“Geleceğe kulak verin, Çocuk haklarını savunun” 2024 temasıyla tüm dünyada kutlanan anlamlı günde Hendek İlçe Sağlığı Müdürlüğü Hendek Yenimahalle Anaokulunda bir farkındalık etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte Hendek Yenimahalle İlkokulu öğrencilerine yönelik hazırlanmış olan Çocuk Hakları ile ilgili pankartlar ve içerikleri çocuklara anlatıldı. Sağlık Hakkı konusunda bilgiler verildi. Dünya Çocuk Hakları içinde “Oyun Hakkı” kapsamında ritmik danslı oyunlar oynanarak çocuklarda farkındalık geliştirildi.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Hendek Yenimahalle Anaokulunda gerçekleşen etkinliğe Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Fulya Aktan, Hendek Yenimahalle Anaokulu Müdürü Dilek Öge Akoy, Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim ve Proje Biriminden Uzm. Hemşire Deniz Çiftçi, Hasan Kodaman , Hendek Yenimahalle Anaokulu öğretmenleri ve öğrencileri katıldılar.
Dünya Çocuk Hakları Günü, ilk olarak 1954 yılında Evrensel Çocuk Günü olarak kutlandı ve uluslararası birlikteliği, dünya çapındaki çocuklar arasında farkındalığı teşvik etmek, çocukların refahını artırmak amacıyla her yıl 20 Kasım'da kutlanmaya başlandı.
20 Kasım 1959 yılında BM Genel Kurulu'nun Çocuk Hakları Bildirgesini kabul etmesi , 20 Kasım 1989’da Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin kabul edilmesi sonrasında günümüze 196 ülke tarafından imzalanmış olup, “Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Türkiye 14 Eylül 1990 tarihinde sözleşmeyi imzalayan ülkeler arasındadır.
Dünya Çocuk Hakları Günü, her birimize çocuk haklarını savunmak, tanıtmak ve kutlamak, çocuklar için daha iyi bir dünya inşa edecek diyaloglara ve aktivitelere dönüştürmek için anlamlı bir gün olması dolayısıyla önem taşımaktadır.
Dünya Çocuk Hakları Günü, UNICEF'in Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin kabulünü münasebetiyle çocuklara yönelik küresel aktivite günüdür.
Çocuk hakları insan haklarıdır.
Bunlar tartışılamaz evrensel haklardır.
Çocuk haklarını desteklemek, bugün, yarın ve gelecekte daha iyi bir dünyanın pusulasıdır.
Çocukları dinleyerek onların kendilerini ifade etme haklarını yerine getirebilir, daha iyi bir dünya için fikirlerini anlayabilir ve uygulamalarımızda onların önceliklerini daha iyi anlayabiliriz. Erken yaşlarda haklarının farkına varmaları, bilinçli bir toplumu oluşturmaları açısından bu farkındalıklar önem taşıyor.