HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları HaberHendek.Com Reklamları
Durdurmuş; Gerçekten Farkındamısınız
Son Güncelleme: 19.07.2024 07:37
Kategori: Hendek Gündemi
Tarih:
Okunma: 16529
Yorum: 0
Yazı Boyutu: - - -
Paylaş:
HaberHendek.Com Reklamları

Öncelikle isterseniz yerel yöneticilerin engelliler için yapması gerekenleri kısa ve öz bir şekilde yazalım. Yerel yöneticiler iller ve ilçeler olmak üzere ikiye ayrılırlar.  İllerde valilikler ve büyük şehir belediyeleri, ilçelerdeyse kaymakamlıklar ve belediyeler il ve ilçelerden sorumlu olmaktadır.   Benim yazacaklarım en çok il ve ilçe belediyelerini ilgilendirmektedir. Engelliler için belediye bir kaldırım üzerinde bir yol yapar ya da herhangi bir yerde sosyal alan inşa eder ancak bunlardan ne yol gerçekten engellinin kullanabileceği bir yol olur ne de sosyal alan engelli bir bireyin rahat bir şekilde tek başına özgürce gezip dolaşabileceği bir yer olur. Uzun yıllardır belediyelerimize hep aynı şeyi söylemişimdir sadece yaptık oldu diye iş yapmamalarını, her fırsatta dile getirerek kendilerine belirtmişimdir. Engelli vatandaşlarımızı sadece 15 Ekim- 3 Aralık, 7- 14 Ocak, 15 Mayıs gibi engellilere özel günlerde yanında bulunuyormuş gibi yapmayın. Yılın herhangi bir gününde de engelli vatandaşlarımıza onlar için ne yapılabilir, nasıl yapılabilir diye engelli bireylerle bir araya gelerek istişareler yapın diye. Her fırsatta her an dile getirmişimdir.  Şimdiki zamanlarda belediyeler engelliler gününe özgü bir program yapıyorlar ancak yapılan programdan engellilerin ne ailelerinin ne de kendilerinin haberi var. Sadece adı var filanca tarih de filanca günde şu saatte şurada şöyle bir program yapıyoruz demek yerine engellilerimiz yapılacak programı gazeteden duyuyor. Bazı engelli aileleri ve engelliler sonra biz program yaptık engellilere diye boy boy fotoğraflar engellilerle ve aileleriyle gazetelerde çarşaf gibi yazılar. Yok filanca belediye engellilere özgü şunu yapmış, bunu almış falan filan engelliler üzerinden vatandaşlara engelliler için bir şeyler yapılmış imajı gösteriliyor buda bizleri üzüyor çünkü ortada bir şey yok ama çarşaf gibi yazılar var. Neyse şimdi de dilerseniz yapılması gerekenleri yazalım.

  Bir belediye bu a ya da b belediyesi olabilir. Öncelikle yapması gereken engelliler koordinasyon merkezini kurmalı, bu merkezlerde de engel gruplarına göre engelliler görevlendirilmeli ve engellilerin sorunları burada dinlenerek çözüme kavuşturulmalı. Birçok bölgede sorunlar neredeyse hep  aynı  engellilere sorulmadan yapılan engelliler için çalışmalar  doğru olmamakla beraber engellilere çeşitli ufak tefek zorluklarda çıkarmaktadır.  Günümüzde engelli bireylerin en büyük problemi iş gücü piyasasına katılamamak. İşsiz bir engelli birey ekonomik özgürlüğünü sağlayamadığı için toplum içinde de  sorunlarla karşılaşmak zorunda kalıyor. Nitekim engellilerin iş gücü piyasasına belediyeler  doğrudan dahil olarak engellilerin işe yerleşme süreciyle alakalı  çalışmalar yapıp, engellilerin ekonomik özgürlüklerini sağlamasına da destek olabilirler. Engellilerimizin ve ailelerinin bir diğer problemi de engelliliğin getirmiş olduğu hak ve menfaatleri yani kendilerine özgü çıkan yasayı bilmemeleri de engelli ve ailelerinin mağdur olmasını sağlıyor.  Belediye bünyesinde kurulacak olan koordinasyon merkezinde engellilere ve ailelerine engellilerin yasalarıyla alakalı bilgiler verilebilir ve böylece bilinçlenmeleri de sağlanır. Engelli bireylerimizin bir diğer problemi de sokaklara özgürce çıkıp gezememek. Çünkü sokaklar gerçekten güvensiz olup engelli sokakta başıma bir şey gelir mi diye tedirginlik içine girip sokağa çıkmaktan vazgeçiyor. Bu da evlerinde şu ya da bu sebepten kapalı kalan engellilerinde psikolojilerine yansımaktadır. Belediyenin hizmetleri için de evinde şu ya da bu sebeple dışarıya çıkamayan engellileri tespit edip toplumla entegre etmekte var. Bu düzgün yollar yapıp düzgün kaldırımlar inşaa edip olur olmaz yere dubalar veya çöp konteynırları koymamakla bir nebze de olsun gerçekleşebilir. Türkiyenin bir çok noktasını gezen birisi olarak engelliler için yapılan hizmetlerin sadece yaptık oldu diye değil gerçekten engellilerin kullanabileceği çalışmalar yapılmasını yine her fırsatta dile getirdim. Sorunlarımızı ufak ufak bizler dile getireceğiz ki yetkililer duyacak ve engellilere doğru hizmet vermek için harekete geçeceklerdir.  Siz değerli kaderdaşlarımın 3 Aralık Dünya Engelliler Gününüzü en içten dileklerimle kutlarken gerçekten engellilerimizin sorunlarının kısa zaman içinde çözüldüğünü görmek diliyorum

Sakaryalı Şampiyon Yusuf Durdurmuş

Yorumlar

Lütfen aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
  • Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
  • Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
  • Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
  • Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
  • Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
  • Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.

Önerilen Haberler

SUBÜ 13 akademik personel alacak

Hendek Gündemi

SUBÜ 13 akademik personel alacak

Hendek Vakfından anlamlı hizmet

Hendek Gündemi

Hendek Vakfından anlamlı hizmet

Hendek’te Salı günü Nöbetçi Eczane

Hendek Gündemi

Hendek’te Salı günü Nöbetçi Eczane

Kokarca ile mücadele toplantısı yapıldı

Hendek Gündemi

Kokarca ile mücadele toplantısı yapıldı

Kaçak göçmenlerin rüyası Hendek’te bitti

Hendek Gündemi

Kaçak göçmenlerin rüyası Hendek’te bitti

Hendek'te kokarca evleri istila ediyor

Hendek Gündemi

Hendek'te kokarca evleri istila ediyor