanımız Ali İpek, öğretmenlerimiz; Gönül Cengiz, N. Şeymanur İpek, Zülfikar Çankaya, Gülşen Derelioğlu, Nagihan Karabeke’ye teşekkür ederiz. Ayrıca bu süreçte desteklerini esirgemeyen Şube Müdürümüz Bedir BAYRAM ve Ş. Ali Gaffar Okkan Ortaokulu müdürü Aykut Duman’a teşekkür ederiz.
Hendek Cumhuriyet İlkokulu yapmış olduğu farklı proje ve etkinliklerle öğrencilerinin ilkokuldan itibaren her alanda gelişmesine katkı sağlamaya devam etmeyi hedefliyor.